Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kondziowy ogrod cz II

Kondziowy ogrod cz II

malgorzata_s... 21:06, 17 sie 2016

Uwielbiam widoczki z Waszego ogroduDrzwi podziwiam w każdej odsłonie
Kondzio 21:45, 17 sie 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Uwielbiam widoczki z Waszego ogroduDrzwi podziwiam w każdej odsłonie

Dziekujemy bardzo
mira 23:14, 17 sie 2016

Kondzio napisał(a)

Kłosowców mamy kilka najniższy jest Golden Jubilee, który ma chyba około 70 cm wysokości, zwykły kłosowiec fenkułowy ma ok.1 metra, kłosowiec 'Black Adder' ma 150-170 cm, a kłosowiec 'Alabaster' w jednym miejscu ma ok.120 cm, a przysłonięty lekko gałęziami leszczyny wybił się ponad nie osiągając ponad 2 metry. Pysznogłówki mamy w wysokościach od 50cm do 200cm. Najwyższe są 'Scorpion', który ma ok.150 cm i 'Jacob Kline", która ma ok.2 metrów.

Astrów na tych rabatach jest ogrom i to w dużych grupach po kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt sztuk, ale ich pora dopiero się zacznie, więc siłą rzeczy ich teraz nie widać, bo plamy astrów są pomiędzy innymi roślinami teraz kwitnącymi. Teraz już mamy ponad 80 różnych gatunków astrów, które katalogujemy.

Na warzywniku czas wyrywać pomidory, które już dopadła zaraza, więc zrobiona jest sałatka z zielonych pomidorów, ziemniaki już będziemy zbierać, a dynię trzeba mocno ograniczyć, bo chce wchodzić na wszystkie kwatery. Po zbiorach zielony nawóz będziemy siać. Na przyszły sezon mamy już nasiona pasternaku od Kasi i garść pomysłów

a!

jak zamówiony towar ? te astry - zadowoleni jesteście?

Zapisałam te nazwy i wysokości - dzięki

Na pomidory oprysk z grejpfruta? czy on nie jest na wszystko ?
Ale jak ma być skuteczny - nie stosowałam - a wiesz jak się nazywa ikiedy te pomidory się pryska ?

Te nasiona pasternaku na bank są podzielne łudzę się .
Dzisiaj poszłam po pietruszkę i chyba wyrwałam pasternak - / siałam ale mi bażant rozwalił/ to posiałam pietruszkę - wspaniały w smaku ten pasternak

pozdrawiam
Urszulla 12:22, 18 sie 2016

Dobrze że Wasz ogród jest w Magnolii bo na to zasługuje żeby inni zobaczyli
Kondzio 21:02, 18 sie 2016

mira napisał(a)

a!

jak zamówiony towar ? te astry - zadowoleni jesteście?

Zapisałam te nazwy i wysokości - dzięki

Na pomidory oprysk z grejpfruta? czy on nie jest na wszystko ?
Ale jak ma być skuteczny - nie stosowałam - a wiesz jak się nazywa ikiedy te pomidory się pryska ?

Te nasiona pasternaku na bank są podzielne łudzę się .
Dzisiaj poszłam po pietruszkę i chyba wyrwałam pasternak - / siałam ale mi bażant rozwalił/ to posiałam pietruszkę - wspaniały w smaku ten pasternak

pozdrawiam

Zamówienia były 2, jedno w tej szkółce, o której rozmawialiśmy i jak poprzednie było OK. Ale było też drugie w innej szkółce (nazwę podam ci ku przestrodze na pw), które spędziło w firmie kurierskiej 4 dni i zostało w połowie odesłane. Astry z uwagi na odmiany zostawiliśmy, ale floksy (jeden zasuszony 15 cm badyl), ostróżki i krwawniki odesłaliśmy.

Pomidory podobno pryska się kilka razy w trakcie wegetacji. O aspirynie czytałem w ciekawej książce Jamesa Wonga "Ogród pełen smaków". Zresztą o kilku innych ciekawych naturalnych metodach. Jak będziesz zainteresowana, pożyczę Ci te książkę, bo sam chcę wypróbować co najmniej kilka jego porad.

To że grejfrut jest do wszystkiego, chyba źle wróży, bo podobno, jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego, ale mus wypróbować.

Nasiona pasternaku oczywiście są podzielne i zamierzam je wkrótce wysiać, bo pasternak wieloletni.

Czy bażanta spotkała jakaś kara, czy planujesz go podać na naszym spotkaniu?
Kondzio 21:02, 18 sie 2016

Urszulla napisał(a)
Dobrze że Wasz ogród jest w Magnolii bo na to zasługuje żeby inni zobaczyli

Bardzo dziękujemy
Gardenarium 21:48, 18 sie 2016

Wasz ogród jest na Ogrodowisku i zapewniam że miliony "innych" już go zobaczyło, albowiem odbiór na Ogrodowisku jest dużo większy niż nakład a raczej sprzedaż Magnolii

Ale miło jest mieć publikację.

Instagram Ogrodowiska
Ewa777 22:07, 18 sie 2016

Dziś kupiłam Magnolię i przeczytałam artykuł o Waszym ogrodzie Szkoda, że nie było zdjęć z Waszym warzywnikiem. Bardzo lubię to miejsce
mira 22:28, 18 sie 2016

Bażanty sa już młode więc towar mi fruwa, a dziś obok ogrodzenia wielka sarna się przechadzała i strasznie się wystraszyłam.

Pasternak wieloletni? muszę poczytać, jak czytam o tych zakupach w necie to krew się burzy, a już czas pomysleć gdzie cebule kupić aż się odechciewa.

Sadzicie jakieś cebulowe czy w tym roku pas, pokażcie już astry te co kwitną

pozdrawiam
margaretka3 23:00, 18 sie 2016

O, ja też się zdziwiłam wieloletniością pasternaka, bo mam go drugi rok i w tym kwitł, a co z nim będzie w przyszłym? Wiesz coś? Będzie się nadawał do konsumpcji?

No i nie mów, że nie mówię..... Zatem dużymi literami: MACIE PIĘKNIE!

Dzięki za dziś Moja główka pracuje już nad sugestiami