Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "bdan"

Lawendowy zawrót głowy 08:40, 04 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Fajne zakupy. Mąż twierdzi, że musimy kupić grabie do trawy - 2 szt.

Muszę go przekonać, że to marnotrawienie kasy. Jedne powinny wystarczyć

Hihi bo te drugie co miały byc dla Ciebie tez uwazam ze niepotrzebne ;
Ogród z łezką II 08:20, 04 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Kasiu tez już bym chciała wiosnę i ciepełko. U mnie jeszcze żadne opryski nie zrobione.

Stęsknione już jesteśmy Słoneczka potrzeba, żeby grzbiet ogrzało U mnie Promanal już był w ruchu, ale zmyło. Czekam na dobrą pogodę na Miedzian, na razie się słabo zanosi...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:18, 04 mar 2015

Do góry
Gosiu, dobrze, że sytuacja już opanowana.
Trzymam kciuki za zdrowie córeczki
Ogród z łezką II 08:10, 04 mar 2015

Do góry
Kasiu tez już bym chciała wiosnę i ciepełko. U mnie jeszcze żadne opryski nie zrobione.
Ogródek Iwony 08:09, 04 mar 2015

Do góry
Super idzie Ci pikowanie ale jesteś mistrzynią w dzieleniu się wiedzą i instrukcjami z innymi
Lawendowy zawrót głowy 08:07, 04 mar 2015

Do góry
Fajne zakupy. Mąż twierdzi, że musimy kupić grabie do trawy - 2 szt.

Muszę go przekonać, że to marnotrawienie kasy. Jedne powinny wystarczyć
Ogród w Puszczykowie 06:55, 04 mar 2015

Do góry
Asiu jak będziesz robić oczko, to koniecznie fotorelacje zamieszczaj.

A ziemniaki w workach ktoś na pewno uprawiał. Miałam nawet gdzieś zdjęcie w inspiracjach zapisane, ale nie mogę znaleźć.

Ogród z widokiem na jezioro 06:39, 04 mar 2015

Do góry
Widzę, że pogoda dopisała, akmulatorki na pewno doładowane. Teraz tylko ciepełka trzeba i można się do pracy brać.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 06:37, 04 mar 2015

Do góry
Mysza dziękuję za wizytę i u mnie.

Zaznaczam, będę wpadać. Pozdrawiam
Ogród w Puszczykowie 18:06, 03 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Asiu raz jeszcze dzisiaj przebiegłam przez Twój wątek.

Zazdroszczę wody w ogrodzie, u mnie mąż jest przeciwny, twierdząc, że to jednak sporo pracy by na dodało, a lata lecą, nie mówią o kosztach.

Napisz co tam sadzisz w swoim warzywniku, może na coś jeszcze się skuszę

Danusiu,
tak jak Monika napisała, wszystko zależy jaka to woda. Jeśli ciurkadełko, wystarczy tylko pompa i zamknięty obieg wody. Umyć wszystko raz w roku i schować pompę na zimę. Jeśli pojawia się zbiornik na wodę, konieczne jest dobre przygotowanie miejsca i zainwestowanie w pompę, filtr, lampę UV, skimmer. Wydajność i dobór urządzeń zależą od wielkości zbiornika i tego czy będzie on zarybiony. Jeśli dobierzesz dobrej jakości urządzenia oczko jest praktycznie bezobsługowe. U mnie woda mimo dużego nasłonecznienia była cały sezon krystalicznie czysta. Pozostają rachunki za prąd. Pompę i filtr włącza się wiosną i wyłącza dopiero jesienią. U mnie, przy pojemności 20m sześć to dodatkowe obciążenie 80watt.
Zostało mi sporo membrany EPDM, więc planuję budowę jeszcze jednego malutkiego oczka w pobliżu tarasu. Em chce, żeby Mu woda ciurkała, więc nie będę mu żałować Widziałam takie, w jednym z odcinków Great British Garden Revival na Domo+ i planuję samodzielne wykonanie
W Gąszczu u Tess 11:22, 03 mar 2015

Do góry
No to sporo podziałałaś.

U nas niestety dzisiaj znowu śniegiem przypruszyło, a tem. nie pozwalają na opryski.

Pozdrowienia zostawiam
Ogród w Puszczykowie 10:16, 03 mar 2015

Do góry
Asiu raz jeszcze dzisiaj przebiegłam przez Twój wątek.

Zazdroszczę wody w ogrodzie, u mnie mąż jest przeciwny, twierdząc, że to jednak sporo pracy by na dodało, a lata lecą, nie mówią o kosztach.

Napisz co tam sadzisz w swoim warzywniku, może na coś jeszcze się skuszę
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 12:17, 01 mar 2015

Do góry
Waldku dziękuje Ci za opinię.

O tej folii kubełkowej czytam, że niektórzy producenci piszą, iż jest neutralna w stosunku do wody pitnej.

Wybiorę taką, która ma taki opis i mam nadzieję, że będzie ok.
Kolorowy ogród na piasku 12:12, 01 mar 2015

Do góry
viva napisał(a)

Danusiu byłam ale czy pomogłam?

Bardzo Ci dziękuje za wizytę i propozycję. Musze sobie na spokojnie doczytać i pooglądać różyczki.

Pozdrawiam
Kolorowy ogród na piasku 00:15, 01 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Vivo czy mogłaby prosić Cię o pomoc w moich dylematach

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=258

Danusiu byłam ale czy pomogłam?
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 22:45, 28 lut 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Waldku potrzebuje pomocy, wklejam u Ciebie moje dylematy z mojego wątku, może coś doradzisz

Mam dylematy czym pomalować skrzynki warzywne.

Myślałam, żeby pomalować całość jakimś impregnatem zwykłym. Ale mam obawy, czy jakoś będzie wpływał na warzywka.
Rozważam czy nie pomalować całości pokostem, a potem od zewnątrz farbą, ale nie wiem, czy ten pokost teraz tak całkiem ekologiczny jest, czy juz jakieś domieszki ma, i czy spełniłby swoją rolę.
Czytałam na forum pszczelarskim, że ule malują olejem lnianym wymieszanym z terpentyną balsamiczną, ale czytając o niej czytam, że "Terpentyna balsamiczna jest rozpuszczalnikiem i jest toksyczna"

Mąż mówi, że jak zwykle przesadzam, że impregnatem się przejmuję, co będzie odizolowany folia kubełkową, to już lepiej mam się zastanowić nad tą folia kubełkową, czy ona taka super do warzywek

Więc pytania.
1. Czy pomalować impregnatem (ma impregnat Sadolin, został z malowania podbitki)
2. Jeżeli tak to czy malować wszystko,środek też, czy tylko od zewnątrz
3. Czy ta folia kubełkowa będzie ok.
4. Na zewnątrz będzie Tikkurila

Tak się akurat Danusiu składa, że poza metalami kolorowymi drewno jest moim drugim ulubionym materiałem twórczym. Swego czasu prowadziłem również poza Warszawą mały zakład stolarski.
Pokost o którym piszesz jest bardzo dobrym materiałem do zabezpieczania drewna przed wilgocią. Produkowany jest na bazie oleju lnianego z niewielkimi i nieszkodliwymi dodatkami przyspieszającymi jego schnięcie. Terpentyny balsamicznej jako dodatku do oleju bym Ci nie polecał ponieważ ma ona w swoim składzie pewne produkty nieobojętne dla człowieka. Terpentynę dodaje się do pokostu w celu głębszej penetracji środka wgłąb materiału, oraz w celu zabezpieczenia drewna przed szkodnikami.
Zachowując szczególne środki ostrożności możesz zabezpieczyć elementy drewniane skrzyń na warzywa pokostem podgrzanym do temp 60*C. Czynność tę powtarza się przynajmniej dwa razy. Po zaimpregnowaniu drewna na zewnątrz możesz użyć dowolnej lakierobejcy z woskiem pszczelim dobierając kolor w/g swoich upodobań.
Co do zastosowania folii kubełkowej to niestety Danusiu nie wypowiem się ponieważ jej nie stosuję.
Kolorowy ogród na piasku 09:21, 27 lut 2015

Do góry
Vivo czy mogłaby prosić Cię o pomoc w moich dylematach

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=258
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 09:13, 27 lut 2015

Do góry
bdan napisał(a)

Robię całkiem podobnie, jajka ograniczam do 3, mąka - mielę płatki owsiane, dodaje też zmielone siemie lniane, oleju i miodu trochę mniej mniej.

Czyli podobnie, ale bardziej restrykcyjnie i zdrowotnie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:24, 27 lut 2015

Do góry
A jak już chcesz tę kulistą formę przed domem, to ewentualnie powtórzone umberki odpadają?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 07:58, 27 lut 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Danusia, taki mam najprostszy
4 jaja, 1 i 1/2szkl mąki, ja używam bio jakąś, ale może byc każda, 3/4 szkl cukru trzcinowego lub 4 łyzki miodu, 1szkl oleju, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody, pulpa ile tam masz, z reguły u mnie 2 szklanki, jeśli ktos nie ma pulpy to 2 szkl startej drobno marchwi,
jako dodatki daje orzechy lub rodzynki, jak nic nie mam sezam, polewy robie na góre lub nie, kazda wersja smaczna
jaja ubic z cukrem, potem po trochu olej, na koniec sypkie i marchew, do nagrzanego na 180 piekarnika, u mnie termoobieg i piec 40-45 minut, 10 minut przed końcem zmniejszam temperature do 150, smacznego

Robię całkiem podobnie, jajka ograniczam do 3, mąka - mielę płatki owsiane, dodaje też zmielone siemie lniane, oleju i miodu trochę mniej mniej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies