Stęsknione już jesteśmy Słoneczka potrzeba, żeby grzbiet ogrzało U mnie Promanal już był w ruchu, ale zmyło. Czekam na dobrą pogodę na Miedzian, na razie się słabo zanosi...
Danusiu,
tak jak Monika napisała, wszystko zależy jaka to woda. Jeśli ciurkadełko, wystarczy tylko pompa i zamknięty obieg wody. Umyć wszystko raz w roku i schować pompę na zimę. Jeśli pojawia się zbiornik na wodę, konieczne jest dobre przygotowanie miejsca i zainwestowanie w pompę, filtr, lampę UV, skimmer. Wydajność i dobór urządzeń zależą od wielkości zbiornika i tego czy będzie on zarybiony. Jeśli dobierzesz dobrej jakości urządzenia oczko jest praktycznie bezobsługowe. U mnie woda mimo dużego nasłonecznienia była cały sezon krystalicznie czysta. Pozostają rachunki za prąd. Pompę i filtr włącza się wiosną i wyłącza dopiero jesienią. U mnie, przy pojemności 20m sześć to dodatkowe obciążenie 80watt.
Zostało mi sporo membrany EPDM, więc planuję budowę jeszcze jednego malutkiego oczka w pobliżu tarasu. Em chce, żeby Mu woda ciurkała, więc nie będę mu żałować Widziałam takie, w jednym z odcinków Great British Garden Revival na Domo+ i planuję samodzielne wykonanie
Tak się akurat Danusiu składa, że poza metalami kolorowymi drewno jest moim drugim ulubionym materiałem twórczym. Swego czasu prowadziłem również poza Warszawą mały zakład stolarski.
Pokost o którym piszesz jest bardzo dobrym materiałem do zabezpieczania drewna przed wilgocią. Produkowany jest na bazie oleju lnianego z niewielkimi i nieszkodliwymi dodatkami przyspieszającymi jego schnięcie. Terpentyny balsamicznej jako dodatku do oleju bym Ci nie polecał ponieważ ma ona w swoim składzie pewne produkty nieobojętne dla człowieka. Terpentynę dodaje się do pokostu w celu głębszej penetracji środka wgłąb materiału, oraz w celu zabezpieczenia drewna przed szkodnikami.
Zachowując szczególne środki ostrożności możesz zabezpieczyć elementy drewniane skrzyń na warzywa pokostem podgrzanym do temp 60*C. Czynność tę powtarza się przynajmniej dwa razy. Po zaimpregnowaniu drewna na zewnątrz możesz użyć dowolnej lakierobejcy z woskiem pszczelim dobierając kolor w/g swoich upodobań.
Co do zastosowania folii kubełkowej to niestety Danusiu nie wypowiem się ponieważ jej nie stosuję.