Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Zielonym do góry... 21:45, 15 kwi 2016

Do góry
Mirella napisał(a)
Cieszy mnie widok miskantów, całuski dla Krakowiaczków
Magnolia śliczna, satysfakcja gwarantowana , kostka ładnie się prezentuje.
pozdrawiam i podglądam

no ja Ciebie też podglądam ale coś cicho u Ciebie ostatnio...żadnych górskich wypadów?
Zielonym do góry... 21:40, 15 kwi 2016

Do góry
kosolka napisał(a)

Przepiękna magnolia! Chciałabym mieć kilka różnych odmian w ogrodzie. Moje marzenie do spełnienia. A najlepiej od razu takich dziesięcioletnich

Z kostką elegancko, zupełnie inaczej, no nie? U nas piach dookoła domu wciąż. I to nie wygląda. Ale cóż począć.. Wszystko w swoim nieokreślonym czasie

sporo mamy priorytetów jeszcze do zakupów ale kostka skoczyła na pierwsze miejsce bo ten żwir z podjazdu który sie nosił do domu (za pośrednictwem Maluchów) to nas do szewskiej pasji doprowadza...mus cos koło domu było zrobić... powoli do przodu jak z wszystkim

jak pisałem u Ciebie warto najpierw zrobić elewację a dopiero późnij rabaty koło domu...nie upilnujesz robotników i Ci Twoja prace zniszcza..
Zielonym do góry... 16:03, 15 kwi 2016

Do góry
Cieszy mnie widok miskantów, całuski dla Krakowiaczków
Magnolia śliczna, satysfakcja gwarantowana , kostka ładnie się prezentuje.
pozdrawiam i podglądam
Pierwsze bardzo koślawe kroki ;) 10:03, 15 kwi 2016

Do góry
witajcie
rozpoczynam właśnie swoją przygodę z roślinami i ogrodem
jako pierwsze nasadzenia (poza tujkami) chcę zrobić w kąciku przy huśtawce, takim moim miejscu odpoczynku, z którego będę obserwować dzieciaki bawiące się na swoim placu zabaw
wstępnie wyrysowałam taki projekt tego zakątka:

zielone - tuje szmaragd, już posadzone prawie wszystkie
szare - tu albo drewno, albo kostka, albo kamyczki
czerwona kropka - lipa, posadzona rok temu, ale chyba do przesadzenia w inne miejsce
żółte - planowana rabata do wymyślenia

ogród w całości będzie bardzo minimalistyczny, niewiele nasadzeń głównie trawnik i tujki... najbardziej podobają mi się i łapią za serce trawy - jednak z tego co wiem trzeba je na wiosnę przyciąć do zera właściwie by na nowo odrosły, nie chcę tego
nie chcę takich "łysych placków" które będą czekać aż roślinka zacznie znowu rosnąć (oczywiście w miarę możliwości, bo no jeden rodzaj taki może być, ale nie cała rabata taka przycinana)
jednak bardzo bym chciała jakoś wpleść te trawy gdzie się da tylko

polecono mi dereń biały:

który zimą ma extra czerwone gałązki:

strasznie mi się spodobał i chciałabym go

podobają mi się też żurawki:

czy te roślinki pasują do siebie?
co tu posadzić?

jeszcze doszukałam taką roślinkę -> hosty, pasowałaby?

chciałabym by rosły tu też jakieś drzewka dekoracyjne, ale nie wiem całkiem jakie
Zielonym od linijki - ogród Ivony 22:12, 14 kwi 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

podpisuję się pod tym obiema łapkami

Olka błoto ciapa chlapa ddeszcz no ale to wiesz. Robota przez to sie wlecze troche. No ale idziemy nawet do przodu . Małe sprawozdanie :
- Kostka skończona M własnie przyszedł Hurra !
- Płyty betonowe przywiezione w rozm. 40 x 40 wybrałam pośrodku i czuje że tak będzie dobrze . Olka dzięki za namiar
- rabata moliniowo carexowo liriopowa skończona tylko cisy jeszcze musze dosadzić (narazie nie kupiłam) Mała wtopa była z liriope bo rzuciłam te cebule gdzieś w kotłowni i niektore leekko przypleśniały wilgoć tam była. Może im nic nie będzie a jak nie to wymienię - trudno
- graby posadzone - tu duży wykrzyknik wyglądają pięknie !
- przekopałam pod buksy hakone runiankę ale ulewa mnie złapała
W efekcie jutro muszę zadzownić do szefowej po jeszcze jeden dzień urlopu
A eM idzie w poniedziałek do pracy już sezon zaczyna więc trochę zwolnimy tempo .

Ogródek Iwony II 19:59, 14 kwi 2016

Do góry
Gosiu, to muszę mieć srylion doniczek. kurczę, chyba jogurty będę znowu kupować
Dzięki, liczyłam na twoją podpowiedź

Polinko, cieszę się. Zapowiedziałam panu, że jeszcze się zgłoszą, jak kostkę położymy, wtedy trawniki będę podnosić do wysokości krawężników.

Tylko nie wiem, czy ta kostka w tym roku ... Jadę w tym roku z M na południe Polski. Wynegocjowałam wspólny tydzień w wakacje Więc trochę kasy się rozejdzie.
Ale było walecznie:
ciągle nie jechaliśmy nigdzie, bo było coś ważniejsze: pieluchy, dzieci, opieka nad chorą mamą, budowa, spłata kredytów, moja choroba oczu, wypadek e-Ma i rehabilitacja . 1001 powodów, by nigdzie nie jechać ... w końcu powiedziałam dość.
I już się cieszę na wakacyjny wyjazd
Od początku 17:01, 14 kwi 2016

Do góry
Ok część2. I tak po wyjściu fachowców z środka domu, oraz panów od kostki, (pozostała jeszcze elewacja) postanowiliśmy rozpocząć prace nad naszym trawnikiem, zamówiliśmy ziemię, pan który przywoził ciężarówką ziemię był na tyle mało wprawionym kierowcą co się później okazało, gdyż kręcąc w miejscu kołami zniszczył nam podjazd, pan był bardzo zdziwiony gdy zapytaliśmy o ubezpieczenie, zaproponował że nam poprawi i ułoży od nowa, po wielu bojach udało się naprawić z ubezpieczenia ale to już nie to samo wrrr.

Już nam się nie podobał jego wjazd w bramę, ale daliśmy szansę.

A tak wyglądała kostka

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 11:25, 14 kwi 2016

Do góry
Mazan napisał(a)
Siakowa

Potwierdziłaś to, co rozpoznałem wcześniej. Możliwe, że jest już również grzyb. Białe kropki na chorych liściach tak wyglądają.

Pozdrawiam

dziekuje bukszpan wykopany, będę go traktować wyżej wymienionymi, na razie w odosobniueniu posadzony.
cała kostka była na wiosne pryskana i miedzianem i promanalem. może uda się to zachamowac.
2,5 tys. m stepu u Marty .... do zagospodarowania 18:26, 13 kwi 2016

Do góry
Martuś Danusia nasza Szefowa radziła mi kiedyś: najpierw zaplanuj, plan działki jako całość, potem linie rabat, trawnik , wysyp miejsca rabat korą lub kamykami i dosadzaj.Ja sobie to wzięłam do serca.Nie kupuję, nie planuję.Najpierw płot , wsadziłam tuje.Może będzie kostka w tym roku, potem wyrównanie ziemi na działce, potem rabaty linie i na koniec trawnik. Potem reszta...tak będzie dla mnie najlepiej.Narazie podglądam najlepsze ogrody.Pozdrawiam
Toszka ma rację
Zielonym od linijki - ogród Ivony 20:45, 12 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
A wokół domu też będzie ścieżka z kostki?

No to chyba te wcięcia jednak

Tak Juziu wokół domu juz jest kostka .

Wcięcia niech będa
Studnia w ogrodzie 15:34, 12 kwi 2016

Do góry
evik0 napisał(a)
Mam na działce tzw szpilkę. Woda w niej jest bardzo zażeleziona. Jeśli dodać do tego źle wykonane podlewanie które zahacza o kostkę brukową mam efekt żołtej kostki. Przebarwienia od rdzy są okropne. Wiem że Trzeba wykonać głebszą studnie. Ale czy jestem w stanie usunąć plamy z wody które już powstały? Jak i czym. HELP!

Z tego co ja wiem nie trzeba kopać głębszej studni tylko założyć filtr w cenie kilkuset złotych, ale ni e zdecydowałam się jak dotychczas bo to może się okazać studnia bez dna Na plamy zdaje się też nie ma lekarstwa- może jeszcze zależy z czego kostka zrobiona- mój granit wypił wszystko
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:15, 12 kwi 2016

Do góry
a tutaj moja poszerzona rabata - doszły trawki przed żurawkami. Trawki były zadołowane już od ubiegłego lata. Z 4 sztuk mam 7 całkiem sporych. oby przetrwały.

ehhhh jakby ta kostka się przydała!!!!!
na zdjęciu tego aż tak nie widać, ale psina robi sporo szkód - tymbardziej, że już ma 7kg a dupcia ciągle nisko i ciągle w ruchu. I tak cudem parę tulipów jeszcze stoi!

dziś znów ciepło, jakieś 18st C było w południe - klooony idąąąąąą! Liściejąąąąą!!!!
Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:24, 12 kwi 2016

Do góry
Już kostka ponoć prawie zrobiona Mam informację z placu boju ze do wieczora koniec będzie . Jupi!
Tylko teraz został problem tej ścieżki z podjazdu do domu a ja dalej się głowię jakie te płyty czy mniejsze czy większe i czy kłaść tak po równo czy z tymi wcięciami. Jakos mnie nachodzi żeby robic bez tych wcięc znowu i tak w koło nerwa mam. Tak pisze żeby się wyżalić
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 08:15, 12 kwi 2016

Do góry
Zagajanka napisał(a)

W zeszlym nie dosypywalam, w tym bede. Ratuja mnie murki i kostka brukowa - nie wywiewa tej kory tak mocno.

no własnie u mnie wywiewa strasznie, mogłaby te świerki podrosnąć już trochę.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:38, 11 kwi 2016

Do góry
Zagajanka napisał(a)

W zeszlym nie dosypywalam, w tym bede. Ratuja mnie murki i kostka brukowa - nie wywiewa tej kory tak mocno.

Też dosypuję co roku mimo, ze prawie i jej nie wywiewa.

Rabatki uporządkowane, że aż strach Magnolia przepiękna
Zakupy słuszne
Ogród potrzebujący zmian 20:37, 11 kwi 2016

Do góry
Magnolie masz c u d o w n e .
No dobrze. Ale nie gniewaj się. Masz straszny chaos w użyciu materiałów: kostka granitowa i kamień łupany. Krawężniki: i czerwone cementowe obrzeża przy tujach i plastikowe czarne i z nieregulatnego kamienia i chyba z kostki granitowej a i jeszcze jakieś czerwone chyba plastykowe przy tarasie. No i jeszcze wprowadzasz kamyczki i korę czerwoną i w kolorze naturalnym.
Niedobrze.
Nie zmienisz podmurówki ogrodzenia i kostki. To kamień i to kamień. Trudno. Możesz przysłonić nasadzeniami iglastych podmurówkę (może cisy?). Prywatnie, to kostka granitowa bardzo mi się podoba. Zawsze wygląda naturalnie.
Masz ładne wyrośnięte egzemplarze drzew na pniu/ może zgrupować z innymi nasadzeniami? Ale są tak różne... tu trzeba kogoś kto bardziej się zna.
Zdecyduj się na jeden typ obrzeży. Według mnie tylko kostka, taką, jaką już masz.
Latarenkę białą przenieś do mostka, ten duży naturalny kamień też, jeżeli chcesz zostać przy koncepcji fragmentu ogrodu w stylu japońskim. Może tak będzie lepiej? Mostek, ze względu na kolor bardzo rzuca się w oczy. Może przemalować? latarenkę i mostek w jednym kolorze.. .? Tu Ci nie podpowiem.
To jest jedyne miejsce gdzie zostałabym przy kamyczkach. W pozostałych sypałabym korę naturalną. W kąciku widzę dużą donicę. Nie pasuje tam. Może znajdziesz dla niej inne miejsce? Przy domu?
Pozbyłabym sie zupełnie kory czerwonej.
No i jeszcze te kule...one pasują do ogrodu nowoczesnego, no wiesz: proste linie itd. Nie ma miejsca na nie w obecnych nasadzeniach.
Dostrzegłam też leżący dzban. Oddaj wrogowi... Grecji tu nie stworzysz.
Masz młody ogród. Możesz jeszcze poprzesadzać większość roślin, ale najpierw przemyśl nasadzenia. Zaprojektuj na papierze, poradź się innych. Może zrób zdjęcia swoich krzewów i przykładając je do siebie coś wykombinujesz? Na pewno radź się innych przed dokonaniem drastycznych zmian.
Może ktoś jeszcze coś doradzi albo odniesie się do moich uwag.
Pozdrawiam i będę zaglądać.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 16:54, 11 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Janka dosypujesz co sezon kory? bo ja zrobiłam ostatnio objazd po działce i muszę sporo uzupełnić..

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:43, 10 kwi 2016

Do góry
Mysza napisał(a)
Pomyślałam sobie szybciutko posadzę hi hi.
Ale aby wyszło w miarę w łuku to musiałam trochę czasu poświęcić

Było...

Ten fragment rabaty z podestem tarasowym przypomina mi mój kawałek
u Ciebie kostka na równi z gruntem, u mnie natomiast wyżej z powodu nierówności i zastanawiam się, czy jeszcze nie podnieść..
Odcienie zieleni 10:20, 10 kwi 2016

Do góry
Wreszcie jak fajnie obejrzec Twoje zdrowe nasadzenia. Buksiki zielonoitkie , rh juz spore masz a jakie to ? Ja jeszcze nie kupiłam . Grabów u Ciebie hoho jak liscie beda to sie pokażą pieknie.

Swietna kostka i ten kolor bardzo lubie tskie ciemności

Cebulowe jakies bedziesz miała?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies