Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 18:47, 01 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Niech cię ręka boska broni przed bambusami drzewiastymi, rozsadza ci donice .., moje plastikowe nawet powykrzywialy. Nie wykopiesz, nie podzielisz, piła spalinowa nie da rady... Ja Ci z całym sercem poelcam fargesia, urosna do 3 M, i nie sa ekspansywne.

Mnie tez wszystcy przestrzegali przed drzewiastymi, ale nei słuchałam... Do czasu az mi rozwaliły podjazd z kostka granitową
I tez sie zastanwiałam nigra czy aureocaulcata... Miałam 3 rodzaje...

Pytanie czy na pewno chcesz 5-6 metrowe bambusy łyse na dole. Czy idelane nie beda 3 metrowe?

Najlepsze zrodło i znakomitych cenowo bambusy to wiesz ze Hoser? Nie daj sie skusić innym , ja juz próbowałam w innych miejscach i za kazdym razem była wtopa. najlepiej zrób zdjecie, wstaw inspiracje i Hoser Ci doradzi.

3-metrowe byłyby idealne. Czytam wszędzie, że w naszych warunkach drzewiaste bambusy nie dorastają do maksymalnych rozmiarów, więc miałam nadzieję, że drzewiasty będzie miał max 4m.

Chciałabym uzyskać efekt minidrzewek z widocznymi pniami, nie liściastego żywopłotu na ścianie, czy kolumn. Tak, żeby korony były ażurowe i tło było widoczne. Mam na myśli coś prostego tego typu:

http://www.houzz.com/photos/294396/Dana-Point-Residence-contemporary-landscape-orange-county

W takim razie muszę znów poczytać o bambusach krzewiastych, ale one chyba mają cienkie łodygi.
Makao_J 19:04, 01 maj 2016

Jakieś bambusy w donicy mają u nas w CO. Widzę że nikt ich nie chce kupić kolejny sezon i mają już ponad 2 m.
jazzy 19:41, 01 maj 2016

Dżagoo, fargesie nie dadzą Ci takiego efektu jak drzewiaste. Poza tym wątpię żeby rozwaliły Ci murowane donice. Zawsze jeszcze możesz wyłożyć donicę specjalną zaporą co ją Katiaxx zastosowała
Bozena77 22:01, 01 maj 2016

Witam Jagodaa, ja z zapytaniem gdzie kupujesz kulki i trawy? Szukam sprawdzonego namiaru. Niestety u mnie FC i stipy zdechły, miskanty ruszają, ale marne są. Szukam kłosownicy, seslerii.
Jagodaa 22:44, 01 maj 2016

Makao_J napisał(a)
Jakieś bambusy w donicy mają u nas w CO. Widzę że nikt ich nie chce kupić kolejny sezon i mają już ponad 2 m.

Szkoda, że to tak daleko .
Jagodaa 22:49, 01 maj 2016

jazzy napisał(a)
Dżagoo, fargesie nie dadzą Ci takiego efektu jak drzewiaste. Poza tym wątpię żeby rozwaliły Ci murowane donice. Zawsze jeszcze możesz wyłożyć donicę specjalną zaporą co ją Katiaxx zastosowała

No właśnie się obawiam, że one mają inny pokrój, formę.

Planuję przegrodzić donicę albo betonową płytą, może 2/3 na bambusy, albo 1/3 im tylko zostawić, jeszcze myślę, albo założyć jakieś grube pleksi lub coś takiego sztywnego, na jakieś 60/70cm głębokości, tego i tak w ziemi nie będzie widać.
Jagodaa 22:51, 01 maj 2016

Bozena77 napisał(a)
Witam Jagodaa, ja z zapytaniem gdzie kupujesz kulki i trawy? Szukam sprawdzonego namiaru. Niestety u mnie FC i stipy zdechły, miskanty ruszają, ale marne są. Szukam kłosownicy, seslerii.

Bożenko nie wiem, czy doczytałaś, ale moje kulki to nie bukszpan tylko Thuja Danica. Kupowane 3 lata temu w Goczałkowicach.
Bozena77 23:09, 01 maj 2016

Dzięki, tak, tak pooglądałam dokładnie mam dopiero trzy Danki i potrzebuję jeszcze z 10 dorodnych kulek.
Bozena77 23:09, 01 maj 2016

Dzięki, tak, tak pooglądałam dokładnie mam dopiero trzy Danki i potrzebuję jeszcze z 10 dorodnych kulek.
Jagodaa 11:19, 02 maj 2016

Bozena77 napisał(a)

, one nie są specjalnie popularne na O., dlatego wolałam nie wprowadzić Cię w błąd . Trawy też tam często kupowałam, ale z cisami przywlekłam niestety opuchlaki...