Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zieleń, drewno i antracyt 21:57, 27 kwi 2024

Do góry
Przechodzimy do części z młodymi krzewami.
Ogród prawie wymarzony … 21:55, 27 kwi 2024

Do góry
I dzisiejsze tulipany- dołączyły Queen

Rododendron biedronkowy obcięty na jesieni o połowę

Piwonie i rabata z werbeną

Własny Vengerberg 21:55, 27 kwi 2024

Do góry
Yenna napisał(a)

Widać, że kocha. Czy do wyznaczenia równych krawędzi użyliście specjalnego półokrągłego szpadla czy może w inny sposób sobie poradziliście?
Zieleń, drewno i antracyt 21:50, 27 kwi 2024

Do góry
Ogród prawie wymarzony … 21:44, 27 kwi 2024

Do góry
Kilka fot nocki

Anna i Ogród 2 21:43, 27 kwi 2024

Do góry
Makao napisał(a)

Kierownik budowy wypoczywa po ciężkim dniu pracy.

Świetnie zapowiada się ta rabata. Jutro będziesz sadzić?
Przy ścieżce 21:42, 27 kwi 2024

Do góry
Sześć kolumnowych cisów, które bardzo wolno rosną, chcę je utrzymać w takiej formie, niskie, możliwie baryłkowate kształty.

Tutaj za ławeczką też sadzonki z drastycznie ciętego, próbuję zrobić okienko, będę konsekwentnie pożyczać przez nie widoki od sąsiada

A ten cis to prezent, jak zagospodarowywałam pierwszą działkę, ledwie wystawał z doniczki.
Ma pewnie z pięć metrów, może więcej. Miałam plany co do jego prowadzenia, kupiłam nawet kilkadziesiąt metrów metalowej siatki, ale ciągle myślę, że jeszcze zdążę to zrobić

Zieleń, drewno i antracyt 21:42, 27 kwi 2024

Do góry
Zieleń, drewno i antracyt 21:35, 27 kwi 2024

Do góry
Wycieczek kórnickich ciąg dalszy
Dzisiaj odwiedziłam drugą część Arboretum Kórnickiego. Na co dzień jest ona zamknięta dla zwiedzających, a otwierana na rododendrony i lilaki. Te pierwsze nie bardzo mnie interesują. Kwitnienie drugich przypadało zwykle jak byłam daleko, dlatego nigdy wcześniej nie udało mi się trafić w to miejsce. A to wielki błąd! Było cudnie, odurzająco, sensorycznie. Polecam bardzo! Zwiedzanie zajęło mi prawie 3 godziny. Sporo ludzi miało ze sobą koce i zestawy piknikowe porozkładane w części z młodymi drzewkami - czemu wcale się nie dziwię
Zlepek zdjęć wstawiam na zachętę, a jutro sporą dawkę zbliżeń na poszczególne przecudne odmiany. Och, chciałabym mieć jeszcze co najmniej kilka z nich!
Przy ścieżce 21:31, 27 kwi 2024

Do góry
vita napisał(a)

Dwa intensywnie cięte kubiki przy tarasie, urosły w błyskawicznym tempie. Te po prawej takie same, a nie cięte. Dwie metalowe tyczki przeznaczone dla miedzianych sów, które tam kiedyś osiadą

Wszystkim mówię wbrew utartym opiniom, że cisy wcale wolno nie rosną. U mnie z 20 cm patyczków są już po 10 latach wyższe ode mnie, nie były cięte, tylko pojedyncze gałązki podcinam by nie zjadły mi buksów. ale mam i takie co je tnę, a mam od jakichś 5 lat z takich samych patyczków i już są do połowy uda, formowane w kostki o pionie prostokąta. Tylko w tym sezonie ścięłam z wysokości 20 cm. Być może wszystko zależy od odmiany lub gleby. U mnie gdy się już przyjmą to nawet posadzone w trawie rosną szybko.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:25, 27 kwi 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Petunie,surfinie tak mocno mi się kojarzą z balkonem i tarasem że wogole wyparłam możliwość sadzenia ich w innym miejscu niZ donice w tych dwóch miejscach , a na rabacie też mogą dawać super plamę koloru.

W zeszłym roku tak Muszelka pisała o nich. Chyba jeszcze Bożenka-Kordina też bezpośrednio na rabatę dawała.
Muszelka napisał(a)
Wiesz, jakie one są mocarze do rozmnażania? Wiesz, co zrobiła w tym roku muszelka? Nie uwierzysz. Sama nie wierzę, że to zrobiłam!

W ponad 30 st. upał (w środku lipca), w samo południe, oderwałam kawałki końcówek z kwitnących na tarasie supertunii (chyba licho mnie podkusiło!) i posadziłam je prosto do ziemi, w miejsce, gdzie słońce pali od rana do wieczora. I co? Listeczki ciut, ciut przywiędły, pod wieczór się rozprostowały, a rano sadzoneczki wesoło zakwitły nowymi kwiatkami! Bez korzonków! Te pojawiły się parę dni później.

Perz, by tego nie przeżył. Ale supertunia - tak!

Tak rozrosły się.

Przy ścieżce 21:20, 27 kwi 2024

Do góry
Tak ku pamięci. Ze zdziwieniem stwierdziłam, jak dużo mam u siebie cisów. Cisy to zdecydowanie drzewa drugiego planu, no chyba, że się je radykalnie tnie i odsłoni się przy okazji ich konary

Dwa intensywnie cięte kubiki przy tarasie, urosły w błyskawicznym tempie. Te po prawej takie same, a nie cięte. Dwie metalowe tyczki przeznaczone dla miedzianych sów, które tam kiedyś osiadą

Tutaj osłaniam się od sąsiadki, której na tym odcinku padły tuje i powstała duża luka. Te cisy to sadzonki od mojego pokazanego, drastycznie ciętego żywopłotu.

A tutaj łatam odstęp od muru do skarpy. Kiedyś był tu drewniany płot, działka się powiększyła...Jak żywopłot się zagęści to wyrównam do wysokości i szerokości muru.

Anna i Ogród 2 20:57, 27 kwi 2024

Do góry
Skończyliśmy na takim etapie bo pierworodny znowu imprezę ogniskową urządza to trzeba było przerwać pracę i dołączyć do młodzieży
Znowu na wsi 20:53, 27 kwi 2024

Do góry
W tej ceramicznej donicy akurat nie bo nie jest zbyt duża. Ale rośnie w innej większej donicy posadzony jako zapchajdziura i ma do towarzystwa turzycę Ice Dance oraz golterię. Właściwie zestaw przypadkowy, w dość cienistym miejscu. Na razie obserwuję, donica pomimo solidnego drenażu ma skłonność do zatrzymywania wody i większość posadzonych roślin dość szybko pada.
Ale twój pomysł wart zapamiętania i urzeczywistnienia.
Masz może jakiś pomysł co wytrzymałoby na patelni, też w donicy tej dużej czarnej stojącej w kącie tarasu? Wystawa pd- zach, patelnia. Rośnie tam miniwiśnia, turzyca evergold i poziomka (sama tam zawędrowała). Planowałam wysadzić wiosną drzewko ale nie miałam odwagi się za to zabrać więc cały zestaw nadal trwa. Muszę czymś wypełnić luki.

Na szybciora znalazłam jakieś nieaktualne zdjęcie dla ilustracji problemu . Chodzi o miejsce po lewej stronie zdjęcia.
Zacisze Alicji 20:50, 27 kwi 2024

Do góry
Alija napisał(a)

Ach, ach Najpierw jakie masz tło dla leśnej rabaty, wprost wymarzone. W jego podszyciu widzę paprocie. Co rośnie za ławką i obok niej (róża?) ? Dobre miejsce wyznaczyłaś dla klona o czerwonych liściach. Widzę też, charakterystyczną dla twojego ogrodu, karpę. Napisz o roślinach, które tu jeszcze posadziłaś. Liliowcowa też dobrze się zapowiada, będzie pięknie

Ogrodowe wariacje 20:45, 27 kwi 2024

Do góry
Miłego wieczoru

Ogrodowe wariacje 20:44, 27 kwi 2024

Do góry
Ostatnie tchnienie tulipanów, słodkie są

Ogrodowe wariacje 20:41, 27 kwi 2024

Do góry
Zakupy może nie takie duże ale cieszą ogromnie

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:18, 27 kwi 2024

Do góry
Posadziłyśmy z Młodą hosty za garażem. Krossa Regal, lubię

Szpadelki dostanę, jupi

Wiejski ogród Magdy 19:59, 27 kwi 2024

Do góry
'Czerwona' rabata.

Rabata z różami Pashmina i lawendami (muszę dwie dosadzić). W środku młodziutki miłorząb japoński 'Mariken' posadzony w zeszłym roku. Na drugim zdjęciu pergola z równie młodymi różami 'Eden Rose' - dalej stara wiśnia.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies