Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

AgaBoso 08:08, 23 paź 2024

Plany trochę szybko ewoluują, bo dostałam 8 sadzonek sesleri a na wiosnę mam dostać sadzonkę miskanta Gracimillusa i Lady U. Zrobiłam propozycję jak na obrazku. Zaplanowałam również Świdośliwę na rabacie 5. Startam się wykorzystać to co otrzymuję, aby był i wilk syty i Wilkowyje City.

1 - szklarnia, 2 - WC, 3 - big bag z trocinami iglastymi, 4 - domek

5 - misknaty Gracillimus, piwonie, jeżówki, cebulowe, Lady U oraz na początku rabaty pomyślałam żeby posadzić Świdośliwę, aby była widoczna
6 - rabata podzielona na 2 części,
węższa ma piwonie, goździki brodate, rozchodniki i cebulowe
szersza ma miskanty Morning Light, hortensje Annabell Strong, jeżówki, rozchodniki, seslerie jesienne, werbena patagońska i cebulowe

7 - miskanty Grazziela na przemian z hortensjami Polar Bear, przed nimi seslerie a pomiędzy hortensje i trawy werbena patagońska. U mnie dobrze rosła niepodlewana całe lato.
8 - żywopłot z miskanta Memory, 3 sadzonki
9 - żywopłot z miskanta Memory, 3 lub 4 sadzonki, 2 hortensje Wim's Red
10 - żywopłot z miskanta Memory i hortensje Wim's Red
11 - żywopłot z miskanta Morning Light
12 - brama wjazdowa

LIDKA 08:36, 23 paź 2024

Aga kiedyś bedziesz tu miec budowy potem dom.
Może nie powinnas sie rozdrabniać tylko zrobić rabaty pod płotowe glebokie i szerokie.

Ta rabata 5 nie bedzie kolidowała z domem?
Gracki po 2-3 latach przy ziemi bedą mieć 80 cm do 1 m. A góra2 razy szersza i zasłania rośliny.

Ja tu jestem przykładem niesłuchania rad z dobrego serca

Mam bukowa 2 m i Ci powiem ze to nie jest rabata tylko 2 rzędy roślin. Dziewczyny mi to mówiły ale mialam inne pojęcie. Zwłaszcza o wielkości roślin. Nie brałam pod uwagę że na glinie beda tak dobrze rosnąć.

LIDKA 08:41, 23 paź 2024

Aga dobra jestes w grafice to moze jakis plan w skali ?
AgaBoso 09:04, 23 paź 2024

Biorę pod uwagę, że na czas budowy rośliny z rabaty 5 i 6 przesadzę do ogórdka lub wzdłuż ogrodzenia od strony zachodniej, gdzie jest 1,5m i nic nie rośnie.

Docelowo rabaty będa miały około 5m, ale teraz nie chcę tak zakłądać właśnie ze względu na budowę w przyszłości.

Na mapie zaznaczyłam 1m, ogrodzenie od południa ma 31m , a od wschodu 17m.

Rabata nr 5 ma wymiary około 5x2m.
Patrycja_KG_Lu 11:02, 23 paź 2024

Agnieszko wykorzystaj swój potencjał. Masz wszystkie niezbędne narzędzia w swoim posiadaniu. Pamiętam, że kupiłaś książkę Rosemary Alexander. Mi się z nią bardzo dobrze rozkminia ogrodowo. Mam wrażenie, że jak nie zaczniesz od podstaw tj. wyznaczenia stref, przemyślenia swoich oczekiwań, tego jakie elementy chcesz, żeby się tam znalazły to narobisz się dwa razy zakładając rabaty tymczasowe. Rozumiem, że może być trudno, gdy finalny projekt domu jest nie wybrany. Danusia z Witkiem zrobili w miejscu planowanego domu trawnik z marginesem dla koparki itp., a z resztą rabat działają w wersji finalnej.

Przygotowaliście już podstawę pod domek rekreacyjny. Po budowie domu ten domek pewnie zamieni się w altanę, domek ogrodnika czy zyska jeszcze inną funkcję. Dlatego zaczęłabym o otoczenia jego okolicy rabatami. Za domkiem była by przestrzeń ukryta na worki z korą czy inne rzeczy, które lepiej by nie były na widoku codziennym (chyba, że w części warzywnikowej lepiej Ci je schować).

Dwa przejścia do części użytkowej bym przesunęła od płotu o tyle o ile chcesz mieć szerokie rabaty przy płocie. Kiedyś pokusiłabym się tam o pergole.

Pomyślałabym teraz bardziej o drzewach, żeby miały czas podrosnąć jak już dom powstanie (np. w prawym górnym narożniku).

Patrycja_KG_Lu 11:55, 23 paź 2024

Znasz ogródek Zuzy? Ma u siebie o rabaty ozdobne, domek, szklarnię, skrzynie z warzywami. Dobór roślin wydaje mi się pasować do takiego jak chcesz u siebie. Na stronie 1216 widać kilka szerszych kadrów.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10131-zielen-drewno-i-antracyt?page=1216

Edit: przeglądając powiadomienia widzę, że ogród Zuzy znasz.
AgaBoso 13:34, 23 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Mam wrażenie, że jak nie zaczniesz od podstaw tj. wyznaczenia stref, przemyślenia swoich oczekiwań, tego jakie elementy chcesz, żeby się tam znalazły to narobisz się dwa razy zakładając rabaty tymczasowe. Rozumiem, że może być trudno, gdy finalny projekt domu jest nie wybrany.

Strefy juz mamy wydzielone. Docelowo brama wjazdowa będzie w połowie rabaty nr 10, szambo lub oczyszczalnia gdzieś w okolicy obecnej bramy wjazdowej (nr 12). Ogrodzenie mamy tymczasowe i po stronie wewnętrznej wdłuż długiego boku lecą kable energetyczne. Także planowanie rabat stałych na ten moment nie ma sensu, bo i tak będa przesadzenia. Mam nadzieję, że będzie można ogrodzenie postawić bardzoiej w głąb, aby kable było poza ogrodzeniem i tam zrobic mini pas przedogórdka. Bardziej skupiam się na roślinach i barwach, które chcemy mieć docelowo.

Danusia z Witkiem zrobili w miejscu planowanego domu trawnik z marginesem dla koparki itp., a z resztą rabat działają w wersji finalnej.

Czy możesz podesłać link, pod którym znajdę te plany?

Przygotowaliście już podstawę pod domek rekreacyjny. Po budowie domu ten domek pewnie zamieni się w altanę, domek ogrodnika czy zyska jeszcze inną funkcję. Dlatego zaczęłabym o otoczenia jego okolicy rabatami. Za domkiem była by przestrzeń ukryta na worki z korą czy inne rzeczy, które lepiej by nie były na widoku codziennym (chyba, że w części warzywnikowej lepiej Ci je schować).

Za domkiem planujemy ukryć korę i inne rzeczy oraz mauzer, aby zbierać z domku deszczówkę. Rabat blisko samego domku nie chce mój partner, więc będzie tylko od strony północnej i zachodniej.
Rabatę nr 5 byłaby najbliżej i ma na celu zasłonić studzieknę, bo mocno się odznacza.

Dwa przejścia do części użytkowej bym przesunęła od płotu o tyle o ile chcesz mieć szerokie rabaty przy płocie. Kiedyś pokusiłabym się tam o pergole.

Tak mi się właśnie marzy, ale nie nanosiłam tego na plan.

Pomyślałabym teraz bardziej o drzewach, żeby miały czas podrosnąć jak już dom powstanie (np. w prawym górnym narożniku).

Co do drzewek to nie wiemy jakie chcielibyśmy mieć docelowo. Prawy górny róg chciałam zarezerwować na humus, aby mieć ładną ziemię do wyrównania po budowie. 20 cm mamy ładne, poniżej jest margiel, także każda ilośc ładnej ziemi się przyda.
LIDKA 15:38, 23 paź 2024

Wychodzi na to ze polowa rabat jest na tymczas . Aga szkoda czasu roboty i kasy.
Nie mozesz zrobic raz a dobrze?

A i....
Patrycja ubrała w slowa wszystko to co ja miałam na myśli.
AgaBoso 16:04, 23 paź 2024

Jeśli miałabym zrobić to raz a dobrze to dopiero za 10 lat. Chcę, aby teraz coś rosło i cieszyło oko.
Kordina 16:34, 23 paź 2024

Niech robi co jej w duszy gra a przenieść rośliny zawsze może mówię ja, co przenosi, dzisiaj hortensję ogrodową, hosty i marcinki