Zaczyna być tam jesiennie w klimacie - ruszają trawy, kwitną hortensje, jeżówki, rudbekie, dzielżany. Myślę, że zez zbieżno - rozbieżny gwarantowany !
Ta mnie zachwyciła - molinia caerulea Heidebraut
Pogoda była bardzo akuratna, bo nie było gorąco - 23/25st. C, początkowo chmury, potem słońce się przebiło, ale nie nachalnie. Jednakowoż światło było dosyć rozproszone i ani wąska przesłona ani osłona p-słoneczna niewiele pomogły. Co nie zmienia faktu, że zrobiłam ok 640 (sic!) zdjęć . Kocham fotografię cyfrową!!!
Cześć, Dziewczyny, macham Wam z wakacji! Dzisiaj cały dzień spędziłam w Wojsławicach. To moja pierwsza tam wizyta i na pewno nie ostatnia. Boszszsz…. Można tam dostać: a)oczopląsu, b)kociokwiku, c)oczu na słupkach, d) kręczu karku... Ci, którzy znają to miejsce, wiedzą, o czym mówię . Ci, którzy tam jeszcze nie byli - niech zaplanują wizytę w możliwie najszybszym terminie
Witajcie,
Mam ozdobne tuje w różnych kształtach i w tym roku ciągle walczę z jakąś choroba. W szkółce w której kupowałem krzewy poradzili mi opryskać topsinem lub ridomil ale nie ma efektow. Błagam pomóżcie bo wydałem kupę kasy za tę krzewy i mega mi ich szkoda.
I uspokojona rabata przed tarasem. A wystarczyło hortensję wysadzić wciśniętą na siłę. I zrobiło się dużo miejsca na palczatkę lub na miskant Morning Light
A wczoraj w ogrodzie córki trafiłam na Tygrzyka paskowanego!
To bardzo ładny pająk. Ma ciekawą, z charakterystycznym szwem, pajęczynę. Pajączek jest spokojny, spłoszony spada na trawę i ukrywa się. Jego jad podobny w działaniu do jadu osy lub pszczoły. A ponieważ należy do wyjątkowo spokojnych pajęczaków ukąszenia nikomu nie grożą.
Aniu, ten fragment Wisły fotografuję już któryś raz i zawsze mnie urzeka. W tym roku dostęp do brzegu był wyjątkowo zarośnięty różnymi chaszczami, a że to rezerwat przyrody to dowód. Tyle że w tym orle widzę głowę kozy! Czyżby ktoś w tym maczał palce?