Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerabianie ogródka pod swój gust

Przerabianie ogródka pod swój gust

anpi 00:38, 14 wrz 2019

Pisałam już,że rozchodniki z trawami obłędnie wyglądają?
Czy pod klonem obok kompostownika chyba ,to domek dla jeża?
Kącik z białymi mebelkami cudny. A tą donicę stojącą przy nich sama robiłaś?To betonowa?
Milka 04:59, 14 wrz 2019

Pozachwycałam się ogrodem, uroczymi zakątkami.
Fajnie być zadowolonym z wykonanej pracy
Milka 05:01, 14 wrz 2019

KasiaBawaria napisał(a)
Krwawnica dopiero teraz sie rozpedzila.

Fajne ujęcia, bardzo mi się podoba
KasiaBawaria 07:48, 14 wrz 2019

anpi napisał(a)
Pisałam już,że rozchodniki z trawami obłędnie wyglądają?
Czy pod klonem obok kompostownika chyba ,to domek dla jeża?
Kącik z białymi mebelkami cudny. A tą donicę stojącą przy nich sama robiłaś?To betonowa?

Te donice w ksztalcie kosza kupilam az takich zdolnosci nie mam Tak to domek dla jeza- dokarmiam w nim jeze- w ten sposob jedzenie jest chronione przed moim psem i przed kotami Rozchodniki w trawach to super polaczenie W trawach w sumie wszystko dobrze wyglada.

Milka
KasiaBawaria 08:00, 14 wrz 2019

A teraz historia z wczoraj. W srode pisalam wam o jaszczurkach, ktore byly chwile we wiaderku. Nie chcialam ich wypuszczac od razu bo po dzialce biegaly jak szalone psy- moj Eddie i 4 psy znajomych. Jak juz moglismy je wypuscic okazalo sie ze we wiaderku jest tylko jedna jaszczurka. Przeszukalismy moja torbe, kurtke,nigdzie jej nie bylo. Pomyslelismy ze na pewno z tego wiaderka zwiala. Wczoraj bylam z psem i dziecmi na rowerach. I tak w ktoryms momencie musialam sie podrapac pod kitka moich wlosow. I czuje ze cos podluznego pod nia jest-pomiedzy wlosami.Toche ogarnieta panika zaczelam strzepywac to cos z pomiedzy wlosach i po chwili na ziemi lezala ....jaszczurka. Tak samo zdziwiona jak ja. Nie myslac dlugo zgarnelam ja, zanim zdazyla czmychnac i zabralam do domu- przeciez nie zostawie ja na ulicy. Mam w ogrodku sterte kamieni pomidzy roslinami wiec pomyslalam, ze tam jej lepiej bedzie niz na ulicy. Pytanie jak znalazla sie na mojej glowie? Kurtka w ktorej pracowalam i normalny codzienny plaszcz oraz torba wisza na garderobie obok siebie. Jaszczurka musiala wlezc mi w kaptur innej kurtki a z niego mi we wlosy Wiedzac, ze w zimie potrzebuje ona schronienia, niewiele myslac wykopalismy 80 cm gleboka dziure obok tej sterty kamieni i zbudowalismy z dziecmi domek dla niej na zime. Czyli na dole piasek ze zwirkiem, potem polowa doniczki jako dach i na to cegly i kamienie, tak by pomiedzy powstaly otwory na przecisniecie sie na sam dol. I tak powstala taka budowla W przyszlym roku zrobie na rabacie porzadniejsza Ta wprawdzie nie ma przepisowych 100 cm ale z jednej strony jest skarpa na 130 cm, wiec powinno to wystarczyc.Na zawiezienie jej spowrotem nie bylo czasu bo to paredziesiat kilometrow ode mnie. A ze obok sa lasy i laki, wiec jak jej sie u mnie nie sposoba to ma gdzie pojsc. Tam moj maz widzial ten gatunek jaszczurki.
anabuko1 08:07, 14 wrz 2019

KasiaBawaria napisał(a)
Z dzisiejszych zdjec

Bardzo ładne widoczki.Z przyjemnością obejrzałam wszystkie ogrodowe
KasiaBawaria 08:11, 14 wrz 2019

Z tego co udalo mi sie ustalic, to tzw.jaszczurka zyworodna, nie skladajaca w piasku jaj tylko noszaca je w sobie. Mieszkajaca w wilgotniejszych miejscach niz inne jaszczurki. Niedaleko miejsca gdzie ja wypuscilam mam ropuchy i zaby,ktore tam tez zimuja, wiec pozywienie powinna znalezc.

KasiaBawaria 08:22, 14 wrz 2019

Aniu dziekuje
KasiaBawaria 08:38, 14 wrz 2019

Jesiennie sie zrobilo. Niektore rosliny juz lekko zolcieja, traca na wigorze.

Jarzmianki sa nie do zdarcia, tak samo ostrogowce.

KasiaBawaria 08:42, 14 wrz 2019