Dodam jeszcze fotki z mini wrzosowiskiem, po obu stronach donic taki sam układ, cegiełki z kolorów w jednej linii, chętnie bym to jeszcze gdzieś powtórzyła bo lubię wrzosy
Danusiu, mam ogromną prośbę abyś zerknęła do mojego ogrodu czy idę w dobrym kierunku i nie przesadziłam z symetriąNiektóre rośliny mam sadzone parzyście, po fakcie doczytałam, czy to jest ok? Lubię taki ład i porządek i tym się kierowałam. Mnóstwo godzin spędziłam na Ogrodowisku, rysowałam i sadziłam. Mam jedną stronę w całości do zaprojektowania i nie wiem co tam posadzić. Czy mogłabyś coś podpowiedzieć. Rabata ma 0,7 m x 22m - jest wąska ale nie ma tam za wiele miejsca od domu. Do 11.00 słońce świeci jak na zdjęciu, później jest ono na rabacie aż do popołudnia. Mam u siebie brzozy, orzecha, cisy, tuje żywotniki: szmaragdy, danica i aurea nana oraz trawy, wrzosy, świerki, lawendę, hortensje, katalpy - wiem, że ich nie sadzisz ale pryskam, przycinam i jest ok Jest sporo trawnika ale go lubię...
Pozostałe części wyglądają jak poniżej:
Z tyłu mam jeszcze miejce na jakieś drzewka może czerwone, miejsca sporo i rabatę można poszerzyć.
Dodam, że żółte storczyki, te którym dużo koreni wychodzi poza doniczkę wymaga częstrzego podlewania. U mnie pięknie wypuścił kilka pędów kwiatowych, niestety zrzucił pączki i nie kwitnie. Były upały, dla niego trzeba więcej wilgoci.
Może komuś się przyda mój sposób na kwitnienie storczyków. Podlewam tym też inne kwiatki doniczkowe. Skórkę z jednego banana kroję w centymetrowe paski. Wrzucam do słoika o pojemności 410 mililitrów, zalewam do pełna wodą i tak to stoi 2 dni. Po 2 dniach odlewam zawartość do litrowej butelki i uzupełniam wodą do pełna. Do słoika dolewam czystej wody i znów czekam 2 dni. Powtarzam tę czynność do 3 razy, później skórki wyrzucam pod róże. W tym moczę storczyki co około 2 tygodnie, a w międzyczasie podlewam tym roztworem wszystkie kwiatki, storczyki też.
Zwykle szybko udawało mi się ukatrupić wszystkie storczyki. W tym roku dostałam storczyki w lutym i w marcu i cały czas mi kwitną. Jeden wypuścił cztery pędy kwiatowe. Dwa kwitną, a dwa mają już pączki. Różowe mają piękne rozgałęzienia.
Basiu oglądam Twój ogród i nie mogę się naoglądać. Mało czytam, głównie fotki, bo czasu mało na szczegółewe czytanie.
Pozwolisz, że zacytuję kilka zdjęć, bo mam mnóstwo pytań!!! Wogóle ogród baaardzo mi przypomina Danusiny zimozielony, niektóre rabaty, styl, donice. Bardzo udane kompozycje
To oczko, piękne, zdradzisz jak jest zrobione, to jakaś forma, kilka form? Wygląda zjawiskowo.
Te korony drzew na kilku pniach (na prawo na zdjęciu), tak elegancko uformowane, jakie to drzewa?
A tutaj, to derenie Elegantissima podkrzesane wysoko i formowane u góry? Mam derenie i to byłby świetny pomysł, gdybym je tak wyfryzowała. Zrobiło by się miejsce w nóżkach na byliny
Powojniki, bez komentarza, przepiękne!!! MAsz do nich rękę! Ja dopiero mam cztery egzemplarze i mam nadzieję, że będą kiedyś równie piękne jak Twoje!
Pozdrawiam i przepraszam za taką lawinę pytań ale naprawde jestem Basiu oczarowana Twoim ogrodem
Zlikwidowane truskawki, wykopane dalie i posadzone do donic, zrywam pomidorki i wekuję, bo następne dwie skrzynie likwiduję. W przyszłym roku warzywa będę mieć na sąsiedniej działce.
Na koniec widoczki
podwiązane hortki po burzy
mam nadzieję, że sadziec w końcu się zbierze i będzie tak wysoki jak vernonia na fotce poniżej
Witaj Monika Działka ma 30 arów i jeszcze dzikie zakątki są .Ta część z brzozami zostaje taka leśna.
Trawy powoli zaczynają kwitnąć tz.jesień się zbliża.
Ps. Nie mam cię w obserwowanych i nie mogę cię odwiedzić .Zrób coś z tym