Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rdest"

Rozpoznawanie chwastów 12:09, 27 kwi 2014

Do góry
Drugi wygląda na rdest.
Szmaragdowy Zakątek 18:41, 11 kwi 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Acha... znowu bym zapomniała… muszę przekazać dla kogoś pewne info:

tajemniczy wielbiciel (Ogrodowiska oczywiście) – „masz wiadomość”
Wiem, że już chyba nieaktualne, ale znalazłam na forum wpis o rdeście…cytuję >>> Rdest auberta. Zaraza rośnie w tempie niewyobrażalnym, obrasta wszystkie rośliny w koło, nie można nad tym zapanować, a cięcie wymaga nie lada pracy. Przerósł mi przez domek na narzędzia, miałam zielony sufit , który rozsadzał dach. Polecam tylko wtedy gdy chcemy, aby nam pożarł jakiś budynek, który szkoda zburzyć a chcemy bardzo szybko ukryć w zielonej gęstwinie.
Zimą straszy plątaniną łysych gałązek.<<<

A teraz coś dla twojej B.- pokaż jej wpis o ogródkach ziołowych, niech sobie poczyta….ostatnio mnie o nie pytała
Tu masz linka
https://www.ogrodowisko.pl/watek/172-ogrodki-ziolowe-ziola?page=3
Pozdrawiam

Potwierdzam , takiego potfffora zostawiłam w starym domu.... Ciekawe czy juz calkowicie pożarł domek na narzędzia bo nowi właściciele nie palali miłością do cięcia.....
Szmaragdowy Zakątek 14:44, 10 kwi 2014

Do góry
Acha... znowu bym zapomniała… muszę przekazać dla kogoś pewne info:

tajemniczy wielbiciel (Ogrodowiska oczywiście) – „masz wiadomość”
Wiem, że już chyba nieaktualne, ale znalazłam na forum wpis o rdeście…cytuję >>> Rdest auberta. Zaraza rośnie w tempie niewyobrażalnym, obrasta wszystkie rośliny w koło, nie można nad tym zapanować, a cięcie wymaga nie lada pracy. Przerósł mi przez domek na narzędzia, miałam zielony sufit , który rozsadzał dach. Polecam tylko wtedy gdy chcemy, aby nam pożarł jakiś budynek, który szkoda zburzyć a chcemy bardzo szybko ukryć w zielonej gęstwinie.
Zimą straszy plątaniną łysych gałązek.<<<

A teraz coś dla twojej B.- pokaż jej wpis o ogródkach ziołowych, niech sobie poczyta….ostatnio mnie o nie pytała
Tu masz linka
https://www.ogrodowisko.pl/watek/172-ogrodki-ziolowe-ziola?page=3
Pozdrawiam
Mata przeciw chwastom 23:11, 07 kwi 2014

Do góry
miss_house napisał(a)
Z doświadczenia Rodziców - warto często wykaszać sąsiednie tereny, to mniej chwastów będzie kwitło oraz rozsiewało nasiona. Chemii w stylu roundup to ja się boję odkąd przeczytałam jakie to świństwo jest groźne dla ludzi, więc jak już to polecam wodę z octem - można przelać do opakowania po płynie do szyb i spryskiwać "niemile widzianych sąsiadów za płotem" Warto też chyba zrobić naturalną barierę za ogrodzeniem z roślin lub krzewów miłych dla nas. Rdest jest traktowany jak chwast a czytałam że niektórzy robią z niego żywopłoty...

Nie sposób kosić takiego areału dookoła naszej działki,zanim byśmy zaczęli to już na początku by odrosło niestety...
Mata przeciw chwastom 22:47, 07 kwi 2014

Do góry
Z doświadczenia Rodziców - warto często wykaszać sąsiednie tereny, to mniej chwastów będzie kwitło oraz rozsiewało nasiona. Chemii w stylu roundup to ja się boję odkąd przeczytałam jakie to świństwo jest groźne dla ludzi, więc jak już to polecam wodę z octem - można przelać do opakowania po płynie do szyb i spryskiwać "niemile widzianych sąsiadów za płotem" Warto też chyba zrobić naturalną barierę za ogrodzeniem z roślin lub krzewów miłych dla nas. Rdest jest traktowany jak chwast a czytałam że niektórzy robią z niego żywopłoty...
Od początku... 23:10, 04 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

O matko nie rób tego!!! Rdest to byl największy bład mojego życia!!!
Posadż winobluszcz trojklapowy - jest idelany. Brzydszy ale szybciej rosnący jest pięcioklapowy
u

Całe dnie spędzam na Ogrodowisku, czytam, uczę się i już z tego pomysłu zrezygnowałam
Od początku... 22:38, 04 kwi 2014

Do góry
kolagn napisał(a)
Jeszcze tylko dodam ze na najdluzszym boku 12,5m chce posadzic rdest -bo szybko rosnie, a mam tam paskudna siatke oddzielajaca mnie od sasiada.

O matko nie rób tego!!! Rdest to byl największy bład mojego życia!!!
Posadż winobluszcz trojklapowy - jest idelany. Brzydszy ale szybciej rosnący jest pięcioklapowy
Ogrodowe zacisze 20:17, 29 mar 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)
A to lista moich kolejnych zakupów internetowych. Jeśli dobrze zrozumiałam maila, to jutro powinnam to mieć

Miskant chiński 'Variegatus' (Miscanthus sin.) p9 (4057889706)
Czerwony Miskant chiński 'Dronning Ingrid' - HIT ! (4057890311)
Miskant chiński 'Morning Light' p9 (4057890305)
Łączeń baldaszkowaty (Butomus umbellatus) p9 (4070234896)
Rozpław niebieski (Pontederia cordata) p9 (4070236405)
Miskant chiński 'yakushima dwarf' p9 (4057889710)
Miskant chiński 'Graziella' p9 (4057889745)
Żurawka 'Amber Waves' (Heuchera) p9 (4057890331)
Rdest wężownik (Polygonum bistorta) p11 (4063952334)
Żurawka 'Marmalade' (Heuchera) p9 (4057891645)
Żurawka 'Miracle' (Heuchera) C2 (4057891658)

A miałam się pochwalić dopiero jak już będą

Marysiu tylko niektóre znam z tych roślin,muszę postudiować bo napewno wybralaś coś godnego uwagi.
Pozdrawiam serdecznie Będę czekać na fotki z zakupów.
Ogrodowe zacisze 20:36, 27 mar 2014

Do góry
A to lista moich kolejnych zakupów internetowych. Jeśli dobrze zrozumiałam maila, to jutro powinnam to mieć

Miskant chiński 'Variegatus' (Miscanthus sin.) p9 (4057889706)
Czerwony Miskant chiński 'Dronning Ingrid' - HIT ! (4057890311)
Miskant chiński 'Morning Light' p9 (4057890305)
Łączeń baldaszkowaty (Butomus umbellatus) p9 (4070234896)
Rozpław niebieski (Pontederia cordata) p9 (4070236405)
Miskant chiński 'yakushima dwarf' p9 (4057889710)
Miskant chiński 'Graziella' p9 (4057889745)
Rdest wężownik (Polygonum bistorta) p11 (4063952334)
Żurawka 'Marmalade' (Heuchera) p9 (4057891645)
Żurawka 'Miracle' (Heuchera) C2 (4057891658)

A miałam się pochwalić dopiero jak już będą
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 05:33, 21 mar 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Witaj Danusiu mam do ciebie dwa malutkie pytanka:
1. wiem, że nie lubisz sadzić jałowców...a co sądzisz o kosodrzewinie (szukam jakiegoś zamiennika dla tych nieszczęsnych jałowców)
2. znajomy chce posadzić jakąś szybka rosnącą roślinę przy bardzo zacienionej ścianie...wymyślił sobie rdest japoński...???? Ja wiem, że to okropna roślina (strasznie się rozrasta i jest trudna do wytępienia) ...ale on chciał poznać Twoją opinię...więc zapytowuję co o niej sądzisz...może coś w zamian ????

Danusiu, przepraszam za wcięcie w Twój wątek.
Nikita, a może lepsza do cienia będzie przywarka japońska
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:36, 20 mar 2014

Do góry
Witaj Danusiu mam do ciebie dwa malutkie pytanka:
1. wiem, że nie lubisz sadzić jałowców...a co sądzisz o kosodrzewinie (szukam jakiegoś zamiennika dla tych nieszczęsnych jałowców)
2. znajomy chce posadzić jakąś szybka rosnącą roślinę przy bardzo zacienionej ścianie...wymyślił sobie rdest japoński...???? Ja wiem, że to okropna roślina (strasznie się rozrasta i jest trudna do wytępienia) ...ale on chciał poznać Twoją opinię...więc zapytowuję co o niej sądzisz...może coś w zamian ????
Szmaragdowy Zakątek 22:39, 19 mar 2014

Do góry
Pewien cichy wielbiciel Ogrodowiska, który incognito podczytuję forum, prosił o przesłanie
wiadomości….co niniejszym czynię….

tajemniczy wielbiciel – „masz wiadomość”

magnolie (20 – 90 zł.) STOP
jodła koreańska (17 – 74 zł) STOP
zobaczę jeszcze w Końskowoli STOP
zapytanie o rdest wysłane STOP
Pozdrawiam Nikita
Nasz przydomowy ogródek 19:49, 19 mar 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Kasiu dziękuje za odwiedziny. Gwizdnąłem od Ciebie przepis który wykorzystam do pryskania głównie róż. Już lecę do Ciebie i napiszę o piwonii drzewiastej.

Bardzo cenny jest także wyciąg ze skrzypu. Przygotowujemy go z 300 g świeżego lub 100 g suszonego skrzypu na 3 litry wody. Zalany w dużym garnku skrzyp pozostawiamy na 12 do 24 godzin, kilkakrotnie mieszając, po tym czasie zaczyn gotujemy ok. 1 minuty. Po ostudzeniu odcedzamy i rozcieńczamy w proporcji 1:5. Takim wyciągiem wielokrotnie pryskamy zagrożone rośliny np. róże, winorośl, pomidory, ogórki czy floksy. Wzmacnia on rośliny porażone przez choroby: plamistość, rdzę, kędzierzawość, mączniaki, a także atakowane przez roztocza. Stosujemy latem w dni słoneczne.

Zbysiu ja robię gnojówkę ze skrzypu ..też rewelka . zbieram pół wiadra , zalewam ciepła wodą ..z kranu i zostawiam na tydzień . rozcieńczam i podobnie opryskuje profilaktycznie róże ..profilaktycznie , bo u mnie mało chorują ..jedna w tym roku wyleciała z hukiem a poza tym to spoko ...zostały mi śmieci na dnie i lunęłam tym na rdest w tamtym roku...do tygodnia wychulał w tym miejscu raz większy niż pozostały
róże tez wybujały po tej gnojówce pod niebo ...

lecimy ze stronkami prawie równo ..zauważyłam ...pozdrawiam
Od początku... 13:44, 05 mar 2014

Do góry
Jeszcze tylko dodam ze na najdluzszym boku 12,5m chce posadzic rdest -bo szybko rosnie, a mam tam paskudna siatke oddzielajaca mnie od sasiada.
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 13:03, 24 lut 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)

No więc decyzja co do roślin jeszcze nie zapadła... Jak skończę to dopiero na trzeźwo ocenię sytuację
Na dach na razie pójdzie wiklina, bo zacienienie potrzebne od zaraz. O ile o tej porze roku jest wszędzie cień, a tyle w lecie nie ma się gdzie schować Rośliny posadzę tylko z jednej strony (od strony fotografującego). Przed pergolą umieszczę jeszcze kraty (podobnie jak u Ciebie) bo mi to poszerzy strefę ocienioną i dlatego, że mi się podoba
A na kraty pnącza i oczywiście miał być winobluszcz, i może jakiś powojnik, ale co do tego to, jeszcze się zastanawiam... A może masz jakieś pomysły?

Jestem bardzo ciekawa efektu końcowego pergoli i jej otoczenia. Ja też się zastanawiałam nad posadzeniem winobluszczu, bo szybko rośnie. W końcu jednak go nie posadziłam. Mam za to winobluszcz trójklapowy i rdest auberta. A przy drabinkach wiciokrzewy. Trochę taki misz masz, ale zawsze można coś zmienić.
Myślę, że powojniki będą super- białe i fioletowe? a może wisteria, ale nie wiem, czy nie masz za słabej konstrukcji.
Pszczelarnia 18:32, 19 lut 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jaskry, miodunka, żywokost - za sucho.

Nawłoć - absolutnie NIE. Sieje spustoszenie wokół. Podobnie jak rdest sachaliński oraz akacje.

I słusznie z tą nawłocią, też jej nie lubię, ale lubią ją pszczoły

Ewo, tu masz link do otrzymywania sadzonek winorośli ze sztobrów. http://www.floraforum.eu/floraforum/index.php?topic=11263.0
Pszczelarnia 11:14, 19 lut 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
I firletkę poszarpaną, i driakiew, cykorię podróżnik, miodunkę, nawłoć, jaskry, mniszki, koniczynę, żywokost lekarski itd

Jaskry, miodunka, żywokost - za sucho.

Nawłoć - absolutnie NIE. Sieje spustoszenie wokół. Podobnie jak rdest sachaliński oraz akacje.
Ogród pod trzema dębami 09:48, 12 lut 2014

Do góry
Rdest auberta u mojej sąsiadki wymarzł całkowicie pewne zimy i nie odbija już od wielu lat. Pamiętam jak cięła ciągle, a to wciąż odrastało wielkie...
Ogród pod trzema dębami 06:46, 12 lut 2014

Do góry
tusiawka napisał(a)

Zdecydowanie bylinowy, czerwony większy i różowy mniejszy.

Rdest auberta kiedyś dostaliśmy jako ładne i szybko rosnące pnącze. Siekierą trzeba go było usuwać. A po kilku latach znalazłam małą roślinę, która odbiła z patyka.

Ufff całe szczęscie. Tez miałam rdest auberta.... Nigdy więcej....
Ogród pod trzema dębami 21:59, 11 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Mam nadzieję, że to nie rdest auberta tylko bylinowy.
Pozdrawiam w te piekne wiosenne dni.

Zdecydowanie bylinowy, czerwony większy i różowy mniejszy.

Rdest auberta kiedyś dostaliśmy jako ładne i szybko rosnące pnącze. Siekierą trzeba go było usuwać. A po kilku latach znalazłam małą roślinę, która odbiła z patyka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies