Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 17:27, 06 sie 2016

Do góry
Bardzo dobry przykład.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:57, 06 sie 2016

Do góry
Rozkwitły ponownie róże dzisiaj i mieczyki białe, które posądzałam o brak w kwitnieniu, jak się wzięły, to zakwitły Teraz robię zakłady, kiedy złodzieje mi je zetną na jakieś imieniny?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:56, 06 sie 2016

Do góry
milka666 napisał(a)
Dziękuję za odpowiedz Danusiu jeśli chodzi o różaneczniki to ja zawsze miałam z nimi pod górkę,ale pewnie to też wynika z niepełnej wiedzy ich uprawy.

W różanecznikach trzeba bardzo przyłożyć się w przygotowanie podłoża i mieszanki do sadzenia. nie za głęboko, bez szmaty, na lekkiej góreczce i bez grubej ściółki, nawet całkiem baz ściółki. Ziemia kwaśna.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 16:52, 06 sie 2016

Do góry
Mój podobny, tylko wyższy.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:51, 06 sie 2016

Do góry
karol17 napisał(a)
Witam
Mam problem z trawnikiem, a dokładnie z plamami które pojawiły się na trawniku.
Domniemam, że jest to czerwona nitkowatość traw.
Co zrobić, żeby się tego pozbyć, ponieważ zajęło mi 1/5 trawnika.
Trawa rozkładana z rolki 3 m-ce temu.
Nawożona była 2 tygodnie temu Polifoską 12.
Dotychczas trawa była podlewana codziennie na ranem.
Obecnie zmniejszyłem ilość wody oraz podniosłem wysokość ostatniego koszenia
Jednocześnie na trawie pojawiły się różnego rodzaju chwasty (koniczyna - w dużej ilość, pojedyńczo mlecze i bliżej mi nie znane).
Proszę o radę co dalej robić z trawnikiem.
Dziękuję i pozdrawiam
Karol

Skosić trawnik, przesuszyć, wydrapać, nawieźć nawozem i podlać celem rozpuszczenia nawozu. Podlać?opryskać Topsinem. Ale nawóz powinien też pomóc.

Dwuliścienne chwasty potraktować Starane.
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 16:46, 06 sie 2016

Do góry
Niedobrze, oj niedobrze
Na razie, aby rośliny nie padły proponuję w najniższym miejscu wykopać dół, wsadzić pompę i odpompować wodę w chaszcze, inaczej wszystko pójdzie na marne Kombinuj, patrz, a może zrobić takie odwodnienie, że poprowadzić rurami drenacyjnymi gdzieś właśnie gdzie będzie niżej i z dołu pompować poza działkę?

My też mieliśmy takie ogrody, że nam drzewa zatopiło po ulewach, ale w tym roku zrobiliśmy odwodnienie i trawnik pokazywałam dopiero co, na wystawę się nadaje i już nic nie padło. Najniższe rabaty podnieśliśmy, na ich granicy jest rura drenacyjna i po kłopocie. Ale wymagało to precyzji (zmierzenie niwelatorem spadków).
Nowe życie 16:43, 06 sie 2016

Do góry
milka666 napisał(a)

Jeśli mogę coś dobrego podpowiedzieć, dla dobra ogrodu oczywiście i ku satysfakcji wspaniałej ogrodniczki (szacunek za cięcie) to prawa strona niskie roślinki niepotrzebnie "naciepane" na przemian, pstrzy się w oczach, powinnaś to ujednolicić, poprzesadzać, pogrupować I nie jest to krytyka absolutnie

Wszystko na pniu jest ok, ale żurawki No i brakuje bordowego, bardzo.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:40, 06 sie 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
a ja urlopowo wreszcie dorwalam sie do ogladania Mai w ogrodzie. Dwa odcinki ogladnelam i w obu pokazywali jak robic dziury w szmacie by roslinki rosly brrr

Danusiu dlaczego wyganiasz rozaneczniki z ogrodu?

ad 1. - brrrr

ad 2. - z powodu opuchlaków i z powodu zbyt dużej ekspansji w wodę..cały staw mi zarośnie, a przed cięciem powstrzymuje mnie zbyt kiepski wygląd tego miejsca przez jakiś czas. No i tak się odwleka, aż wyciepię.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 16:37, 06 sie 2016

Do góry
tussi napisał(a)

Kupiłam w markecie nie wiem jakie stworzyć mu warunki. Ma aksamitne zielone liście i większe tym bardziej wpadają w ostry czerwień. POMOCY

Chwasty nad stawem 08:35, 06 sie 2016

Do góry
Tylko, czy on się da unicestwić? Napisz o skutkach działań.
Jak często podlewać pelargonie ? 08:33, 06 sie 2016

Do góry
To pytanie niejasne, chcesz od kogoś pobrać sadzonki, czy pytasz o ukorzenione sadzonki, które chcesz posadzić w skrzynki?
Poza tym zadałaś pytanie w wątku jak podlewać pelargonie, zamiast w dziale oddam, lub poszukuję
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:29, 06 sie 2016

Do góry
Mam, zajrzyj w moją wizytówkę, gdzie pokazuje rabatę uliczną.

Latem sucho...trzeba dolewać i tyle, wtedy wszystko sobie poradzi.
Nowe życie 08:22, 06 sie 2016

Do góry
Nie musisz sadzić cisa na pniu aby mieć piękny ogród
Odczytaj prywatną wiadomość.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:21, 06 sie 2016

Do góry
Zastanawiam się nad usunięciem w ogóle różaneczników.
Taras odkryty na 5 piętrze 08:09, 06 sie 2016

Do góry
W najniższym miejscu powinna być taka studzienka odpływowa. której się nie zakrywa a odpowiedni zabudowuje.

Taras odkryty na 5 piętrze 08:03, 06 sie 2016

Do góry
Spadek, wylewkę, hydroizolację oraz odpływ (studzienkę rewizyjną) to powinien przed tobą zrobić budowniczy tego domu. Teraz, skoro woda stoi na środku to już po ptokach. Oznacza, że ten co robił hydroizolację, spartaczył robotę.

Musisz robić nową posadzkę i nową hydroizolację, ale tego przez internet to niestety nie da się powiedzieć, bo wymaga to oceny budynku, a 2 zdjęcia to niestety za mało jak na tak poważną sprawę.

Chwasty w trawniku 07:55, 06 sie 2016

Do góry
Kilka korzeni nie robi kłopotu. Ale jak chcesz pędzluj i napisz jak ci wyszło.
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 07:54, 06 sie 2016

Do góry
Pytanie na wagę złota:

ile dni stoi woda zanim wsiąknie?
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 07:52, 06 sie 2016

Do góry
Odprowadzić wodę - myslę, ale jak? to się ocenia niestety na podstawie wizyty, tutaj nie będę zgadywać, bo ważne jest wszystko, co jest za płotem, jak to zrobić - to poważna sprawa.

Widzę, że ogród jest jedną wielką wanną, o której wykonawca na pewno wiedział, ale koniecznie chciał zrobić to zlecenie tanio, a inwestor niech się teraz martwi.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:47, 06 sie 2016

Do góry
czarna_aga napisał(a)
Witam
potrzebuję porady. Mam do obsiania powierzchnię około 15 arów. Z założenia ma to być przestrzeń (boisko) dla dzieci, do grania w piłkę, badmintona. Zależy też nam an tym by za często jej nie kosić, tzw wolnorosnąca trawa. Podłoże raczej gliniaste. Proszę o radę jaką trawę mam kupić ?

Nie ma czegoś takiego "jak wolno rosnąca trawa" której nie trzeba często kosić.

To jedynie tani chwyt reklamowy.

Trawę trzeba często kosić i trzeba nawozić oraz podlewać. Koszenie co 4 dni, nawożenie raz w miesiącu. We wrześniu nawóz jesienny plus wertykulacja, na wiosnę druga wertykulacja i masz trawnik. Ale jeśli piszesz, że glina- nie będziesz miała ładnego trawnika.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies