Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

...uDany ogród 19:33, 19 sie 2019

Do góry

Kwiaty we włosach 19:32, 19 sie 2019

Do góry

A co to za krzaczek tak pięknie za rozplenica kwitnie. Czy to chibiskus?
...uDany ogród 19:30, 19 sie 2019

Do góry
Dzisiaj razem z chłopcami zabraliśmy się za porządkowanie ogrody. W trzy godzinki wykosiliśmy, pozamiataliśmy i wygrabiliśmy liście które sypią się już całkowicie ...jesień puka do drzwi.
Ja plewiłam a oni ładowali na taczki i wywozili na kompost, pół ogrodu za nami. Jutro ciąg dalszy, głównie plewienie bo po tych niewielkich opadach trawsko dostało przyspieszenia. No i koniecznie muszę ciąć, bo dzisiaj nawet nie tknęłam sekatora.

Ogólnie ogródek już nabiera wyglądu

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 19:30, 19 sie 2019

Do góry
Witam wszystkich.
Bardzo proszę o pomoc. W moich tujach latem 2018 pojawiły się pojedyncze suche lub powoli usychające gałązki. Było ich coraz więcej I dopiero po wnikliwym przejrzeniu okazało się że gałązki mają wygryziona małą dziurkę w której siedzi czarny malutki robaczek.W szkółce poradzono mi oprysk mospilanem. 2018 lato zastosowalam oprysk mospilsnem. Z tego co zauważyłam to jakby upały sprzyjały tym robaczką ponieważ zaczynają się pojawiać I jest tego więcej. W kwietniu 2019 zastosowalismy oprysk też Mospilanem. Lipiec 2019 w upalach robaczki znowu są co gorsza zauważalne już chyba we wszystkich tujach. Dodam że zrobią sobie małą dziurkę w galązce i tak jakby soki z niej wypijały po czym gałązki usychają. Juz nie chcę psikac Mospilan bo na pewno też dla samych drzewek jest szkodliwy I tak jakby nie działa bo robaczki są dalej.Ciezko jest je znaleźć poniewaz trzeba szukac tak jakby wygryzionej malej dziurki w galazce.Może ktoś z was wie chociaż co to za robak?
Dodatkowo gdzie nigdzie znajduję w czubkach takie małe białe kuleczki. Czasem jak by co z niej już wyszło A czasem gdy zgniote to jakbym zgniotla coś bo taka maść się robi.

...uDany ogród 19:26, 19 sie 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Widze że udane wojaże, baterie naładowane, czekamy na decyzje i ruszamy z budową
Ja czekam też na zdjęcia z ogrodu

Grzesiu było cudownie, ale czas wracać do rzeczywistości. Trochę się rozleniwiłam
Czekam na odpowiedź urzędu, podobno ma być najpóźniej po 15 września. Trzymaj zatem kciuki!
Dzisiaj razem z chłopcami zaczęliśmy doprowadzać ogród do ładu. Dałam radę tylko trzy godzinki, jutro kolejne. Mam nadzieję, że do środy ogarniemy całość

Dla Ciebie jeszcze trochę mojego urlopu

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 19:25, 19 sie 2019

Do góry
W kamiennym miasteczku nad głowami bugenwille i drzewka pomarańczowe

Bujna roślinnośc wyrasta "nie wiadomo skąd"
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:21, 19 sie 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
Przyszłam przy herbatce pooglądać piękne widoczki i masz rację w powietrzu już czuć nadchodzącą kolejną porę roku, jakoś w tym roku zleciało... buziaczki

U mnie lato minęło niespiesznie. Zdążyłam się nim na cieszyć i ze spokojem czekam na jesień.
Wciąż przypominają o lecie.

A te zwiastują wrzesień.

Sezon 2017 u Hanusi 19:21, 19 sie 2019

Do góry
No i udało się! Deszcz padał tylko ze zraszaczy. Nadrobiłam prace w pieleniu. Jeszcze jeden pracowity dzionek i ...leżę! Czas odpocząć, a pogoda zapowiada się akurat na leżenie.

Przerabianie ogródka pod swój gust 19:16, 19 sie 2019

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:15, 19 sie 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Czy "nachalność wizualna hortensji" to już "wulgarność"? Się pytam?

Jest taki zawilec Bressingham Glow - też nachalny ale ładny. U mnie HJ rośnie dobrze w najtrudniejszych warunkach (pod jodłą wielką).

Dostałam od galgAsi zawilce. Zobaczymy jak się zaaklimatyzują.

Oj, bywa, że nachalność wizualna może być wulgarna. Choć nie zawsze.
To jak z oświetleniem posesji. Delikatne podkreślenie światłem urody roślin jest czymś innym niż migoczące w tęczowych barwach diody owinięte wokół wszystkiego albo nadmierne zgromadzenie świecących białych kul.
A wracając do hortensji: wiechowate i kosmate w dużych skupiskach mego oka nie męczą, a bukietówki czasem tak. Subtelności im brak. A brak subtelności bywa czasem wulgarny.
silna dominanta

tutaj mniejsza

a tutaj już nie

Przerabianie ogródka pod swój gust 19:10, 19 sie 2019

Do góry
Specjalnie dla ciebie

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 18:58, 19 sie 2019

Do góry
Oleandry

Moja działka na Dębowym Lesie 18:44, 19 sie 2019

Do góry
Anabell napisał(a)
Ta na pierwszym zdjęciu.
drugie to właśnie Coroalio Furiozo.
Mam dużo pomyłek z zamówień.
drażni to mnie bardzo, posadzę do wysokich to zostaje zagłuszona bo wyrosła malutka lub odwrotnie. W pierwszym roku zawsze ciężko mi utrafić.

Dwa i trzy lata temu zgromadziłam 31 odmian rozchodników i tylko na uwagę zasługują Herbstfeude wielki
Thunderheat
Black Beauty może być
Purple Emperiol karpacki
Dazzlabery niski był piękny przez dwa lata a tej zimy mi padł, rozrastał się pięknie kolor ciemny liści i kwiatów. a nie wiem co za przyczyna,
jeszcze go kupię
w zwykłe najtrwalsze.
Mam tez jedną bardzo starą odmianę NN średnio wysoka nie pokłada się i kolor róż w lila. dziś robiłam im zdjęcia dla porównania wysokości i już wybarwia się.

Haniu,tak ta druga to Coroalio Furiozo.I niedawno ją zidentyfikowałam.

Niestety nie znam nazwy tej dali z 1 zdjęcia.
To wysoka dalia.

Jak rozkwita ma początkowo taki fioletowy kolorek, potem jaśnieje aż do prawie kr6emowo-liliowego kolorku .
To ta dalia .Piękna zmienna NN.

Ja też mam dużo mam dużo pomyłek z zamówień tegorocznych dalii.
I mam tak samo. ze dwie posadzone dalej a rośliny je zagłuszają.
Twoje piękne dalie.
WAW!! 31 odmian rozchodników .To już spora kolekcja!
Ja mam może z 10. Ale tez jak widzę te ciemne odmianowe rosną mi pomału. Biały ładniej. I te zwykle.
Podwórkowa rehabilitacja 18:31, 19 sie 2019

Do góry
Podwórkowa rehabilitacja 18:16, 19 sie 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bardzo, bardzo podobają mi się te twoje widoczki ogrodowe Reniu

Dziękuję, mnie też cieszą. Niby zdjęcia sprzed kilkunastu dni a ogródek wygląda tak samo.
Zdjęcia z dziś tych miejsc
Podwórkowa rehabilitacja 18:09, 19 sie 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
, byłam i widziałam, dziękuję

Dziękuję za wizytę, buziaki.
Podwórkowa rehabilitacja 18:08, 19 sie 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Nacieszyłam oczy Oliwia piękna. Kusisz.

Olivia nadal ma kwiatuchy. Warta uwagi.
Coś egzotycznego też mam.
17 lat
Brugmansja pełna biała, takiego bonzaja sobie z niej zrobiłam.

Zielony zakątek z Antonówką 17:45, 19 sie 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Ziółka się suszą - cykoria podróżnik, krwawnik, wrotycz, kwiat mięty, dzika marchew, kalina, jarzębina, głóg, dzika róża, orzech włoski, słoneczniczek, jeżówka, marchew, pietruszka, pszenica ... liść hosty ... dzikie trawy

a w sobotę drobny zakup poczyniłam był tylko jeden :-\

Aniu, piękny, bogaty bukiet
O, i udało si się kupić krwiściąg .Suuper. To niższy niż ten u Gosi ??
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:33, 19 sie 2019

Do góry

Witam Pani Danusiu darzę Panią ogromnym szacunkiem i dlatego zwracam sie do Pani z prośbą o pomoc w zaprojektowaniu tej rabaty.

Myślałam o posadzeniu drzew nad hortensjami by odsłonić się od ulicy ale też nie całkowicie myślałam o wisni osobliwej ale nie wiem czy to dobry pomysł?. Po prawej stronie wsadziłam szmaragdy aby szybko odsłonić się od sąsiadów ale nie wiem co z lewą stroną. Mam wykopane tuje danici i tawuły princes gold mogła bym je wykorzystać.

Z lewej strony są 2 szmaragdy ale myślę ze do wykopania.Proszę o dobrą radę będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Ewa
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:32, 19 sie 2019

Do góry
waldek727 napisał(a)
Zbyt ubogi w siarkę i żelazo. Poza tym całkowicie pozbawiony azotu.

Azot-do 6%
Siarka-powyżej 15%
Żelazo-4-5%

Nie rób wertykulacji. Nie doczytałem, że to tegoroczny trawnik.

trochę się pospieszyłem i te żółte plamy troszkę widłami potraktowałem,
mam nadzieję że nic się nie stanie...?

2 dni po koszeniu wygląda dużo lepiej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies