Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 23:21, 18 sie 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

[img

Ta na pierwszym zdjęciu.
drugie to właśnie Coroalio Furiozo.
Mam dużo pomyłek z zamówień.
drażni to mnie bardzo, posadzę do wysokich to zostaje zagłuszona bo wyrosła malutka lub odwrotnie. W pierwszym roku zawsze ciężko mi utrafić.

Dwa i trzy lata temu zgromadziłam 31 odmian rozchodników i tylko na uwagę zasługują Herbstfeude wielki
Thunderheat
Black Beauty może być
Purple Emperiol karpacki
Dazzlabery niski był piękny przez dwa lata a tej zimy mi padł, rozrastał sie pięknie kolor ciemny liści i kwiatów. a nie wiem co za przyczyna,
jeszcze go kupię
w zwykłe najtrwalsze.
Mam tez jedną bardzo starą odmianę NN średnio wysoka nie pokłada się i kolor róż w lila. dziś robiłam im zdjęcia dla porównania wysokości i już wybarwia się.
Ogród na tle lasu malowany 23:13, 18 sie 2019

Do góry
Kwiatostany agawy są ogrooomne, ledwo mnie przy nich widać

Gdybym musiała mieszkać w kamiennicy, to tylko takiej kipiącej roślinnością jak tu

Ogród na tle lasu malowany 23:08, 18 sie 2019

Do góry
Ogród na tle lasu malowany 23:03, 18 sie 2019

Do góry
Ogród na tle lasu malowany 23:02, 18 sie 2019

Do góry
Ogród na tle lasu malowany 23:01, 18 sie 2019

Do góry
Wracam po długiej nieobecności z naręczem zdjęć prosto z gorącej Sycylii. Miałam okazję zwiedzać przecudne miasteczko - Taorminę, w której zawędrowaliśmy do ogrodów miejskich założonych przez Florence Trevelyan i choć moje zdjęcia nawet w połowie nie oddają uroku tych miejsc, to i tak miło popatrzeć na roślinność tak odmienną od naszej.

Ogród Małej Mi 2017 22:53, 18 sie 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Aniu jak zykle przepieknie u ciebie ale mnie by interesowalo co to za duze drzewo jest i ile ono ma juz lat?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:49, 18 sie 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Też tak myślę. U nas przy rzekach buduje się gabiony z kamieni zabezpieczone siatką.

A taki dziś obrazek dla Cię: słoneczniki z trawami od drogi i całe zbocze słoneczników.

Słoneczniki łanami robią wrażenie jak kwitną
Ogród Małej Mi 2017 22:48, 18 sie 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Przepraszam, że nie zaglądam do Was, ale jeszcze chwilę muszę powalczyć z czasem

bajkowy widok. Pewnie zamiast na ławce siedzieć to bym się na nią gapiła. I na rybki dziś godzinę na huśtawce przesiedziałam gapiąc się na metasekwoję
W ogrodzie detale są ważne dla nas a tak naprawdę liczy się całość i to czy potrafimy się tym cieszyć, korzystać. Dlatego kupiłam wygodną leżankę na taras. I przestaję się przejmować, że coś, co innym zajmuje tydzień, u mnie ciągnie się już drugi miesiąc. Trudno. Doby nie rozciągnę i czasu nie zatrzymam. Pozdrawiam i macham. Zaglądam choć nie piszę. Bo czasu brak a na telefonie kiepsko się pisze.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:43, 18 sie 2019

Do góry
mira napisał(a)
w taką pogodę uwielbiam się szwędać po ogrodzie

Po takim ogrodzie bardzo miło się szwęda
Moja działka na Dębowym Lesie 22:42, 18 sie 2019

Do góry
Anabell napisał(a)

Aniu!
znasz nazwy tych dalii i jeszcze jedna ciemno różowa z płatkami w środku z kremowym.

Piękne słoneczne ujęcie tych dalii, one są fotogeniczne, z każdej strony wychodzą urodziwe.
Widziałam rozchodniki też zachorowałaś na odmiany, mam jednego z wielu o ciemnych liściach, ale już zapomniałam nazwy patyczki zniszczyły się a jest ładny i kwiat ciemny amarantowy, inne zupełnie nie przyrastają.

Powiedz jak radzisz sobie z koszeniem trawnika przy kamieniach. wszystko ładnie utrzymane.

Ta dalia to Coralio Furiozo.
Tak, dalie są bardzo urodziwe, i fotogeniczne.A o którą ciemno różową z płatkami w środku z kremowym chodzi ??
Te dwie pierwsze to ta sama dalia Coralio Furiozo.
Pierwsze zdjęcie w fazie rozkwitania a drugie to w fazie pełnego rozkwitu.Piękna jest.

Tak zachorowałam na rożne rozchodniki.Chce trochę na niektorych rabatach pozmieniać.Ale one coś mi strasznie pomału rośną.
I nie wiem czy tak jest ??Czy to tylko tak u mnie ??
Przy kamieniach trawkę albo wyrywam ręcznie albo wycinam
nożycami akumulatorowymi. Trochę jest z tym zabawy.
Ale cóż kami sporo mam , bo tak mi się spodobało.

Na jedynym Hibiskusie Blue Chiffon nam dwa .Jedna gałązka jest z białym kwitem.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:38, 18 sie 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Na pewno musze brzegi oczka podnieść do góry i zrobić jakis dodatkowy wał, zabezpieczający przed wodą, ale to już chyba nie w tym sezonie. Werbena jedyna siewka wzeszła właśnie na tym zamulisku.

Też tak myślę. U nas przy rzekach buduje się gabiony z kamieni zabezpieczone siatką.

A taki dziś obrazek dla Cię: słoneczniki z trawami od drogi i całe zbocze słoneczników.

Czubajkowy Ogród 22:27, 18 sie 2019

Do góry

I był prezent - ogrodowy Tak na pocieszenie, że nie mogłam się wybrać razem na wyprawę do ogrodów państwa Szmit, o czym bardzo marzyłam ... przyleciała wprost stamtąd do mnie ważka

Od razu uspokajam - po sesji została przeniesiona kawałeczek dalej, gdzie na tle zebrinusa jest bardziej widoczna.

No i kolejny taki czas dopiero za rok!
Zielony zakątek z Antonówką 22:26, 18 sie 2019

Do góry
Ziółka się suszą - cykoria podróżnik, krwawnik, wrotycz, kwiat mięty, dzika marchew, kalina, jarzębina, głóg, dzika róża, orzech włoski, słoneczniczek, jeżówka, marchew, pietruszka, pszenica ... liść hosty ... dzikie trawy

a w sobotę drobny zakup poczyniłam był tylko jeden :-\

Moja działka na Dębowym Lesie 22:25, 18 sie 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

Znalazłem w necie przepis na rozmnażanie grzybów.
Potrzebne stare grzyby ( ja wziąłem prawdziwki) przepuściłem stare kapelusze przez maszynkę. Zmielone wrzuciłem o dużego słoja ( 5l) i zalałem deszczówką. Dodałem dwie łyżki cukru i zamieszałem. Dałem do ciepłego, ciemnego miejsca. Po tygodniu 100g na 10l wody i będę polewał w okolicach dębiny. Brat ma 13 ha lasu. Jest gdzie siać

no fiu, fiu.Ale przepis konkretny.Ja mam z 2 ary lasku.Też można wypróbować. I Debina tez jest.
Bardzo siękuje za ten przepis.

dalia AVIGNON

Druga taka sama ?? Czy podobna ??

Nowa NN

Moja działka na Dębowym Lesie 22:24, 18 sie 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bardzo dziękuje i ciesze się,ze ci się podobają.
Dalie

Aniu!
znasz nazwy tych dalii i jeszcze jedna ciemno różowa z płatkami w środku z kremowym.

Piękne słoneczne ujęcie tych dalii, one są fotogeniczne, z każdej strony wychodzą urodziwe.
Widziałam rozchodniki też zachorowałaś na odmiany, mam jednego z wielu o ciemnych liściach, ale już zapomniałam nazwy patyczki zniszczyły się a jest ładny i kwiat ciemny amarantowy, inne zupełnie nie przyrastają.

Powiedz jak radzisz sobie z koszeniem trawnika przy kamieniach. wszystko ładnie utrzymane.
Czubajkowy Ogród 22:22, 18 sie 2019

Do góry
Działkowe urlopowanie zakończyło się wczoraj radosnym koleżeńskim spotkaniem

Było grupowe działanie - zbieranie aronii, której jeszcze ptaki nie zdołały oskubać. Razem zawsze jakoś przyjemniej

I nawet byłam zdziwiona ilością, bo wydawało się, że na krzewie już właściwie niewiele dynda ... Sąsiadka nawet się zastanawiała, czego w tym roku moja aronia ma więcej - liści czy owoców Cóż, susza nie dla niej ...

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:21, 18 sie 2019

Do góry
Tu już lekko przekwitające
Przerabianie ogródka pod swój gust 22:13, 18 sie 2019

Do góry

KasiaBawaria napisał(a)

Piękny ten pierwszy widoczek ogrodowy :0
Hortensja tez piękna .
A co to za trawka ?
Widziałam ją gdzieś w ogrodzie i strasznie mi się spodobała .
Ale przyznam,że nie nie wiem co to jest za trawka.Jeszcze na nich się nie znam.
Czubajkowy Ogród 22:10, 18 sie 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies