Wracam po długiej nieobecności z naręczem zdjęć prosto z gorącej Sycylii. Miałam okazję zwiedzać przecudne miasteczko - Taorminę, w której zawędrowaliśmy do ogrodów miejskich założonych przez Florence Trevelyan i choć moje zdjęcia nawet w połowie nie oddają uroku tych miejsc, to i tak miło popatrzeć na roślinność tak odmienną od naszej.
bajkowy widok. Pewnie zamiast na ławce siedzieć to bym się na nią gapiła. I na rybki dziś godzinę na huśtawce przesiedziałam gapiąc się na metasekwoję
W ogrodzie detale są ważne dla nas a tak naprawdę liczy się całość i to czy potrafimy się tym cieszyć, korzystać. Dlatego kupiłam wygodną leżankę na taras. I przestaję się przejmować, że coś, co innym zajmuje tydzień, u mnie ciągnie się już drugi miesiąc. Trudno. Doby nie rozciągnę i czasu nie zatrzymam. Pozdrawiam i macham. Zaglądam choć nie piszę. Bo czasu brak a na telefonie kiepsko się pisze.
Ta dalia to Coralio Furiozo.
Tak, dalie są bardzo urodziwe, i fotogeniczne.A o którą ciemno różową z płatkami w środku z kremowym chodzi ??
Te dwie pierwsze to ta sama dalia Coralio Furiozo.
Pierwsze zdjęcie w fazie rozkwitania a drugie to w fazie pełnego rozkwitu.Piękna jest.
Tak zachorowałam na rożne rozchodniki.Chce trochę na niektorych rabatach pozmieniać.Ale one coś mi strasznie pomału rośną.
I nie wiem czy tak jest ??Czy to tylko tak u mnie ??
Przy kamieniach trawkę albo wyrywam ręcznie albo wycinam
nożycami akumulatorowymi. Trochę jest z tym zabawy.
Ale cóż kami sporo mam , bo tak mi się spodobało.
Na jedynym Hibiskusie Blue Chiffon nam dwa .Jedna gałązka jest z białym kwitem.
I był prezent - ogrodowy Tak na pocieszenie, że nie mogłam się wybrać razem na wyprawę do ogrodów państwa Szmit, o czym bardzo marzyłam ... przyleciała wprost stamtąd do mnie ważka
Od razu uspokajam - po sesji została przeniesiona kawałeczek dalej, gdzie na tle zebrinusa jest bardziej widoczna.
Aniu!
znasz nazwy tych dalii i jeszcze jedna ciemno różowa z płatkami w środku z kremowym.
Piękne słoneczne ujęcie tych dalii, one są fotogeniczne, z każdej strony wychodzą urodziwe.
Widziałam rozchodniki też zachorowałaś na odmiany, mam jednego z wielu o ciemnych liściach, ale już zapomniałam nazwy patyczki zniszczyły się a jest ładny i kwiat ciemny amarantowy, inne zupełnie nie przyrastają.
Powiedz jak radzisz sobie z koszeniem trawnika przy kamieniach. wszystko ładnie utrzymane.
Działkowe urlopowanie zakończyło się wczoraj radosnym koleżeńskim spotkaniem
Było grupowe działanie - zbieranie aronii, której jeszcze ptaki nie zdołały oskubać. Razem zawsze jakoś przyjemniej
I nawet byłam zdziwiona ilością, bo wydawało się, że na krzewie już właściwie niewiele dynda ... Sąsiadka nawet się zastanawiała, czego w tym roku moja aronia ma więcej - liści czy owoców Cóż, susza nie dla niej ...
Piękny ten pierwszy widoczek ogrodowy :0
Hortensja tez piękna .
A co to za trawka ?
Widziałam ją gdzieś w ogrodzie i strasznie mi się spodobała .
Ale przyznam,że nie nie wiem co to jest za trawka.Jeszcze na nich się nie znam.