I pomysleć że miała byc jednoroczna.... Kupiłam ja 23 czerwca 2012 r u Finki na zjeżdzie Ogrodowiska i przeżyła już trzecią zimę!!! Klimat iście angielski mamy i nawet nie musze wysiewać, wystarczy ze latem siewki sobie porozsadzam...
Irenko dziękuje za za porady dot. hortensji.
A wracając do wyciskarki, wykorzystujesz jakoś pulpę? U nie na razie to głównie ciasto marchewkowe i mąką owsianą jest pieczone.
Ziemia ogrodowa pomieszana z workowaną, kompostu jak się doczekam na tak ilość to dorzucę Wiosną mieszam ziemię z obornikiem granulowanym, w czasie wzrostu florovit, azofoska, biopon, substral do warzyw (w zależności który mam) nie dużo a pomidorki podobnie tylko częściej bo to straszne żarłoki
Ola napisz jeszcze jaką ziemie masz w tych skrzynkach, sam kompost, zmieszany z inna ziemią? I czy stosujesz jakieś nawożenie przed siewem, w czasie wzrostu roslinek? Pomidorki czymś nawozisz?
Kasia, mój południowy parapet jest pełny. Dobrze, ze storczyki przekwitają na drugim, to będzie miejsce na rozsadę
Danusiu, nie mam pojęcia, ile jest w takiej paczuszce, ale to są bardzo małe nasionka. Ja dostałam od Joasi, więc nie wiem, ile jest w takiej paczuszce
Tak Karolu, dzisiaj nawet szpadlem popracowałam w ogrodzie, hi, hi Dobrze, że mnie sąsiadki nie widziały, bo się nawet nie miałam zamiaru tłumaczyć, ale i tak sobie pomyślałam, ze kopanie w ogrodzie w lutym - to przesada.
Od Beatki (Szemusi) dostałam derenia, a od Dorotki sadzonki firletki i musiałam im szybko przygotować rozsadnik:
Przekopałam pasek ziemi (kilof by się przydał, ale jak już przekopałam się przez zamarzniętą ziemię, to potem już było lekko. Wysypałam na to kompostu, wsadziłam patyki i sadzonki i na wierzch przykryłam lekko kompostem i przykryłam włókniną do okrywania roślin. I teraz będę trzymała kciuki, aby się udało