Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Napia 22:57, 19 lut 2015

Nallar napisał(a)
Łukasz proszę kup jutro liliowca

Kup, kup pliiis
wojtas2101 23:17, 19 lut 2015

Witaj
Napisz coś więcej o nawadnianiu które zamówiłeś, bo mnie w tym roku też to czeka.
iwonadm 23:34, 19 lut 2015

Ależ ależ na nowe roślinki nie trzeba namawiać tak się człowiek na patrzy to sam chce zamówić
Ja też powoli robię zakupy w tym lilowce tzw czarne i kremowe napisz co Ci wpadło w oko
Madzenka 07:01, 20 lut 2015

Wow szaleństwo wiosenne w zakupach!
admete 07:13, 20 lut 2015

Łukasz cudna wiosna u Ciebie w domu!!!!!

Pozdrawiam
bdan 09:06, 20 lut 2015

Łukasz dziękuję za informację o stipie. Mam nadzieję, że coś wyrośnie.

Pozdrawiam
Luki 10:55, 20 lut 2015

Ewo już za chwile, już za momencik W tym roku to nie ja mam opóźnienie w tej sprawie

Violu trudny to temat, lubię być miłym człowiekiem, ale czasami obraca się to w drugą stronę.
Mniejsza z takim tematem. Dzisiaj świeci słoneczko, mrozik w nosy był słaby czyli dużo śniegu dzisiaj zniknie co mnie bardzo cieszy.

Agnieszko myślę, że w ten weekend da się załatwić tą sprawę

Wojtku moje 'nawadnianie' to tylko linie kroplujące na rabatach. Jednak chce zrobić to tak, aby w przyszłości dało się całość rozbudować i podpiąć do nawadniania trawnika i automatyki, ale to daleka przyszłość. Ogólnie całość nawadniania kropelkowego podzieliłem sobie na dwie części/sekcje o długości 80-90m, linia kroplująca z kompensacją ciśnienia. Rura zasilająca 20mm(nie wiem czy wystarczająca, ale z tego co pytałem w różnych miejscach powinna być ok w przypadku linii kropkującej, dla tej rury złączki skręcane, dla linii kroplującej złączki wciskane plus zaciski na wszelki wypadek.
Fakt będę musiał to podłączać ręcznie i zmieniać podczas podlewania, ale dla mnie to i tak ogromna wygoda bo w czasie podlewania mogę zrobić coś innego, a gdy nie będzie mnie w domu mam pewność, że ktoś inny podleje wszystkie miejsca.

Iwnoko trudno mi powiedzieć co wpadło w oko bo jeszcze nie widziałem oferty, a nie wiem co w niej będzie. Mam kilka liliowców, które chciałbym mieć, ale na razie są zbyt nowe i poza moim zasięgiem, za kilka lat na pewno będą tańsze to sobie kupie
Napisze jakie odmiany są takimi marzeniami liliowcowymi: Spanish Fiesta, Walter Kennedy, Happy Happy, Rhythm and Rhyme, Extravagant, Frilly Lilian, Mistical Mirror, Shipwreck Cove i jeszcze kilka mógłbym wypisać, ale to daleka przyszłość

Marzenko tym sposobem wiosnę można zaczynać liczę, że za dwa tygodnie już będę grzebać w ziemi i przygotowywał nową rabatę i zmieniał inne rzeczy, no i robił wykopki pod rury

Agnieszko na razie tylko w domu, ale i tak cieszy

Danusiu również pozdrawiam i co wiem to staram się pisać. Moja stipa może za jakiś czas wykiełkuje, w końcu ma słoneczko
wojtas2101 16:21, 20 lut 2015

Luki napisał(a)

Wojtku moje 'nawadnianie' to tylko linie kroplujące na rabatach. Jednak chce zrobić to tak, aby w przyszłości dało się całość rozbudować i podpiąć do nawadniania trawnika i automatyki, ale to daleka przyszłość. Ogólnie całość nawadniania kropelkowego podzieliłem sobie na dwie części/sekcje o długości 80-90m, linia kroplująca z kompensacją ciśnienia. Rura zasilająca 20mm(nie wiem czy wystarczająca, ale z tego co pytałem w różnych miejscach powinna być ok w przypadku linii kropkującej, dla tej rury złączki skręcane, dla linii kroplującej złączki wciskane plus zaciski na wszelki wypadek.
Fakt będę musiał to podłączać ręcznie i zmieniać podczas podlewania, ale dla mnie to i tak ogromna wygoda bo w czasie podlewania mogę zrobić coś innego, a gdy nie będzie mnie w domu mam pewność, że ktoś inny podleje wszystkie miejsca

Rura zasilająca 20 mm wystarczy tylko pamiętaj o zamontowaniu filtra, ja stosuję złączki skręcane nie trzeba się męczyć z obejmami, jak byś kiedyś potrzebował mogę podzielić się rabatem w hurtowni ogr. Pozdrawiam
Iwk4 23:55, 20 lut 2015

Poczytałam o nawadnianiu i linii kroplującej, bardzo mnie kusi taka myśl, żeby mieć na swoich rabatach z tego samego powodu, o którym piszesz, ale chyba temat zostawię sobie na następny sezon. Łuki, gdzie zgłębiałeś temat połączenia takiej linii?
Pozdrowienia zostawiam
iwonadm 08:51, 21 lut 2015

Łukasz czy masz doświadczenie z liliowcami voodoo dancer ?