Kusi mnie wariant z dereniami Ivory i hortkami. Chyba ze względu na hortki,moje ulubione. Trudno te derenie spotkać w szkółkach.,może udało by się zamówić.
Dalej nie wiem jednak jak te głazy rozmieścić jakby co.
pismo obrazkowe od majowych tulipanów obejrzałam, wybacz ale czytać nie będę umbry pięknie ci przybrały, moje stoją w miejscu, ale rewelacji nie ma, może się w przyszłym roku zbiorą. U mnie takich rarytasów w szkółce nie ma, od czasu do czasu się jakaś zwykła rozplenica trafi
Przy Inversie z jednej strony bym chyba dała głazy (2-3) przy głazach kulki tujowe ale cięte w bardziej płaskie poduchy. Tak by głazy z poduchami tworzyły kompozycję. Spod głazów wychodząca trawa (albo hakone, albo jakiś zółty? carex) A za świerkiem i poduchami trawy (np.Variegatus, lub inny miskant wysoki, kwitnący + niski, rozplenica i sedum) dla zrównoważenia gnomowatości.
Ewentualnie przy świerku derenie, np. Ivory. Niskie o jasnych liściach i hortki.
Niezaprzeczalnie Gnoma bym zrównoważyła dodatkowo molinią 'Heidebraut' rosnącą w 'V".
Też mówię "nie" obstawianiu dereni kulkami. Kulki zestaw w grupę lub w pasek, ale nie rób z nich obwódek wokół roslin, zwłaszcza, ze to tuja mająca płytkie rozległe korzenie co będzie kolidować z płytkimi korzeniami dereni.
plac ogromny az prosi sie o jakies duze rosliny krzewy drzewa to moze z jednej strony dac szpaler miskanta sirene lub silberspinne na srodku jakies okazałe drzewo podsadzone np rozplenica dookoła na brzegach kora a na niej liliowce jeżówki hortensje
Róża D. Austina Royal Jubilee - stworzona na diamentową rocznicę królowej Elżbiety II do tego rozplenica (odmiany nie znam) i rozchodnik
wspaniała tarta! ale niestety nie mój wyrób
Zauważyłam poprzedni wpis. Rozumiem.
Rozplenica u mnie odpada. A proso rózgowate chyba czas będzie sprawdzić. Tego jeszcze ni miałam u siebie. Miskant Silberfeder u mnie dobrze rośnie więc pewnie znowu go kupię. I może miskanta Memory wypróbuję.
Kurcze to gdzieś mi umkło to połączenie u Ciebie. Gdyby u mnie rozplenica dawała radę to na pewno też bym ją wybrała ale niestety u mnie straszy a nie rośnie i muszę coś innego tu dobrać. Myślę o rozchodnikach jak u ciebie, a może jakiś carex albo sesleria. Zobaczymy. Najpierw niech hortki się zadomowią.
Witam,
zrobilam tak jak zaplanowalam.
Stanowisko sloneczne.
Na jednej czesci posadzilam w tym roku aksamitki (mialam nadmiar od dziadka ). Rosna 3 sztuki Rozchodnika Brillant.
Czym wypelnic jak nie bedzie aksamitek, tak aby bylo bardziej lekko. Jakies trawy ktore przezimują, byliny?
Bukszpany i trzmielina beda ciete w kule.
W ogrodniczym mam dostepne tez Carexy Ice Dance.
Najbardziej podoba mi sie trawa Rozplenica Japonska Hameln.
Planuje na sciane puscic Clematis Piilu i Roze albo krzak albo pnącą w kolorze rozowym.
Z moich doświadczeń i eksperymentów wynika, że rozplenica lubi ciężką, żyzną ziemię i wodę, dużo słońca i rośnie.
Bez wody słabo rośnie i słabo kwitnie.
Korzenie ma olbrzymie i dlatego dołek musi być bardzo głęboki, w miarę szeroki i dużo dobrego w nim. Ważne by starannie przekopać z własną ziemią.
ML na początku marudzi. Potem rośnie - czy to słońce czy półcień, czy dużo czy mało wody. Rośnie i nie marudzi Ale pierwszy rok zazwyczaj strzela focha
Tak, w Albamar. Cena rzeczywiście atrakcyjna, choć i miskant i rozplenice nie przypominają tych ze zdjęć przykładowych sadzonek i stąd moje rozczarowanie. Ale nic, najważniejsze żeby dobrze się przyjęły to i urosną .
Mam nadzieję, że u mnie rozplenica będzie dobrze rosła bo ma być na frontowej rabacie... Sesleria z kolei pójdzie na rabatę za domem, zamieszka przy berberysach.
A Twoja rozplenica na jakim stanowisku rośnie?