Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

_Martini_ 22:29, 26 lip 2017

MirellaB napisał(a)

Martynka przecież wiesz, że ja specjalnie nie zestawiam roślin.

Tak myślę o powojnikach i trawa to dobry pomysł. Może jeszcze jednoroczne np. smagliczka, gipsówka, lobelia, bakopa, ipomea ..... itd. itp.

No widzisz, a ja kombinuję co do czego, a i tak często kiszka wychodzi. Zwykle jak znam roślinę tylko ze zdjęcia.

Tak, chyba zostanę przy trawie. I wiesz, bez dodatkowych kwitnących. Bo ja raczej minimalizm wolę. Zresztą zawsze będę mogła takie jednoroczne dorzucić gdyby było za nudno.
_Martini_ 22:36, 26 lip 2017

Iwk4 napisał(a)
Liliowce celowo posadziłam na brzegu rabaty, by robił za wylewającą się trawkę...

Ooo właśnie taki był mój cel sadzenia ich na brzegu. Bardziej dla liści, a kwiat przy okazji (ale przyznam, że z niecierpliwością na kwitnienie czekałam). Tylko, że na razie takiego efektu nie ma Czy w drugim roku mogę sie spodziewać większej kępy liści, czy to raczej zależy od odmiany? Teraz dziwnie wyglądają długie łodygi liliowcow na brzegu gdy tył rabaty jest niższy (róże pierwszoroczne).
_Martini_ 22:48, 26 lip 2017

Ok, dziewczyny, jeśli przy powojniku ma być trawa, to jaką obstawiacie z tych trzech: carex montana, carex morrrowi variegata, rozplenica hameln?
Wolałabym niezbyt dużą kępę i fontannowy pokrój.
MirellaB 00:01, 27 lip 2017

U mnie szpaler liliowców też rośnie na brzegu z boku rabaty. Założenie było takie jak u Iwonki tzn. wylewające się liście. Jednak po czterech latach rozrosły się okrutnie. Musisz im przeznaczyć dużo miejsca. Moje odchudzanie każdego roku po kilka razy, a i tak rosną jak głupie.
MirellaB 00:09, 27 lip 2017

Co do trawy to wydaje mi się, że Hameln będzie za duża.
Madżenka chwali Carex Montana.
Mi chyba lepiej podoba się Carex Morrovi Variegata.

A może Carex ID, Irish Green, Remota?
Iwk4 00:49, 27 lip 2017

Pytalas się u mnie o trawkę. To carex Montana.
Mam ją na brzegu rabaty.

Czemu Hameln będzie za duza?
Dla mnie ok.
_Martini_ 09:35, 27 lip 2017

Mirelka, Iwonka, te liliowce na brzegu bym zostawiła, ale one mi przysłaniają i dominują nad różami. Założenie jest fajne, ale nie sprawdza się u mnie.

Odnośnie traw... variegata mi się zawsze podobała, montana zbiera ostatnio na O. ochy i achy, a hameln to moje ostatnie odkrycie. Chciałabym wybrać tak, żeby już nie zmieniać. Na seslerię też był szał, a moja H mnie teraz w sezonie nieźle irytuje.
_Martini_ 09:38, 27 lip 2017

MirellaB napisał(a)

A może Carex ID, Irish Green, Remota?

ID mam w sumie nnym miejscu, jak na razie podoba mi się chyba najbardziej ze wszystkich, ktore w tym roku sadziłam.
Nie znam tych dwóch pozostałych. Muszę wygooglować. A te wszystkie trawy są na DP?
_Martini_ 09:39, 27 lip 2017

Iwk4 napisał(a)
Pytalas się u mnie o trawkę. To carex Montana.

To jeszcze pytanie, czy ona ma sztywne liście?
MirellaB 14:50, 27 lip 2017

Martynka moje liliowce też zdominowały inne rośliny dlatego je odchudzam i częściowo likwiduję.

Masz rację na seslerie też był szał, a dla nas ta trawa to nic specjalnego.

Jak przystąpiłam na O to zachwyt był nad carexami ID.

Wszystkie trawy są na DP