Czyli stawiasz na kwitnące nóżki. Głowienki nawet nie znałam, ładna roślinka. Bodziszki mi się podobają, mam jednego do przesadzenia, to może właśnie tam.
U mnie w nocy popadało a teraz świeci słońce Dziewczyny, też dumałam nad czymś w nogi powojników, ale raczej nad czymś niekwitnącym, może trzmielina byłaby dobra?
Alicja, a jak byś planowała przycinać trzmielinę? wydaje mi się, że na porzadne nóżki możesz trochę poczekać. Mam sporo trzmieliny, połowę już nawet wydałam. Ja myślałam, żeby powojnika podsadzić runianką lub ciemiernikiem, ale one będą chyba za niskie. Dlatego chyba zdecyduję się na trawę.
Martynka przecież wiesz, że ja specjalnie nie zestawiam roślin.
Rośnie sobie szpaler liliowców, a przed nimi niebieskie przetaczniki do wywalenia, bo brzydkie. Za liliowcami wszystko: rozchodniki, jeżówki, róże, perovskia. Jesienią, albo wiosną będę część ich wykopywała i dam sąsiadce. Rozrosły się bardzo.
Tak myślę o powojnikach i trawa to dobry pomysł. Może jeszcze jednoroczne np. smagliczka, gipsówka, lobelia, bakopa, ipomea ..... itd. itp.
Liliowce celowo posadziłam na brzegu rabaty, by robił za wylewającą się trawkę. Obok mam bergenię, fajnie wygląda zmiennosc faktury. Ja bym zostawila na brzegu
Przed powojnikiem mozesz posadzić wiele roslin. Trawki będą ok. Daj tylko odstęp, bo jak rozplenica się rozrosnie, to by korzeniami nie wlazla na powojnik.