Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

_Martini_ 19:52, 25 lip 2017

Anda napisał(a)
WR Września

eM mnie właśnie oświecił tam się ostatnio sporo dzieje, więcej niż w Gn.
_Martini_ 20:05, 25 lip 2017

tulucy napisał(a)
Moje powojniki mają nóżki w bodziszku (już niedługo) przywrotniku, Głowience Webba, jarzmiankach, brunnerze. Pod każdym prawie co innego mam

Czyli stawiasz na kwitnące nóżki. Głowienki nawet nie znałam, ładna roślinka. Bodziszki mi się podobają, mam jednego do przesadzenia, to może właśnie tam.
jolanka 20:26, 25 lip 2017

Morze, morze W tym roku chyba sie nie uda trudno. Odpoczywaj
Też się zastanawiam co posadzić powojnikom w nóżki, ale nie bardzo mi się widzą kwitnące
_Martini_ 21:21, 25 lip 2017

Jolka, jeden wyjazd z niepogodą bym przełknęła. Ale trzeci z rzędu?? Do tego młoda ma stan podgorączkowy

Jak nie chcesz kwitnących to może trawki? Mocno się nad nimi zastanawiam.
mirkaka 22:24, 25 lip 2017

Zyczę pogody, u mnie zimno i mokro
_Martini_ 08:41, 26 lip 2017

Dziękuję Mirko. Dziś taka sama pogoda, ale od jutra ma być słońce, tego się trzymajmy.
alis 09:00, 26 lip 2017

U mnie w nocy popadało a teraz świeci słońce Dziewczyny, też dumałam nad czymś w nogi powojników, ale raczej nad czymś niekwitnącym, może trzmielina byłaby dobra?
_Martini_ 09:25, 26 lip 2017

Alicja, a jak byś planowała przycinać trzmielinę? wydaje mi się, że na porzadne nóżki możesz trochę poczekać. Mam sporo trzmieliny, połowę już nawet wydałam. Ja myślałam, żeby powojnika podsadzić runianką lub ciemiernikiem, ale one będą chyba za niskie. Dlatego chyba zdecyduję się na trawę.
MirellaB 10:11, 26 lip 2017

_Martini_ napisał(a)

Powojniki uwielbiam. U mnie chyba na drugim miejscu obok róż.
Z czym masz posadzone liliowce? Moje rosną na brzegu rabaty, niefortunne miejsce, więc muszę przesadzić. Mam je od wiosny, pomyślałam, że pierwszaki pewnie nie będą miały takiego obfitego kwitnienia.
Z jednej strony to się cieszę, że pada, bo ogród się sam podlewa. Byle grzyby nie zaczęły się panoszyc na różach.

Martynka przecież wiesz, że ja specjalnie nie zestawiam roślin.
Rośnie sobie szpaler liliowców, a przed nimi niebieskie przetaczniki do wywalenia, bo brzydkie. Za liliowcami wszystko: rozchodniki, jeżówki, róże, perovskia. Jesienią, albo wiosną będę część ich wykopywała i dam sąsiadce. Rozrosły się bardzo.

Tak myślę o powojnikach i trawa to dobry pomysł. Może jeszcze jednoroczne np. smagliczka, gipsówka, lobelia, bakopa, ipomea ..... itd. itp.

Iwk4 20:26, 26 lip 2017

Liliowce celowo posadziłam na brzegu rabaty, by robił za wylewającą się trawkę. Obok mam bergenię, fajnie wygląda zmiennosc faktury. Ja bym zostawila na brzegu

Przed powojnikiem mozesz posadzić wiele roslin. Trawki będą ok. Daj tylko odstęp, bo jak rozplenica się rozrosnie, to by korzeniami nie wlazla na powojnik.