Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogródek (w zamierzeniu) ozdobny w mieście 07:19, 01 sie 2016

Do góry
W tak przekorzenionym terenie pod wielkimi drzewami rośliny nie za bardzo chcą rosnąć, nawet po wykopaniu dołków i zaprawieniu obfitym kompostem, korzenie drzew będą wrastać w nową ziemię. Trudny orzech do zgryzienia. Także dobrze prześledź cień, jak on się ma do planowanych nasadzeń.

Murek okalający rabaty jest za niski, cała woda jeśli oczywiście dotrze na dół (korona drzewa działa jak parasol) - będzie spływać poza murek na dół. Pomyśl o podniesieniu tego murka, albo o wybraniu ziemi przy jego bliskim sąsiedztwie. To takie rady techniczne, o których być może nawet nie pomyślałaś. Samo planowanie roślin to nie wszystko.

O macierzance zapomnij, nawet nie będzie jej widać. Tutaj potrzebne są większe rośliny, zimozielone, okrywowe itd. To co planujesz nie ma żadnego znaczenia zdobniczego w tych akurat warunkach.

Bratki nadają się do donic, a nie do ogrodu, bo kwitną wiosną, potem z powodu długiego dnia (są roślinami krótkiego dnia) wybiegają i wyglądają śmieciowato, a więc na cały rok to nie bratki.

Potrzebujesz kilku konkretnych roślin dużych pod żywopłotem, a te co masz raczej do ogrodu preriowego się nadają w żwir, a nie pod drzewa.
Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 23:05, 31 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Półeczka śliczna, ale jeśli mogę poradzić - a absolutnie nie krytykować to za dużo na niej bibelotów i są w zupełnie różnym stylu. Moim zdaniem niepotrzebny jest dzbanek w kwiaty, na pewno razi plastikowa, zielona konewka, brązowa beczka ewentualnie może zostać, niekoniecznie potrzebny wianek i dzbanuszek niebieski na górze ze sznurkami.

Nadmiar nastawianych ozdób odsuwa zachwyt nad stolikiem
Zostawiłabym terakotowe doniczki, brązową kulkę, lampion. Po prostu trzeba przymierzyć przedmioty.

Albo zostawić tylko czajnik w kwiaty.

Dwie wersje:
1. brązy
2. rustykalne

Danusiu konewka została tam chwilowo po podlaniu roślin, to na szczęście nie jest element stały . Na dzbanek w kwiaty chyba faktycznie mam ciekawszą miejscówkę. Fakt faktem - mam tendencję do robienia efektu pakistańskiego autobusu, ale walczę z tym . Przerzedzę tam nieco . Dzięki .
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:43, 31 lip 2016

Do góry
Wertykulacja lipcowa w trakcie metamorfozy ogrodu oraz regeneracja i dosiewki

Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 22:38, 31 lip 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

Półeczka śliczna, ale jeśli mogę poradzić - a absolutnie nie krytykować to za dużo na niej bibelotów i są w zupełnie różnym stylu. Moim zdaniem niepotrzebny jest dzbanek w kwiaty, na pewno razi plastikowa, zielona konewka, brązowa beczka ewentualnie może zostać, niekoniecznie potrzebny wianek i dzbanuszek niebieski na górze ze sznurkami.

Nadmiar nastawianych ozdób odsuwa zachwyt nad stolikiem
Zostawiłabym terakotowe doniczki, brązową kulkę, lampion. Po prostu trzeba przymierzyć przedmioty.

Albo zostawić tylko czajnik w kwiaty.

Dwie wersje:
1. brązy
2. rustykalne
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 22:33, 31 lip 2016

Do góry
Dodawaj do kompostu.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:32, 31 lip 2016

Do góry
Wertykulacja jesienna we wrześniu, potem nawóz jesienny i podlać.
Wiosną delikatnie przeczesać płytko.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:30, 31 lip 2016

Do góry
To właśnie to o czym pisałam, nic nie robić.
Ogród na wzgórzu :) 21:47, 31 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo ładne robisz zdjęcia. Obiekty do zdjęć w ogrodzie też śliczne

Danusiu toż to zaszczyt że Ty osobiście do mnie zajrzałaś !
Nawet nie śmiałam o tym marzyć
I jeszcze takie pochwały...dodało mi to skrzydeł muszę przyznać i chęci do dalszej pracy nawet w tym 9 miesiącu ciąży hihihi.
Mój ogród jest bardzo młody, powstał tak naprawdę w zeszłym roku na wiosnę i to od gruntownego poprawiania wcześniejszych przypadkowych nasadzeń.
Oczywiście muszę przyznać że było to po długiej zimie którą trafiłam na Ogrodowisko...od tego wszystko się zaczęło. A i główna rabata jest podpatrzona częściowo z jednej z Twoich realizacji w której szczególnie się rozkochałam Ale na efekt tych wysokich traw których jeszcze u mnie nie widać będą musiała jeszcze troszkę poczekać.
Witam :) Jestem ze Śląska 20:00, 31 lip 2016

Do góry
Opanuj emocje i mnogość pomysłów, bo doprowadzą cię na manowce. W tworzeniu pięknego ogrodu liczy się konsekwencja, cierpliwość i wieczna praca.

Ponadto bardzo liczy się jasne określenie swoich preferencji na samym początku.
Styl, kolorystyka, lista ulubionych gatunków, co chcesz zasłonić, a co chcesz wyeksponować. Dzięki temu zaoszczędzisz nawet kilka lat i osiągniesz ten cel dużo wcześniej niż się spodziewasz.

Przeczytaj koniecznie mój artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu

oraz

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/208-latwe-ogrodnictwo-czyli-pierwsze-kroki-w-ogrodzie

Uwierz w siebie i swoje możliwości. Masz Ogrodowisko, ja go nie miałam, a do tego co wiem teraz i próbuję Wam przekazać - dochodziłam przez 43 lata. Ty nie musisz tyle czekać.
Ogród na wzgórzu :) 16:37, 31 lip 2016

Do góry
Bardzo ładne robisz zdjęcia. Obiekty do zdjęć w ogrodzie też śliczne
System automatycznego nawadniania 15:04, 31 lip 2016

Do góry
W tym prostokącie po prostu nie rób trawnika a wysyp go kamyczkami, wsadź coś.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:02, 31 lip 2016

Do góry
sarenka napisał(a)
Danusiu,na 215 stronie dodałam zdjęcia - wiesz może co to za chwast?

Tak w ogóle to trawnik rośnie ładnie, są chwasty, ale nie bardzo mam kiedy je wyrywać :/ są też jaśniejsze plamy dosyć spore. Plan był,żeby w tym roku skończyć trawnik, ale nie wiem czy się uda.

Wygląda jak kapusta, to nie jest "normalny" chwast, nigdy takich nie widziałam, chyba że siewki kapusty.

Jaśniejsze plamy to zapewne miejsca mniej zasobne w składniki odżywcze.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:57, 31 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Danuś, z tego co czytam, to kulki mimo cięcie rosną większe?

Tak trzeba je wypuszczać dalej, bo będą brzydkie po cięciu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:56, 31 lip 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Ogród koleżanki chyba Twoimi kredkami malowany? Pięknie

Tak, oczywiście.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:18, 31 lip 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Zakupy z Tobą to musi być przyjemność z wydawania kasy

Nom Powiem prawdę - lubię wydawać cudzą kasę Swoją oczywiście też, jak tylko mam braki w ogrodzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:17, 31 lip 2016

Do góry
Joku napisał(a)
Hmmm... Coś niebieskiego lub fioletowego? Z bluszczami miałam podobnie. Ale był łatwy do cięcia. Jedynie trudno było wyskubać go z innych roślin.

Tak, dobry wybór, a nawet bardzo ciemne coś fioletowe, granatowe - powojnik najlepiej, a w nogi może ostróżki lub rozchodniki?
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 21:54, 30 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obejrzałam początki i widzę że pracujesz ciężko, jak nakazałam na początku. Brawo pracowita kobieto

Oooo jaka miła niespodzianka! Witaj Danusiu no staram się, aby ogród nabrał właściwy kształt. Część roślin wypadła, jest trochę nowych. Tło już rośnie. Kiedyś będzie pięknie i u mnie jeszcze troszkę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:13, 30 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiejszy dzień upłynął w zupełnie niezawodowej, choć pracowitej, ogrodniczej oczywiście, atmosferze. Rozpoczął się giełdą oraz dwoma centrami ogrodniczymi...bez załadowanego samochodu mojej przyjaciółki się nie obyło. Ledwo zabrałyśmy się z towarem. Doświadczenie w dopakowywaniu samochodu robi swoje... Ziemię wiozłam pod nogami wtopiona w fotel szybko mknącego samochodu, jako kierowca - Agnieszka.

Oto jej zakupy:

Zakupy z Tobą to musi być przyjemność z wydawania kasy

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:47, 30 lip 2016

Do góry
Joku napisał(a)
Najważniejsze to zgrany zespół chętny do pracy i dobra organizacja. Ja dzisiaj zaliczyłam 3 miejsca ogrodnicze, udało mi się wyjść przygarnąwszy jedynie 2 doniczki. I tak o te 2 za dużo, miałam nic nie kupować. Ale jak tu się oprzeć Ghislaine de Feligonde?

Pomimo upału i lecących po szyi strugach potu dokończyliśmy robotę A w domu pozamiatałam ulicę i przycięłam przekwitnięte tojady i trochę floksów i dzwonków.
Także bluszcz, który włazi w róże.

Jolu, 'Ghislaine de Feligonde' subtelna, ale trudna w skomponowaniu towarzystwa dla niej.

Księżycowy... 19:45, 30 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Carex Ice Dance.

Bardzo dziękuję Danusiu. Zdjęcia brzozy też umieściłam na wątku choroby brzozy. Mam nadzieję, że ktoś mi coś podpowie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies