Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Karol99 14:15, 23 cze 2016

anitan napisał(a)
Jeden z moich cisów choruje, słabiej rośnie i pożółkły mu igły u nasady. Jak mu pomoc?

Masz matę pod kamykami? Może korzenie się duszą.
anitan 15:38, 23 cze 2016

nie ma maty, tylko kamienie. Pozostałe 7 cisów wygląda dobrze
horcia 09:10, 28 cze 2016

Witam. Mam pytanie, czy cis hickii prowadzony przed murkiem w szczelinie 30cm, prowadzony na żywopłot 80cm da radę ? Chciałabym przysłonić brzydki mur przed wjazdem rośliną zimozieloną.
Gardenarium 07:49, 01 lip 2016

Czy da radę? Musisz podejść do tego inaczej, bo cis to wymagający krzew. Zapewnij mu jak najwięcej miejsca, z tej szczeliny wybierz całą starą ziemię, ile tylko się da. Dodatkowym zagrożeniem jest pewnie beton, kostka czy inne twarde nawierzchnie, więc w tę szczelinę nasyp żyznej ziemi o odczynie zasadowym i wtedy dopiero sadź. Nie eksperymentuj czy da radę, a raczej zrób wszystko żeby chciał rosnąć

Dbaj o podlewanie ale nie zalewaj, nie lubi mieć za mokro, ale sucho też nie, a to mu grozi w szczelinie. Beton/kostka się nagrzewa i wypija wodę.

Instagram Ogrodowiska
Beata333 09:45, 25 lip 2016

Witam!

Mam swidosliwe olcholistna 3 m od siatki płotu, świeżo posadzona. Nie wiem czy będzie drzewko czy krzak, ale ma przewodnik.

Chciałabym 2m za nią, czyli 1m od płotu posadzić ekran z cisów Hilli. Sąsiad hoduje konie. Nie chcę żeby skubaly cisy i zatruly się. Chcę też ciąć te cisy jak żywopłot. Stanowisko słoneczne.

Czy odleglosc 1m od siatki wystarczy dla wygodnego cięcia i bezpieczeństwa ukochanych koni sąsiada?

Czy odległość 2m między cisami a swido będzie wystarczającą w pełnym słońcu?

Ps. Swidosliwe zasadzilam pod pozytywnym wpływem Pani Danusi☺
Pozdrawiam Beata

Anabell 12:40, 25 lip 2016

Beata333 napisał(a)
Witam!

Mam swidosliwe olcholistna 3 m od siatki płotu, świeżo posadzona. Nie wiem czy będzie drzewko czy krzak, ale ma przewodnik.

Chciałabym 2m za nią, czyli 1m od płotu posadzić ekran z cisów Hilli. Sąsiad hoduje konie. Nie chcę żeby skubaly cisy i zatruly się. Chcę też ciąć te cisy jak żywopłot. Stanowisko słoneczne.

Czy odleglosc 1m od siatki wystarczy dla wygodnego cięcia i bezpieczeństwa ukochanych koni sąsiada?

Czy odległość 2m między cisami a swido będzie wystarczającą w pełnym słońcu?

Ps. Swidosliwe zasadzilam pod pozytywnym wpływem Pani Danusi☺
Pozdrawiam Beata

Beato - wystarczy 1 m od siatki posadzić cisy, musisz dbać o regularne cięcie boków. Pamiętać by dołem był szerszy, a zwężał się ku górze, będzie miał dobry dopływ światła, ładnie się zagęści i górą więcej miejsca na ruch pilarką.

Świdośliwę też możesz korygować ona do wybarwienia potrzebuje słońca.
Żywopłot cisowy najwygodniej prowadzić do wysokości ogrodzenia, a świdośliwa wyrośnie wyżej.

Też wiele lat temu obsadzałam w podobnym zestawie Pisardii i żywopłot cisowy.

Beata333 12:58, 25 lip 2016

Dzięki!

Uspokoilas mnie.

Zamawiam cisy. Kiedy sadzić? Na jesień?

Będę pamiętać o tym trapezowym formowaniu. O tym, że boki tak ważne bym nie pomyślała, ale to logiczne przecież!

Faktycznie wysokość siatki w zupełności wystarczy do stworzenia tła.

O przygotowaniu podłoża naczytalam się, ze cis nie lubi kwaśnego.

Kusza mnie tez cisy David ze względu na kształt i jasne końcówki, ale nie wszystko na raz. Myślę o jednym takim soliterze w ogrodzie.

B.
Nynia 10:38, 29 lip 2016

Witam wszystkich serdecznie. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu co to za cis, czy uda się zrobić z niego kulę lub stożka? Jeśli tak, to w których miejscach go przyciąć?
Dodam, że był zaatakowany przez misecznika, opryskałam go i większość "miseczek" odpadła. Czy opryskać go ponownie?

Gardenarium 18:00, 01 sie 2016

Z tego cisa da się zrobić obelisk lub wałek, ani stożka ani kuli się nie da, bo to odmiana kolumnowa. Wygląda na Fastigiata Robusta. Stożek na dole jest szeroki a na górze schodzi do zera.

Jak widać tutaj zupełnie nie tak.

Instagram Ogrodowiska
Nynia 11:59, 04 sie 2016

Bardzo dziękuję za podpowiedź
To się wpakowałam tak to jest z zakupami "przy okazji" - był ładny i myślałam, że zrobię z niego stożek. Szkoda, że nie poczytałam wcześniej wątku o cisach.
Aby powstał z niego wałek to wystarczy ciachnąć go równo w poziomie u góry?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies