Witam. Mam pytanie, czy cis hickii prowadzony przed murkiem w szczelinie 30cm, prowadzony na żywopłot 80cm da radę ? Chciałabym przysłonić brzydki mur przed wjazdem rośliną zimozieloną.
Czy da radę? Musisz podejść do tego inaczej, bo cis to wymagający krzew. Zapewnij mu jak najwięcej miejsca, z tej szczeliny wybierz całą starą ziemię, ile tylko się da. Dodatkowym zagrożeniem jest pewnie beton, kostka czy inne twarde nawierzchnie, więc w tę szczelinę nasyp żyznej ziemi o odczynie zasadowym i wtedy dopiero sadź. Nie eksperymentuj czy da radę, a raczej zrób wszystko żeby chciał rosnąć
Dbaj o podlewanie ale nie zalewaj, nie lubi mieć za mokro, ale sucho też nie, a to mu grozi w szczelinie. Beton/kostka się nagrzewa i wypija wodę.
Mam swidosliwe olcholistna 3 m od siatki płotu, świeżo posadzona. Nie wiem czy będzie drzewko czy krzak, ale ma przewodnik.
Chciałabym 2m za nią, czyli 1m od płotu posadzić ekran z cisów Hilli. Sąsiad hoduje konie. Nie chcę żeby skubaly cisy i zatruly się. Chcę też ciąć te cisy jak żywopłot. Stanowisko słoneczne.
Czy odleglosc 1m od siatki wystarczy dla wygodnego cięcia i bezpieczeństwa ukochanych koni sąsiada?
Czy odległość 2m między cisami a swido będzie wystarczającą w pełnym słońcu?
Ps. Swidosliwe zasadzilam pod pozytywnym wpływem Pani Danusi☺
Pozdrawiam Beata
Beato - wystarczy 1 m od siatki posadzić cisy, musisz dbać o regularne cięcie boków. Pamiętać by dołem był szerszy, a zwężał się ku górze, będzie miał dobry dopływ światła, ładnie się zagęści i górą więcej miejsca na ruch pilarką.
Świdośliwę też możesz korygować ona do wybarwienia potrzebuje słońca.
Żywopłot cisowy najwygodniej prowadzić do wysokości ogrodzenia, a świdośliwa wyrośnie wyżej.
Też wiele lat temu obsadzałam w podobnym zestawie Pisardii i żywopłot cisowy.
Witam wszystkich serdecznie. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu co to za cis, czy uda się zrobić z niego kulę lub stożka? Jeśli tak, to w których miejscach go przyciąć?
Dodam, że był zaatakowany przez misecznika, opryskałam go i większość "miseczek" odpadła. Czy opryskać go ponownie?
Z tego cisa da się zrobić obelisk lub wałek, ani stożka ani kuli się nie da, bo to odmiana kolumnowa. Wygląda na Fastigiata Robusta. Stożek na dole jest szeroki a na górze schodzi do zera.
Bardzo dziękuję za podpowiedź
To się wpakowałam tak to jest z zakupami "przy okazji" - był ładny i myślałam, że zrobię z niego stożek. Szkoda, że nie poczytałam wcześniej wątku o cisach.
Aby powstał z niego wałek to wystarczy ciachnąć go równo w poziomie u góry?