Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wilczy ogród 10:51, 22 kwi 2024

Do góry
Wczorajszy dzień przyniósł mi ogromną niespodziankę

Moja niesamowita grupa Małopolska przyjechała do mnie w odwiedziny i żeby tylko w odwiedziny ....

Na codzień piękne ,zadbane ,umalowane -same laski ,a do mnie przyjechały z tobołami ciuchów roboczych ,z własnymi wiadrami, narzędziami i rękawicami -wyplewiły mi cały ogród ,pomimo ,że pogoda była do bani -zimno i mokro ,mżawka lecąca z nieba ....

Byłam w takim szoku i tak wzruszona ,że do dziś ryczeć mi się chce ,że mam takich przyjaciół ,brak mi słów po prostu ,bo wzruszenie ściska mi gardło i ręce do opisania tego co czuję

wiedziały ,że nie usiedzę na tyłku i zmobilizowały się pomimo własnych ogrodów i własnych obowiązków ,żebym za mnie ogarnąć mój ogród ,żebym sama za szybko nie zaczęła robić w ogrodzie

Mam nadzieję ,że nie zabiją mnie za te fotki
Anita ,Sylwia,Iwonka ,Agnieszka i Ula -jeszcze raz Wam bardzo bardzo dziękuję -Kofam Was bardzo ,jesteście niesamowite

uwierzcie -możecie mi zazdrościć takich przyjaciół

teraz fotki pracujących kobiet -Jeszcze dodam ,że nie dały się odciągnąć od pracy ,póki nie wyplewiły wszystkiego

mam nadzieję ,że jesteście zdrowe i żadna z Was nie przypłaciła przeziębieniem tego dnia

Dziś przeszłam się po ogrodzie i jest tak cudnie bez chwastów

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:43, 22 kwi 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Haniu, pewnie masz rację odnośnie podobieństwa świata roślin i naszego
Ogródek mam niedługo.
Do tego, że ludzie wokół mnie "znikają" jestem przyzwyczajona chociażby z racji doświadczenia życiowego.
"Znikanie" roślin znoszę gorzej, bo to moje początki Do tego pojawiają się zawsze pytania: co zrobiłam źle? co mogłam zrobić lepiej? czy mogłam zrobić coś żeby uniknąć straty?
Pytania trywialne.
Przy "znikaniu" ludzi z naszego otoczenia ich nie zadajemy, bo z reguły nie mamy na to wpływu...

P.S. Wnioskuję, że przymrozek Twój ogród oszczędził

Zdarzało mi się zadawać te pytania w odniesieniu do ludzi. Zwłaszcza, gdy ich odejście miało w sobie element tragizmu i nie wiązało się z naturalnym odejściem. Podejrzewam, że nie tylko mnie dane było zmierzyć się z podobnym doświadczeniem.

Wczoraj walczyłam z usunięciem derenia Variegata. Poszło w miarę sprawnie. Miejsce czeka już na nowego lokatora. Łatwo mu nie będzie, bo nad nim swój parasol rozpościera klon strzępiastokory i śliwa wiśniowa. Prawdopodobnie trzeba go będzie co jakiś czas podlewać.

Z różą pomarszczoną było nieco trudniej ze względu na rozłogi pojawiające się ponad metr od rośliny matecznej. Spory lej powstał po jej wykopaniu. Ale nie dziwota, bo korzeń miała słusznych rozmiarów. Większy niż karczowana rok temu uschnięta 12 letnia śliwa wiśniowa.
Duże wiadro budowlane dla porównania. Poróżane ścinki wypełniły trzy 120-litrowe worki.

Zyskałam sporo dobrze nasłonecznionego miejsca, a jednocześnie otworzył się widok na całość tego półksiężyca.

Intensywnie myślę o tym, co zrobić rosnącymi po środku zielonym cyprysikiem Filifera (zarasta azalie japońskie) i kosodrzewiną Pumilo. Ta ostatnia była cieniowana przez różę z jednej, a cyprysika z drugiej strony. Prawdopodobnie pójdą do kasacji.

Dzisiaj w planie jest usuwanie Edenki. Mam nadzieję, że nie wrosła nazbyt głęboko.

Strat w ogrodzie w zasadzie nie ma. Poturbowało nieco kwiecie rodków, ale trzy kolejne czekają na kwitnienie, więc smutku wielkiego nie ma. Jutro ściągnę okrycia w warzywniku. Zobaczymy, co tam zastanę.
Do raju daleko - u Ewy 09:24, 22 kwi 2024

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Magnolia Genie dobrze sobie radzi w tych temperaturach. Kwitnie dłużej od Magnolii Leonadr Messel.

Ewo
Przecudna jest ta twoja Gienia
Leonard Messel także, ale Genie- po prostu śliczna
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:17, 22 kwi 2024

Do góry
Iza wykopała fotkę z 04.2020 to pokażę to samo miejsce aktualnie .

April podbija las... 08:58, 22 kwi 2024

Do góry
Kasya napisał(a)

Jola, cudne to co tu widzę no marzył mi się kiedyś cały ogród na podestach i rośliny pomiędzy

Mi też się takie zawsze podobały i mam u siebie namiastkę. Cieszę się że podjęliśmy taką decyzję. Częściowo inspirowałam się tarasem u Kwarteta, ona też ma taki fajny kawałek wzdłuż domu.
Ten kawałek był właśnie pomysłem odgapionym, po prawej jest dom

April podbija las... 08:44, 22 kwi 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)
Jestem w szoku, że Twoje tiarelki już kwitną.
I jak, udało sie rozłożyć tę korę.
Ja mam lenia dzisiaj i w pracy nie mogę sie skupić, więc zaglądam do Was.
Rzadko mi sie to zdarza, całe szczęście, że pracy też za dużo nie ma. Zazwyczaj to mam wariactwo

U innych tiarelki były szybsze.
Korę rozłożyłam, fajnie wygląda w deszczu. Super widok mi się z salonu otworzył na ogród.
Ja też mam ostatnio mało czasu w robocie. Niedługo nadrobimy

Zieleń, drewno i antracyt 08:42, 22 kwi 2024

Do góry
antracyt napisał(a)
Czeremchy kojarzę głównie z inwazyjnymi amerykańskimi. Ta miała cudowne, wyjątkowo duże kwiatostany, które bajkowo powiewały na wietrze

Ależ masz fajne miejsce do zwiedzania w pobliżu, dzięki za podzielenie się zdjęciami.

Zamarzyła mi się ta czeremcha. I jeszcze lilak perski.

Czy w Kórniku można kupić sadzonki? Z przesyłką...ech
April podbija las... 08:40, 22 kwi 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
To się naszarpałaś z Koreanką, trzymam kciuki za klona, oby go „szkodnik” omijał .

A ja trzymam kciuki za twojego. Twoje futra też potrafią dokonywać niezaplanowanych zmian w nasadzeniach Oby jednak nasze Ice Dragony zostały tam gdzie posadziłyśmy

U mnie wczoraj deszcz
Foty przez okno

April podbija las... 08:24, 22 kwi 2024

Do góry
April napisał(a)

Sosny to dobra i zła strona tego miejsca. Dają cień i mają urok ale wiadomo, uprawa roślin między nimi do łatwych nie należy.
Ale stopniowo oswajam teren zgodnie z nazwą wątku

Jola, cudne to co tu widzę no marzył mi się kiedyś cały ogród na podestach i rośliny pomiędzy
April podbija las... 08:22, 22 kwi 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Jola:
1. dzięki za foty Granitowych skrzyń na warzywa nie zrobię z oczywistych względów, ale wygląda to super I bardzo mnie zainspirowało, przekazałam myśl do DT, niech kmini
2. nie krępuję się zatem - ogród masz zachwycający

Mam jeszcze inne skrzynie, robione przy kładzeniu podjazdów. Poszukam fotek, może też zainspirują

Np z klonami

Po prawej jest drugi taras wzdłuż którego jest kolejna murowana Donica z bambusem
April podbija las... 08:19, 22 kwi 2024

Do góry
Joku napisał(a)
Twój ogród zapamiętałam właśnie ze względu na ową skrzynię o którą pytała Magara. No i sosny, dużo sosen.

Sosny to dobra i zła strona tego miejsca. Dają cień i mają urok ale wiadomo, uprawa roślin między nimi do łatwych nie należy.
Ale stopniowo oswajam teren zgodnie z nazwą wątku

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:02, 22 kwi 2024

Do góry

Tak w tym roku wyglądają rany mego derenia. Znów go wysmaruję dokładnie może to się zabliżni??????/
April podbija las... 07:58, 22 kwi 2024

Do góry
Monia81 napisał(a)

Jak to dobrze, że ukierunkowana negatywna energia miała ujście w ogrodzie a nie w mężatego Koreanka nie miała szans z Tobą
Jola te korony to jakieś odmianowe? pasowały by mi na rabatę tą żółtą, ładne takie napakowane

Monia, wiesz co potrafi zrobić wkurzona baba
Korony zwykłe, miały odstraszać krety. Ale krety dalej się ze mnie śmiały.
Ta napakowana to wynik błędu w trakcie wzrostu, jakiś czynnik w glebie powoduje staśmienie rośliny. W zeszłym roku miałam tam takie dziwaczne naparstnice.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 06:00, 22 kwi 2024

Do góry
ajka napisał(a)
Powoli się przekonuję do azalii, posadziłabym ją od tej strony

Nad drugą stroną wciąż myślę, chyba zdecyduję po posadzeniu bergeni.

A jakieś azalie polecacie? Takie do 1,5-2m? Powiedzmy różowe.

Jeżeli decydujesz się na azalię, a piszesz że tam jest sporo cienia to wybierz japońską, jest zimozielona, toleruje sporo cienia, albo miniaturowego rododendrona, ale one wolno rosną.
Ziemię trzeba odpowiednio przygotować dla kwasolubów, to wiadomo

Tylko od strony ścieżki chyba widzę że rośnie cyprys nutkajski? Jeśli tak, to on będzie wielki, i zasłoni kiedyś azalię czy Rh. Ja bym jeśli możesz jeszcze cofnęła go w głąb a bliżej ścieżki posadziła alalię czy Rh .
Szarobiałego ogrodowe początki. 23:53, 21 kwi 2024

Do góry
Już wiem, że to kąkol. Kiedyś popularny chwast w zbożach, teraz dziko prawie nie występuje.
Posiałam jesienią nasionka zebrane z kwietnej łąki.
Czekam na kwitnienie
W kamiennym kręgu od początku 23:29, 21 kwi 2024

Do góry

Miłego tygodnia
W kamiennym kręgu od początku 23:28, 21 kwi 2024

Do góry
Zaczyna się zmiana warty, po tulipanach czas na azalie i rododendrony

W kamiennym kręgu od początku 23:26, 21 kwi 2024

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 23:25, 21 kwi 2024

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 23:24, 21 kwi 2024

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies