Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 15:27, 28 mar 2025

Polon napisał(a)

Patrycja?

Zapytam
UlaB 16:56, 28 mar 2025

Makao napisał(a)

Nie strasz mnie
Wiem że one długo stoją w miejscu ale teraz mnie wystraszyłaś.

Jakie tam straszenie, po prostu nie wyszedł mi debiut. Myślę, ze może moj mial troche za sucho, czytalam ze potrzebuje duzo wilgoci. W tym roku bardziej go dopilnuje z nawadnianiem. Nasiona już sie moczą
Makao 18:22, 28 mar 2025

Mój póki co wypuścił liście właściwe. Wstawiłam go do pokoju syna bo tak gorąco bardzo od komputera u do tego jeszcze światło południowe wpada. Papryki też tam stoją bo one też miłośniczki gorąca
Margo2 23:50, 28 mar 2025

Makao napisał(a)
Mączka bazaltowa skutkuje obfitym kwitnieniem ciemierników. Udało się. Rok temu były 2 kwiatki

Mam mączkę i nie posypałam a u mnie bardzo słabo kwitną.
Jesteś niesamowita z tymi wysiewami
Ja nadal nic
AniazZielone... 05:57, 29 mar 2025

Witaj Aniu
Przychodzę z rewizytą, też się cieszę, że wróciłam bardzo długo się z tym zbierałam, ale u mnie to jest tak, że wszystko musi mi się poukładać w głowie
Z tymi pomidorami u mnie to nie jest łatwa sprawa.
Piękne pomidory miałam w pierwszym roku działki, a potem jak zrobiłam skrzynie.
W innych latach zawsze dopadała zaraza, a było nawet tak, że nie zjadłam ani jednego pomidora
Twoje pomidory już piękne, podziwiam, moje zaniosłam do sąsiadki przed wyjazdem, pewnie ich nie poznam po powrocie.
Mam nadzieję, że w tym roku będzie lepiej, ale już się boję.
Dziękuję za słowa wsparcia, masz rację uczę się z tym żyć.
Postaram się wrzucać na bieżąco jak już uporam się z zaległościami.
Ciemierniki piękne, kiedy sypiesz mączkę bazaltową, w tym roku zakupiłam ciemiernika, więc jak nie padnie to skorzystam z rady.
Pozdrawiam serdecznie
Makao 11:21, 29 mar 2025

Margo2 napisał(a)

Mam mączkę i nie posypałam a u mnie bardzo słabo kwitną.
Jesteś niesamowita z tymi wysiewami
Ja nadal nic

To syp tą mączkę o nie żałuj.
Makao 11:26, 29 mar 2025

AniazZielonegoWzgorza napisał(a)
Witaj Aniu
Przychodzę z rewizytą, też się cieszę, że wróciłam bardzo długo się z tym zbierałam, ale u mnie to jest tak, że wszystko musi mi się poukładać w głowie
Z tymi pomidorami u mnie to nie jest łatwa sprawa.
Piękne pomidory miałam w pierwszym roku działki, a potem jak zrobiłam skrzynie.
W innych latach zawsze dopadała zaraza, a było nawet tak, że nie zjadłam ani jednego pomidora
Twoje pomidory już piękne, podziwiam, moje zaniosłam do sąsiadki przed wyjazdem, pewnie ich nie poznam po powrocie.
Mam nadzieję, że w tym roku będzie lepiej, ale już się boję.
Dziękuję za słowa wsparcia, masz rację uczę się z tym żyć.
Postaram się wrzucać na bieżąco jak już uporam się z zaległościami.
Ciemierniki piękne, kiedy sypiesz mączkę bazaltową, w tym roku zakupiłam ciemiernika, więc jak nie padnie to skorzystam z rady.
Pozdrawiam serdecznie

Mączką syp kiedy chcesz. One uwielbiają wysokie ph gleby i nie ma na to terminu. U Ciebie to chyba jest gleba kwaśna więc syp nawet raz w miesiącu bo po deszczach szybko się wypłuka. Tak garść i dookoła syp szerszą średnicą.
Idę do Ciebie o zarazie pogadać
Makao 19:06, 29 mar 2025

Pomidory mają takie systemy korzeniowe że nie nadążam podlewać. Ziemia wysycha w oczach.

Musiałam zacząć przesadzanie do większych doniczek 11x11x19. Wsadziłam 10 cm głębiej niż były.

Alija 19:27, 29 mar 2025

OMG, Ania, jakie masz już ogromne pomidory, niesamowita jesteś, nieustająco podziwiam te Twoje wysiewy.
Makao 19:34, 29 mar 2025

Alija napisał(a)
OMG, Ania, jakie masz już ogromne pomidory, niesamowita jesteś, nieustająco podziwiam te Twoje wysiewy.

Philovity są takie wysokie. Reszta jest sporo niższa i bardziej zwarta. Jeszcze ze 3 tygodnie i będę je wynosić do szklarni. Jak zaczną kwitnąć to dopiero będzie zabawa ale na razie doświetlam światłem niebieskim więc to się trochę opóźni.