Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:40, 30 cze 2019

Do góry
FilippS napisał(a)

Jak pozbyć się trawnika wokół thui, aby ich nie uszkodzić? Mam ich ponad 200, a wcześniej nie była dana agrowłóknina.

Wziąć pazurki, dziabaczkę, podcinarkę, nóż do kantów trawnika -

rozciągnąć sznurek jako wyznacznik szerokości rabaty, uciąć kant trawnika, zdjąć pasek chwastów wzdłuż sznurka, potem kawałek po kawałku dziabać po "rabacie" sprzętem ogrodniczym wg uznania i wydłubywać każdego chwasta z korzeniami.

Na koniec pięknie wypieloną rabatę - aż do płotu wyściółkować korą sosnową przekompostowaną. Będzie o niebo lepiej.

Patrz zdjęcie

Mój 4 arowy azyl... 00:35, 30 cze 2019

Do góry
Aniu, przez te upały okrągły tydzień nie ruszałam się z domu. Dopiero dzisiaj późnym popołudniem odwiedziłam działkę i przeraziłam się stanem roślin. Róże przy domku całkiem uschły lub przekwitły. Wycięłam wszystko. Trochę popodlewałam i powrót. I tak myślę, że dopiero we wtorek zajrzę znów, bo ma być chłodniej. Ale czy będzie?
Liliowce dla Ciebie, tym upały jakoś nie szkodzą.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:29, 30 cze 2019

Do góry
Magara napisał(a)

Sylwia, cyknij, ja jutro też cyknę te swoje dzwonki i może do jakiegoś wniosku dla potomnych dojdziemy
P.S. ja tym moim nic nic nie dałam, przez zapomnienie

Czekaj bo Karola mi dzisiejsze fotki podesłała
mam takie od Niej

Dwa ogrody 00:03, 30 cze 2019

Do góry
Poppy napisał(a)

A jak sie zwa te liliowece? Subtelne takie, i kolor fajny. Chyba ze to lilie

Tez mam zamiar je miec. W tym roku bylo drugie podejscie do siania, bo zeszloroczne nie przezyly zimy.

Moje pomidory jeszcze daleko w lesie. TWoje sa szklarniowe czy gruntowe?

To liliowce, faktycznie delikatne, ale nn. Wszystkie liliowce to zbieranina od lat, bez nazw. Może zimą pokuszę się o pokazanie ich portretów Pomidory w szklarence, w doniczkach kilka z owocami, ale jeszcze nie dojrzewają.
Bardzo lubię te jeżówki, ale one moja glinę już mniej.
Zwykłe jeżówki już zaczęły, lilie też i odętki
tego ostu z pierwszej fotki już nie ma

Ptasi gaj 23:54, 29 cze 2019

Do góry
Anusia napisał(a)
Ela u mojego sąsiada juki tak kwitną. Ma tylko trzy ale potężne.

Bardzo lubię juki są bezproblemowe jedynie ciężko jest z rozetami przekwitły mi.
Zawsze wtedy je porzadkuje. U mnie są dosyć spore i mają dużo nowych rozet trzeba będzie porozsadzac. W tym roku wyjątkowo duże i dużo kwitnących

Dwa ogrody 23:51, 29 cze 2019

Do góry
Mirkaka- przedpłocie faktycznie prawie bezobsługowe, od czasu do czasu wyciągam to, co wybije ponad kwiatki Z nasionami firletki spróbuję, jeśli uda mi się je zebrać. Bodziszki i marzanka przynajmniej wstydu mi nie przyniosły
Ania- anabuko1 - liliowce już wszędzie dają czadu. Lubię te czekoladki, oczywiście aparat nie oddaje w pełni koloru

Małgosiu, glina ma swoje wady i zalety. A co do wakacji, to wszystko ma swoje dobre i ciemne strony Na pewno im bliżej do emerytury, tym bardziej na nie czekam. Ogród pęcznieje, jak zawsze o tej porze, ale zaczęłam już wycinanie. Pierwsze poszły sasanki, potem piwonie, bodziszki, szałwie, czyszczę róże, dziś wyczesałam stipę, bo już kołtuny leżały na roślinach obok. Za chwilę przytnę knautię.. lato

Ptasi gaj 23:46, 29 cze 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
W naszym społeczeństwie jest sporo bezmyślnych ludzi, komu przeszkadzał ten stary dąb. Niestety czasem głupota ludzka jest bezkresna.

Piękne macie nasadzenia w mieście, a Twoje różyczki ślicznie i obficie kwitną. U mnie kilka kwitnie, kilku słoneczko upaliło wierzchołki i nie zakwitły.

Dorotka to nie pierwszy raz. Dorosły tego nie zrobil. Wcześniejsze wakacje pętają sie mlokosy piją, palą papierosy tak jak wszędzie. Jeden drugiego podpuszcza dziewczyny też nie lepsze.
To jest taka uliczka samochody tam nie jeżdżą. Osiedle rządowe Miler tam mieszka nie raz go spotykam na spacerze ma fajnego pieska.

Dorotka bardzo sucho. Podlewalismy i to solidnie w środę dzisiaj w południe jak przyjechałam to ręce opadły róże ciemne troche przypalone jasne się trzymają inne rośliny omdlały. W doniczkach w cieniu też.
Słońce i silny wiatr robi swoje.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:45, 29 cze 2019

Do góry
Poppy napisał(a)
Hania, mam nadzieje, ze lezysz i odpoczywasz W takim miejscu jest gdzie

Macie wszystko b zaawansowane niz u mnie, moje kichawce dopiero paczki maja.

To dziwne. Wydawało mi się, że na wyspach wegetacja szybciej rusza. A może te różnice to kwestia nasłonecznienia. te ze zdjęcia mają słońce od wschodu do zachodu. W zakątkach o mniejszym nasłonecznieniu dopiero się zbierają.
Tak bardzo mi łupało dzisiaj w głowie, że odpoczynek był konieczny. Źle znoszę takie upały. Dopiero wieczór przynosi ulgę.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:42, 29 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

nerwa mam na dalie z wiosennego siewu

miały być pomponowe

Ja sie tak rok temu nabralam, tyle ze z karpami
Ale ze juz Ci kwitna te z wlasnego siewu to szok!

A grandiflora duza rosnie na wysokosc i szerokosc?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:37, 29 cze 2019

Do góry
Zakwitła tawuła wierzbolistna.

Liatry zaczynają.

Byłoby monochromatycznie, gdyby nie ten akcent barwny.

Przed wyczeską.

Dwa ogrody 23:32, 29 cze 2019

Do góry
Anda- pomidory wysiewałam ok. 20 marca. Zaczynają niektóre. Malinowymi jestem rozczarowana, słabo wiążą, a nie zapylam. Zielone liście to kalla - cantedeskia, trochę późno ją wysadziłam, ale lubię liście za kolor, co roku jej więcej. Na zapłociu mam misz masz
A to fotki róży, która jest do identyfikacji. Wydałam jedną, zostały mi się dwie. Gałązki wiotkie, kolczaste, prawie płożące, przycięłam krótko, zakwitła dołem i od razu puszcza długie baty, które trzeba wiązać. Zastanawiam się, czy ją zostawiać w tym miejscu, czy nie lepiej byłoby jej w donicy. Kolor czerwony, intensywny.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:31, 29 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja z nimi nic nie robię, ale tylko taką mam, jak nie zapomnę to cyknę, dzisiaj Karola zdjęcie Im robiła.

A nie sypnęłaś im za dużo nawozu może?

Sylwia, cyknij, ja jutro też cyknę te swoje dzwonki i może do jakiegoś wniosku dla potomnych dojdziemy
P.S. ja tym moim nic nic nie dałam, przez zapomnienie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:30, 29 cze 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Cytowana powyżej fota łał. Popołudniowe sjesty i mnie się w tym tygodniu zdarzyły Wyczesałam dziś swoją stipę, totalnie leżała.

Oddawałyśmy się podobnym zajęciom ogrodowym. Z grzebyczkiem biegałam jednak dopiero po 20. Wcześniej omiatałam szpalty Gardeners World. Carol tak pięknie pisała o komponowaniu bylin.

Ogrodowe skarby 23:28, 29 cze 2019

Do góry
Lustro super! Mam ochotę powiesić Go poziomo na wysokości okien wtedy będzie więcej widocznego ogrodu w odbiciu. Co myślicie o tym?
A dzisiaj z Piotruniem takie cudo żeśmy zrobili
I biegam z lustrem i robimy przymiarki i konkretnej decyzji póki co brak!
Mój ogrodowy pamiętnik 23:25, 29 cze 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Migawki z ogródka.

Jak Ty to robisz, że ta jeżówka ma tyle kwiatów?! U mnie góra 3 na jednym krzaku. Nawozisz czymś specjalnym? Kompletnie nie wiem nic o jeżówkach.
Dwa ogrody 23:22, 29 cze 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

A jak sie zwa te liliowece? Subtelne takie, i kolor fajny. Chyba ze to lilie
paniprzyroda napisał(a)

Tez mam zamiar je miec. W tym roku bylo drugie podejscie do siania, bo zeszloroczne nie przezyly zimy.

Moje pomidory jeszcze daleko w lesie. TWoje sa szklarniowe czy gruntowe?
Mój ogrodowy pamiętnik 23:20, 29 cze 2019

Do góry
Mój ogrodowy pamiętnik 23:17, 29 cze 2019

Do góry

Ogród na tle lasu malowany 23:17, 29 cze 2019

Do góry
Nie mogę nacieszyć się tymi różami. W tym roku dają niezły popis, jednak nawożenie obornikiem robi ogromną różnicę.

Sąsiad jeszcze nie skosił łąki i trawy szumią nam przyjemnie nad murem

I moje przaśne, kolorowe kompozycje, nie sądziłam, że róża Heidetraum, tak szybko zacznie przejmować rabatę, typowy błąd początkującego ogrodnika - sadzę rośliny zbyt blisko siebie.

A na koniec lawenda, której nie ma u mnie zbyt wiele, ale to się wkrótce zmieni
Mój ogrodowy pamiętnik 23:08, 29 cze 2019

Do góry
Migawki z ogródka.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies