OK> Rozumiem, stipę między róże. A Iwonko z tyłu nic nie dawać tzn. za różami? Mam jakąś potrzebę, żeby tu coś zimozielonego z każdej strony posadzić bo zimą będzie łyso, ale chyba nie ma miejsca
Joasia ma berberys przy różach i całkiem fajnie to wygląda. Poproś, to ci pokaże. A jak chcesz symetrycznie, to dobrze kombinujesz. Tylko pamiętaj, ze twoje róże nie wiedzą, co to symetria i nie będą rosły pod linijkę. Jedne będą rosły większe, inne wolniej, mimo, że to ten sam gatunek czy odmiana
Violu, dobrze zrozumiałaś. Zamiast paseczków bukszpanu daj żurawkę, bo bukszpan z bukszpanem się zleje w jedną całość i dziwnie będzie wyglądać. Rozplenice przed wykusz.
Beatko, ja do takiego dużego miasta mam 100 km. Czasami łapię okazję i "jedziemy na wycieczkę"
Beatko M, mam nadzieję, że będzie dobrze. Z autopsji wiem, że szpital przed którym się bronimy, czasami jest bardziej skuteczny w leki. Tym bardziej, ze teraz mama może być przy dziecku. I wszystkiego dopilnować.
Agatko, mimo eksperymentu z rozmnażaniem, będę też polować ta takie sześciopaki w tym roku
U ciebie chyba technicznie tak, jak masz na rysunku się nie da, bo te paseczki obwódki chyba będą zbyt krótkie. Ale fajnie by wyglądały kulki - masz wtedy coś zimozielonego i pomiędzy żurawki na dywanik, dadzą kolor, jak róże nie będą kwitły
Iwonko, jak zwykle cała masa przemyślnych pomysłów Tylko ja głupia, więc jeszcze raz: Mam 6 małych bukszpanków (kulki da się zrobić), chciałam dać te kulki , a między nie krótki żywopłocik też z bukszpanu, ale chyba bez sensu?
Żurawki dać miedzy kulki bukszpanowe???
Teraz rozplenica: może urosnąć wielka i ci pożre róże. Toszka kiedyś pokazywała taką fotkę, że wszystko na rabacie zakryły. Ale też brakuje mi czegoś przy wykuszu, gdzie planujesz żurawki. Może byś zamieniła miejscami. 3 rozplenice cudownie by tam wyglądały.
Tzn. ZAMIAST żurawek przed wykuszem posadzić rzędem rozplenice, tak???
Trzymam kciuki za walkę z chorobą. U takiego maluszka szybko temperatura rośnie, niestety. Czasami podanie dożylne leków jest bardziej skuteczne.
Daj znać, jak będzie zmiana. Pozdrawiam.
Ja w zeszłym roku trafiłam w Obi na fajną cenę dnia. Kupiłam sześciopak młodej lawendy za 11,99. Jeszcze nie wiedziałam, ze jest taka fajna. Szkoda, bo bym kupiła więcej. Może w tym roku też będzie wiosną.
Najpierw posadziłam w donicy:
Szybko zaczęła rosnąć i musiałam ją przesadzić do ziemi. Wsadziłam na nową rabatę, gdzie później dosadziłam róże:
Kwitła dwa razy w sezonie, pięknie się rozrosła.
Ja tez kupiłam takie szesciopaki lawendy w auchan i tez żałuje że nie wzięłam więcej bo boska jest ta lawenda a nie pamiętam nawet jaki to gatunek. Szybko się rozrosła u mnie będzie juz teraz 2 rok.
A dziś słoneczko przygrzało i śnieg roztopiło.
U ciebie też ?
Iwonko u mnie dopiero dzisiaj widać tak poważniej śnieg, nawet szuflę do odśnieżania przyniosłam bliżej , ale puki co zbytnio jej nie użyłam. Na drogach za to rano było przeogromnie ślisko i dopiero koło południa jakoś w miarę ogarnęli te ślizgawki, tego nie lubię eh
Reniu, jakiś czas temu umieściłaś plan przodu. Nie umiałam pokazać przykładem, co mi się w nim nie podoba, wreszcie znalazłam takie zdjęcie, co będzie dobrym przykładem: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/77/779956/original.JPG
Fotka pochodzi z ogrodu w Wojsławicach, znalazłam tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=69#post_3
Podoba mi się ta ścieżka i obie strony rabaty wyglądają, jakby się przechodziło środkiem rabaty. Taki efekt po obu stronach widziałabym u ciebie. nie chodzi mi o dobór roślin, tylko o powtórzenie linii.
O, masz derenia? Podobno też można ukorzeniać ucięte wiosną gałązki. Ładny jest jesienią i zimą.
Akurat dereń u mnie ukorzenia się bez problemu
Wszystkie sadzonki do ukorzeniania zawsze robię w końcówce czerwca (nietrudno zgadnąć dlaczego tak późno ). Zauważyłam też, że bardzo łatwo i szybko ukorzenia się z odkladów - mnóstwo korzonków wypusciła gałązka, która tyko dotykała ziemi. Minusem tego krzewu jest fakt, że baaaardzo sie rozrasta. Tne go kila razy w sezonie, a wiosną przy ziemi wycinam wszystkie starsze gałęzie. Ale masz rację, zimą ładnie ożywia ogród