Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:57, 09 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Joasia ma berberys przy różach i całkiem fajnie to wygląda. Poproś, to ci pokaże. A jak chcesz symetrycznie, to dobrze kombinujesz. Tylko pamiętaj, ze twoje róże nie wiedzą, co to symetria i nie będą rosły pod linijkę. Jedne będą rosły większe, inne wolniej, mimo, że to ten sam gatunek czy odmiana

Tak wiem Iwonko : Z ta symetrią chodzi mi raczej o to, żeby zbytniego bałaganu nie zrobić, a że projektant ze mnie słaby to wolę nie przedobrzyć.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:56, 09 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Stipę miedzy różę, a rozplenicę , którą masz przed wykusz. Powtarzam się, ale moze za dużo informacji było naraz
OK> Rozumiem, stipę między róże. A Iwonko z tyłu nic nie dawać tzn. za różami? Mam jakąś potrzebę, żeby tu coś zimozielonego z każdej strony posadzić bo zimą będzie łyso, ale chyba nie ma miejsca
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:53, 09 lut 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Agatko to mi jeszcze zamąć - tzn. sugerujesz, żeby dwa takie same krzaczki posadzić obok siebie? Ale ja chciałam po dwóch stronach wykuszu tak samo. Źle myślę??? Musiałabym dać wtedy dwie Larissy z jednej strony , dwa Red leonardo z drugiej (albo 2 Ascot bo też kupiłam). Wyjaśnij jak krowie na rowie bo zgłupiałam, please

Joasia ma berberys przy różach i całkiem fajnie to wygląda. Poproś, to ci pokaże. A jak chcesz symetrycznie, to dobrze kombinujesz. Tylko pamiętaj, ze twoje róże nie wiedzą, co to symetria i nie będą rosły pod linijkę. Jedne będą rosły większe, inne wolniej, mimo, że to ten sam gatunek czy odmiana
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:50, 09 lut 2015

Do góry
Viola napisał(a)

OK. Berberys out, a rozplenica Hameln??? Mam trzy krzaczki. Za duża? Może stipa będzie lepsza za różami???

Stipę miedzy różę, a rozplenicę , którą masz przed wykusz. Powtarzam się, ale moze za dużo informacji było naraz
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:49, 09 lut 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Iwonko, jak zwykle cała masa przemyślnych pomysłów Tylko ja głupia, więc jeszcze raz: Mam 6 małych bukszpanków (kulki da się zrobić), chciałam dać te kulki , a między nie krótki żywopłocik też z bukszpanu, ale chyba bez sensu?
Żurawki dać miedzy kulki bukszpanowe???

Tzn. ZAMIAST żurawek przed wykuszem posadzić rzędem rozplenice, tak???

Violu, dobrze zrozumiałaś. Zamiast paseczków bukszpanu daj żurawkę, bo bukszpan z bukszpanem się zleje w jedną całość i dziwnie będzie wyglądać. Rozplenice przed wykusz.
Ogródek Iwony 19:45, 09 lut 2015

Do góry
Hej, Viola. Skoro to takie proste, to twoja operacja chirurgiczna na pewno będzie udana Ale dobrze wiedzieć, że można inaczej i prościej.
Ogródek Iwony 19:40, 09 lut 2015

Do góry
Beatko, ja do takiego dużego miasta mam 100 km. Czasami łapię okazję i "jedziemy na wycieczkę"

Beatko M, mam nadzieję, że będzie dobrze. Z autopsji wiem, że szpital przed którym się bronimy, czasami jest bardziej skuteczny w leki. Tym bardziej, ze teraz mama może być przy dziecku. I wszystkiego dopilnować.

Agatko, mimo eksperymentu z rozmnażaniem, będę też polować ta takie sześciopaki w tym roku
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:20, 09 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

U ciebie chyba technicznie tak, jak masz na rysunku się nie da, bo te paseczki obwódki chyba będą zbyt krótkie. Ale fajnie by wyglądały kulki - masz wtedy coś zimozielonego i pomiędzy żurawki na dywanik, dadzą kolor, jak róże nie będą kwitły

Iwonko, jak zwykle cała masa przemyślnych pomysłów Tylko ja głupia, więc jeszcze raz: Mam 6 małych bukszpanków (kulki da się zrobić), chciałam dać te kulki , a między nie krótki żywopłocik też z bukszpanu, ale chyba bez sensu?
Żurawki dać miedzy kulki bukszpanowe???
Iwk4 napisał(a)
Teraz rozplenica: może urosnąć wielka i ci pożre róże. Toszka kiedyś pokazywała taką fotkę, że wszystko na rabacie zakryły. Ale też brakuje mi czegoś przy wykuszu, gdzie planujesz żurawki. Może byś zamieniła miejscami. 3 rozplenice cudownie by tam wyglądały.

Tzn. ZAMIAST żurawek przed wykuszem posadzić rzędem rozplenice, tak???

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 19:14, 09 lut 2015

Do góry
Trzymam kciuki za walkę z chorobą. U takiego maluszka szybko temperatura rośnie, niestety. Czasami podanie dożylne leków jest bardziej skuteczne.
Daj znać, jak będzie zmiana. Pozdrawiam.
Ogród mały, ale pojemny;) 19:08, 09 lut 2015

Do góry
ele2001 napisał(a)

Urzekła mnie ta fotka. Ma się wrażenie, jakby się płynęło środkiem łąki i wydeptywało ścieżkę w środku rabaty. Super przejście jednej rabaty w drugą
Ogródek Iwony 19:03, 09 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja w zeszłym roku trafiłam w Obi na fajną cenę dnia. Kupiłam sześciopak młodej lawendy za 11,99. Jeszcze nie wiedziałam, ze jest taka fajna. Szkoda, bo bym kupiła więcej. Może w tym roku też będzie wiosną.
Najpierw posadziłam w donicy:

Szybko zaczęła rosnąć i musiałam ją przesadzić do ziemi. Wsadziłam na nową rabatę, gdzie później dosadziłam róże:

Kwitła dwa razy w sezonie, pięknie się rozrosła.

Ja tez kupiłam takie szesciopaki lawendy w auchan i tez żałuje że nie wzięłam więcej bo boska jest ta lawenda a nie pamiętam nawet jaki to gatunek. Szybko się rozrosła u mnie będzie juz teraz 2 rok.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 18:42, 09 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A dziś słoneczko przygrzało i śnieg roztopiło.
U ciebie też ?

Iwonko u mnie dopiero dzisiaj widać tak poważniej śnieg, nawet szuflę do odśnieżania przyniosłam bliżej , ale puki co zbytnio jej nie użyłam. Na drogach za to rano było przeogromnie ślisko i dopiero koło południa jakoś w miarę ogarnęli te ślizgawki, tego nie lubię eh
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:39, 09 lut 2015

Do góry
Reniu, jakiś czas temu umieściłaś plan przodu. Nie umiałam pokazać przykładem, co mi się w nim nie podoba, wreszcie znalazłam takie zdjęcie, co będzie dobrym przykładem:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/77/779956/original.JPG
Fotka pochodzi z ogrodu w Wojsławicach, znalazłam tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=69#post_3
Podoba mi się ta ścieżka i obie strony rabaty wyglądają, jakby się przechodziło środkiem rabaty. Taki efekt po obu stronach widziałabym u ciebie. nie chodzi mi o dobór roślin, tylko o powtórzenie linii.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 18:32, 09 lut 2015

Do góry
A dziś słoneczko przygrzało i śnieg roztopiło.
U ciebie też ?
Prawie - jak ogród 18:05, 09 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
I dekorację zimową w stylu Danusi
Jak kiedys bliżej czerwca będziesz cięła, to się zgłoszę po kilka patyczków.

Jak chcesz mogę Ci nawet dziś podeslać
Może jednak jutro, ciemno już, nie pójdę teraz ciachać
Prawie - jak ogród 17:53, 09 lut 2015

Do góry
I dekorację zimową w stylu Danusi
Jak kiedys bliżej czerwca będziesz cięła, to się zgłoszę po kilka patyczków.
Prawie - jak ogród 17:45, 09 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
O, masz derenia? Podobno też można ukorzeniać ucięte wiosną gałązki. Ładny jest jesienią i zimą.

Akurat dereń u mnie ukorzenia się bez problemu
Wszystkie sadzonki do ukorzeniania zawsze robię w końcówce czerwca (nietrudno zgadnąć dlaczego tak późno ). Zauważyłam też, że bardzo łatwo i szybko ukorzenia się z odkladów - mnóstwo korzonków wypusciła gałązka, która tyko dotykała ziemi. Minusem tego krzewu jest fakt, że baaaardzo sie rozrasta. Tne go kila razy w sezonie, a wiosną przy ziemi wycinam wszystkie starsze gałęzie. Ale masz rację, zimą ładnie ożywia ogród
Prawie - jak ogród 17:37, 09 lut 2015

Do góry
O, masz derenia? Podobno też można ukorzeniać ucięte wiosną gałązki. Ładny jest jesienią i zimą.
Kolorowy ogród na piasku 17:36, 09 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Vivo, twoje róże są cudne. W zeszłym roku posadziłam dwie New Dawn. Az mi się oczy śmieją. Mam nadzieję, że kiedyś też moje tak będą wyglądać

Iwonko u mnie N.D. rozkęcała się powoli ale u Ciebie może będzie szybciej.
Czego Ci życzę
Ogród na glinie 17:33, 09 lut 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

No nieeeeee
Nikogo tu nie będę to życzeń przymuszać

Nie chodzi o życzenia. Dużo tu osób z lutego.
Jakiś lutowy rekord
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies