Aniu, cudne te irysy, myślałam , że są białe. W ogóle to masz mnóstwo różnych ciekawych roślinek.
Wydaje mi się, że wisteria zakwitnie, bo wygląda to na pąk kwiatowy.
Skrzynie warzywne superowe.
Z bardziej pozytywnych rzeczy to zaczęły kwitnąć białe postrzępione na końcach tulipany z Lidla.
Szałwie Caradonna tuż tuż całe się ukwiecą.
Jej siewki jak na razie mają cechy rośliny matecznej.
Tutaj widać ilość siewek.
Hakone Green Hills nadal słabiutko. Mam je na dwóch rabatach, z czego na tej drugiej to wyglądają jeszcze gorzej niż tu. Na tej drugiej idą do wysadzenia do poczekalni, a tam wsadzę seslerie, którym pasują moje warunki i ładnie przyrastają.
Dla porównania All Gold.
Pośpieszyłam się trochę w zeszłym tygodniu z tymi ogórkami, bo mi chyba trochę podmarzły. Którejś nocy w dogrzewanym foliaku dwoma zniczami temperatura spadła do +2 stopni, więc te ogórki na zewnątrz w skrzyni pewnie wtedy oberwały. Spalenie słońcem raczej wykluczam, bo mają ochronę od włókniny.
U mnie w foliaku o dziwo nie zamykanym przed sadzeniem pomidorów, więc temperatura w nocy była taka jak na zewnątrz pojawiły się 4 siewki pomidora. Żyją mimo drakońskich warunków dotychczasowych, małej ilości wody. Chyba nawet silniejsze będą niż moje domowe „rozpieszczone”. Ciekawa jestem jaka odmiana mi się trafi.
Dzisiaj przyszedł czas na podwiązywanie i oznaczanie pomidorków, oczywiście w towarzystwie Puszysława, którego interesował najbardziej ruszający się sznurek.
Dużym ułatwieniem była decyzja by w tym roku wybrać system numerkowy. Przy pikowaniu czy notatkach sprawnie i szybko idzie. Pomogło też to, że na danej tacy były ułożone w kolejności na jakiej miały się znaleźć na rabacie. Numerki zostają na przyszły rok, tylko kartka z legendą się zmieni. Numerki na stałe mogą też dostać wiaderka w których rosną pomidory. Na fotce umyte już doniczki na sezon 2026.
Za parę dni będzie można wykorzystać kulinarnie botwinkę.
Dobrze rośnie czosnek i cebula.
Wyrwałam z ziemi zeszłoroczną pietruszkę naciową, bo zaczęła już tworzyć pędy kwiatowe. Tegoroczny wysiew ładnie powschodził. Tradycyjnie najsłabiej wykiełkowała marchew i pietruszka korzeniowa. Glina im nie służy mimo dodawania w rowki piasku.
Dziękuję Dziewczynki za Wasze wpisy
Witaj Magdo w moim skromny ogródku, ale i tak ulubionym
Ptaki w ogrodzie, to zawsze trochę mniej larw i innych szkodników.
Mireczko chyba nie doczytałaś ona nie lata, ma uszkodzoną nóżkę, więc po wypuszczeniu albo ginęłaby powoli z głodu, ale najprędzej coś by ją zjadło jako łatwy łup. Za płotem mam rodzinę lisią, która w poprzednich latach całkowicie pożarła moje kury i nielot - wronka byłaby bardzo łatwym pożywieniem
Moje azalie nieduże drobnokwiatkowe kwitną:
Mam nie tylko żywego, ale i metalowego ptaka zastąpił plastykowego biedronkowego flaminga
Maj powoli się kończy. Z rabat wycinam orliki, pędy kwiatowe brunner i pokładające się liście śniedków. Dla pozostałych roślin to zbawienne. Zbytni tłok i nadmiar wilgoci sprzyjają chorobom grzybowym i inwazji ślimaków. Tych w tym sezonie jakoś mniej. Za to mrówek zatrzęsienie. Podczytywałam na forum, że podobnie jest w innych ogrodach. Największy kłopot to mrowiska robione wewnątrz kęp rozplenic i irysów syberyjskich. Trudno je usunąć.
W warzywniku wreszcie ruszyły pomidory, ale jakoś bez szału. Kwitnie bób, groszek i truskawki. Te ostatnie cieszą najbardziej, bo rok temu w ogóle nie plonowały z powodu uszkodzenia kwiatów przez mróz. Wysiałam ogórki, wsadziłam do gruntu sadzonki cukinii. W domu rosną rozsady dyni Hokkaido. Nie mogę się doczekać wypuszczenia kiełków z nasionek dyni piżmowej, a tak ją lubimy.
Szkoda, że niektóre róże chorują. U mnie edenki są piękne jak kwitną, poza tym straszą można używać mączki bazaltowej.
Rada Gosi z hostami dobra, bo podagrycznik przechodzący od sąsiada przez tuje to problem u wielu. Ja też mam takie miejsca. Czytałam że teren dobrze wykartonować. Tak zrobiłam u siebie to poszedł na drugą stronę do światła i dopiero przybrał na sile. Te hosty może okażą się lepsze bo może korzeni nie dopuszczą.
U mnie podagrycznik i pokrzywy to utrapienie, a skrzyp nie do zwalczenia.