Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 11:03, 11 lip 2026

Polon napisał(a)

Bardzo mi się podoba to zestawienie
Czy ta werbena jest wieloletnia, czy tak jak patagońska?

U mnie werbeny są wieloletnie, ale ja je wyrywam. Nie chce już tych patagońskich bo mają ogromne korzenie.Na dobre sprawę z tej samej kępy odbiją po zimie a u mnie wysiew jest co roku ogromny, więc ciągle je mam. Zamiana na bampton mnie cieszy

Tu mam dużo czyszczenia na rabacie, chciałabym w przyszłym tygodniu to ogarnąć ale nerwobóle skutecznie hamują moje działania.
Ulina 11:08, 11 lip 2026

mrokasia napisał(a)
U mnie bodziszek Cloud Nine jeszcze nie kwitnie i nie wiem czy nie strajkuje w tym roku. Niby widzę jakieś mikropączki ale czy będą z tego kwiaty - kto to wie. U Ciebie jest przepiękny!
Werbeną Bampton jestem rozczarowana. U Danusi w masie wygląda obłędnie, u mnie mizernie. Chyba ją wywalę.

On lubi mokro, ale u mnie dawno przekwitł. Wiesz, te rośliny lubią mokradła i słońce.

Na przykład molinia polubiła szczególnie tą zaciszną miejscówkę, gdzie indziej jest marniejsza. Roślin nie zrozumiesz, trzeba przesadzać.
Ulina 11:11, 11 lip 2026

Kordina napisał(a)

Ulinko, widzę, ze liliowce u Ciebie tak na bogato kwitną, a u mnie dopiero pąki mają. Ożanki lubię

Liliowce u mnie mają zapasy wodne w kłączach, dlatego tak szybko kwitną

Dla Ciebie ożanka
Ulina 11:15, 11 lip 2026

Poszukuję krwiściąga Alba do mojej koncepcji rabatowej. Piszą że rośnie kępowo beż rozłogów.

I jeszcze spam śmiałkowy

Jeszcze jeden spam śmiałkowy u mnie z pomarańczowymi liliowcami, ale trochę później.
anabuko1 13:37, 11 lip 2026

Ulinko!

Te zwiewne mgiełki aż proszą się żeby wiatr nimi poruszał. Świetnie wygląda w towarzystwie tych bordowych liści - masz tam chyba buka trójklapowego? Kontrast petarda!

A do tego pomarańczowe liliowce w tle... już widzę to połączenie. Trawy + liliowce = klasyka ogrodów naturalistycznych.
Muszę rozejrzeć się za jakimś śmiałkiem, bo nie mam żadnego.
Oznaki też u mnie zaczynają kwitnąć

Ulina 15:42, 12 lip 2026

anabuko1 napisał(a)
Ulinko!

Te zwiewne mgiełki aż proszą się żeby wiatr nimi poruszał. Świetnie wygląda w towarzystwie tych bordowych liści - masz tam chyba buka trójklapowego? Kontrast petarda!

A do tego pomarańczowe liliowce w tle... już widzę to połączenie. Trawy + liliowce = klasyka ogrodów naturalistycznych.
Muszę rozejrzeć się za jakimś śmiałkiem, bo nie mam żadnego.
Oznaki też u mnie zaczynają kwitnąć

Na wielkość mojego kwitnącego Śmiałka 125cm możesz popatrzyć z fotki poniżej, standardowo przez cały rok kępa ma ok 40cm wysokości i jest dość szeroka 80cm ( na mokrym podłożu), jest ciemnozielona, liście ĺatwe do ciecia wiosną bo są dość sztywne, jest fajnym wypełnieniem pustych przestrzeni na rabacie. Latem spektakl zwiewnych kłosów trwa 1-1,5-2 tygodni w zależności od pogody. Jak jest deszczowo bardzo to trzeba szybciej ścinać kłosy. Ja też ścinam żeby mi się nie siały.
W trudnych i suchych warunkach chyba też rośnie bo na początku miałam Śmiałka wciśniętego przy tujach.

ewsyg 20:40, 12 lip 2026

Ulina napisał(a)
Poszukuję krwiściąga Alba do mojej koncepcji rabatowej. Piszą że rośnie kępowo beż rozłogów.

Ja kupiłam w tym roku i jestem go bardzo ciekawa. Ma już pąki kwiatowe.

Ten mój się chyba nazywa Burr Blabc
Ulina 16:03, 13 lip 2026

ewsyg napisał(a)

Ten mój się chyba nazywa Burr Blabc

Też jestem ciekawa wysokość 90- 120cm, wolałabym do 90cm. W mojej koncepcji pasowały kacze dzioby, ale musiałam je wykopać bo były ekspansywne. Poszły w inne miejsce. Trudno znaleźć za nie coś odpowiedniego.
Teraz są liliowce, może tylko zmienić kolor liliowców...
Z

na

Ładnie wyglądałaby też krwawnica i podłoże mokre też jej spasuje. Tylko mi się nie wysiewa ta którą mam. Musiałabym kupić, może białą
Ulina 17:21, 13 lip 2026

Miło mi było powitać dziś w moim ogrodzie czarną pszczołę. Zrobiłam jej sesje fotograficzną bo to żadki okaz, podobno zasiedlają już nasze tereny. Pysznogłówkę oblatywała w popołudniowym słońcu. Jest olbrzymia, w pierwszym momencie można się jej wystraszyć. Ja miałam z nią styczność w zeszłym roku, nie wiedząc co to jest. Chciała osiedlić dię w mojej altance

Dla porównania zwykłą pszczoła
Basieksp 18:09, 13 lip 2026

Nie widziałam, nigdy czarnej pszczoły, musi fajnie wyglądać
A te czacie dzioby też mam u siebie, faktycznie rozłożą się ale same w sobie są ładne. Myślałam czy nie przesadzić je, sobie w jakieś pojemniki bez dna, może by nie przerastały?