Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

LIDKA 20:50, 10 lip 2026

Jola masz przepiękne rabaty . Aż budzą zazdrość. Pełniutkue i tak pięknie się przewieszają .
Można się gapić godzinami.
Joku 20:56, 10 lip 2026

Dziękuję. Po 14 latach pewnie większość ogrodów tak wygląda. U ciebie też będzie pełno .
ewsyg 21:42, 10 lip 2026

Jolu, masz pięknie, bardzo mi się podoba.
Magara 22:38, 10 lip 2026

Jola, pięknie, tłuściutko na rabatach
Chwasty nie mają szans

Gienka może chorować przez te zawirowania pogodowe. Lato nas w swojej zmiennej aurze nie oszczędza

Nasturcja to potwór. Kiedyś posadziłam w skrzyniach warzywnych - usiłowała pożrec wszystko
Basieksp 23:08, 10 lip 2026

Joku napisał(a)
Udało mi się wiosną ożywić ubiegłoroczny kosmos czekoladowy

Bardzo ładny Kiedyś też go miałam, ale wtedy jeszcze wszystkiego się uczyłam, nie przezimował, myślę, że za mało o niego zadbałam. Ale pamiętam, że był bardzo ładny, taki ciemny, intensywny kolor Ten Twój właśnie taki jest
Kordina 03:39, 11 lip 2026

Dopieszczony Twój ogródeczek, bujny, miło popatrzeć
zbigniew_gazda 11:35, 11 lip 2026

Gratulacje Jolu - rabaty kipią od bujnej roślinności. Pozdrawiam serdecznie.
asica 11:45, 11 lip 2026

Jeszcze przedogródek, brakuje mi koloru. W ubiegłym sezonie posadziłam różę Cardinal Hume, niestety nie przeżyła. Nie wiem dlaczego.

Jolu ja w podobnej aranżacji posadzilam róże Penelope Lively i uwielbiam ja za to jak wygląda zza traw. W tym roku dokupiłam jeszcze dwie. Taką delikatna i lekko przewieszajaca sie na razie nad bukszpanem mam wildeve.Obie Austinki.Zajrzyj do mnie wrzucę zdjecie.

Jeśli chodzi o marznięcie, chyba trzeba wrócić do dobrej tradycji kopczykowania. Ostatnie ciepłe zimy trochę rozleniwiły

Cała reszta cudowna. Ogromne bogactwo zieleni i faktur.
mirkaka 13:18, 11 lip 2026

Joku napisał(a)

Co to za delikatna trawka na trzecim zdjęciu, przewieszająca się przy ścieżce? Pięknie tam masz

W przedogródku zmieści się róża jakaś ciemna, może nawet Burgundy ice, albo Munstead Wood.
A może floksy żarówiaste?
Joku 20:23, 11 lip 2026

Dziękuję wszystkim za pochwały, cieszą mnie bardzo. Dla mnie to najpiękniejszy czas w ogrodzie, już chyba o tym wspominałam. Zazwyczaj pełnia kwitnienia była w czerwcu ale tegoroczna pogoda zwariowała i rośliny też. Niedługo pewnie kolory znikną, zrobi się spokojniej.

Daga, święta prawda ze chwasty szans nie mają . To jest największy plus takich "grubych" rabat jak to ładnie określa córka Wioli. Co do magnolii to oby tak było jak piszesz. Nie chciałabym jej stracić. A nasturcji są dwa warianty: rosnący w kępie i taki o wijących się pędach. Nam się trafił ten drugi.

Basiu, o kosmosa zimą wcale nie dbałam. Stał sobie w kącie garażu w doniczce w której rósł. Nawet o nim zapomniałam. Wiosną trochę otrzepałam starą ziemię i posadziłam do nowej. O dziwo ożył ku mojej radości. Kolor kwiatów na zdjęciu jest nieco rozjaśniony.

Asiu, obejrzałam sobie ową Penelope Lively w internecie, bardzo ładna róża. W dodatku ponoć intensywnie pachnie. Muszę sobie zapisać jej nazwę.
O kopczykowaniu i naszym rozleniwieniu myślę podobnie.

Mirka, ta trawa to turzyca ptasie łapki. Bardzo wdzięczna trawka, jedna z moich ulubionych. Rośnie niewielka. Burgundy już rosła w przedogródku ale niewielka sadzonka nie dała rady panoszącemu się bodziszkowi Rozanne.