Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

gogo 15:40, 05 lip 2026

hankaandrus_44 napisał(a)
Obudziłam się z deszczowymi kroplami na szybie. Jeszcze ma być porządny deszcz. A że dzisiaj niedziela i urodzinowy tort u córki, cieszę się z takiej pogody.

Życzę udanej niedzieli.

I u Ciebie pada, deszcz potrzebny, byle nie ulewa.
U mnie trochę wysokich bylin leży, ale kwitną

Jarzmianka od Ciebie kwitnie, choć słabo się rozrosła, bo kamienny gazon zarósł bluszczem - muszę go trochę usunąć.

Piękne kwiatuszki pokazujesz
zbigniew_gazda 11:29, 11 lip 2026

Haniu upały minęły a teraz zimnica nadeszła jak na lipiec. Ale dla mnie chłodniej to o wiele lepiej. Trzymaj się .
hankaandrus_44 12:08, 11 lip 2026

Też syberyjski tydzień miałam. W nocy ledwie 12 stopni , a i w dzień niewiele więcej. W dodatku wiatry złamały mi pół brzoskwini, i śliwki przerzedziły, Spady były, trzeba było wyzbierać. Dziś normalnie 20 na liczniku. Jak na lipiec marnie to widzę. Może chociaż grzyby obrodzą, bo w ogrodach to tylko drzewa i byliny trwają.

Poza tym - trzymam pion, co prawda z pomocnikiem, ale jak się nie ma co się lubi, to i kijaszek do figury pasuje, Pozdrawiam, myślę o Was, trochę zdrowotności każdego dnia przesyłam. Czasami trzeba do kogoś zagadać. Rudbekie i jeżówki w natarciu.

Joku 19:56, 11 lip 2026

O ile mnie pamięć nie myli to w ostatnich latach lipce zazwyczaj bywały chłodne. Cieplej robiło się w sierpniu i przeciągało na wrzesień. Ale z pogodą wiadomo, prognozy swoje a ona swoje. Mnie się marzy max. 25 st. i lekki wiaterek .
hankaandrus_44 22:25, 11 lip 2026

Ba, każdy by tak chciał. U mnie w tym tygodniu może i styknie taka wysokość na wskaźniku. Miłego wieczoru.

anabuko1 07:34, 12 lip 2026

Haniu! To jest z zielonym sercem w najczystszej postaci.
Kilka rzeczy które mnie zachwyciły:

Ta mieszanka żółtych rudbekii z tymi miedziano-pomarańczowymi jeżówkami to ogień
Wyglądają jakby ktoś wylał zachód słońca na rabatę. I do tego te białe koszyczki - pewnie alissum?
Rewelacyjne połączenie

Masz oko do koloru! Ta intensywna różowa lilia, obok niej morelowe i ta kremowa z bordowym okiem w środku.. pięknie
A liliowce przy szklarni te pąki jeden za drugim, kwitną całe lato. Praktyczne i piękne.
Też je bardzo lubię
Ta jasnoróżowa róża to chyba New Dawn? Taka eteryczna.
A ta bardziej pełna, różowo-łososiowa wygląda jak angielska. Do tego ciemny powojnik w tle... Klasyka! Widzę że lubisz klimaty romantyczne.

Pozdrawiam serdecznie i dobrej niedzieli
hankaandrus_44 22:05, 12 lip 2026

Jolu, Aniu,

U Hanusi kwitnąć musi.
Czy powoje, czy jeżówki
zawsze piękne mają główki.
Czy to latem, czy jesienią
w tym ogrodzie kwiaty się mienią.

Ledwie zima spuści kaganiec,
ranniki wychodzą z ziemi.
Za nimi krokusy całym stadem
otwierają oczy przed obiadem.
A potem przez cały sezon
na wyprzódki: bratki,
cukinie i niezabudki.

I aż do jesieni ten spektakl trwa,
i między tym wszystkim jestem ja.
Jak tu nie lubić takiego raju?
Szkoda, że nie mam tu ruczaju.

ps. zdjęcia z archiwum

hankaandrus_44 22:42, 13 lip 2026

Dziś akcja wiśnia! Będzie nalewka na święta, i słoiki z nowym smakiem na bieżąco.
Na następne posiedzenie będę się szykować w sierpniu: brzoskwinie-Inka i Harnaś oraz śliwo-brzoskwinia "Kubań" do ogarnięćia. Na razie plony dorastają, a ja z uwagi na susze- podlewam i drzewa owocowe.

Co jeszcze w w ogródku się szykuje? jeżyna i borówki.
Będzie ciut roboty. Ale to lubię.
W międzyczasie ogórki kiszę, a jak papryka będzie w handlu to też ją z cukinią zamarynuję.
I na odchodnym lata muszę zapisać, że mam uszykować kilka słoików buraczków, i zakisić buraki na kwas.

Joku 17:31, 14 lip 2026

Co to za cudo śliwo- brzoskwinia? Dobre? Duże drzewo czy krzak i jak plonuje?
hankaandrus_44 20:35, 14 lip 2026

To jakaś mutacją, śliwa szczepiona na brzoskwini. Mam ją 3 lata. zeszłego lata było 10szt śliw, smak był podobny, ale owoc wielkości, jak renkloda Altana, tyle, że z twardszą skórką.

W tym roku jest zatrzęsienie owoców, Nie cięłam jesienią ani wiosną to mam taką rosochatą śliwkę na środku ogrodu. Owoce już przechodzą z zielonego, na bladą zieleń, czyli będzie się szykować do wybarwienia. Kolor śliwkowy, ale bardziej z czerwienią niż z granatowym kolorem.
Będziesz może w okolicy, to zapraszam. Mam co prawda plan na wyjazd na 1 sierpnia na tydzień, i zięć nie podał jeszcze konkretnej daty. I się obawiam, czy moje śliwki już nie zaczną spadać.

Wyguglaj w necie - śliwo-brzoskwinia Kubań, będziesz miała opis, ma być drzewo, ale nie umiałam ją przycinać, a jesienią zaniemogłam, to mam teraz taką miotlastą. Za każdą bytnością dostaje u mnie wiadro wody, a i sama rośnie w pobliżu cieknącego kranu.

Zapomniałam zrobić jej zdjęcie, bo faktycznie rzuca się w oczy. Wg opisu podają, że dojrzewa w połowie lipca, ale ona jest z południa, więc daje jej miesiąc na dojście do normy.

Jak będą owoce, to zawołam. Dawno u mnie byłaś, możecie wpaść po drodze- nowa jest szybko się jedzie. A Hortulus czymś kusi na lato. Była u nich 3 lata temu.