Dziś wyszłam na spacer do ogrodu się dotlenić. Wróciłam po aparat.
Zaczyna kwitnąć mój miniaturowy różanecznik. Nie znam jego nazwy.
Wystartowała molinia przywieziona od Ewy Bacowej
Rusza smagliczka. Za chwilę będzie żółto. Jak ja ją lubię
Nadal kwitną sasanki (Dorotko, próbowałam zrobić zdjęcie wg twojej instrukcji)
A ja przy ciurkadełku posadziłam trawkę od Ciebie. Resztę przed hortensjami. Udało mi się trochę ją rozdzielić, ale ciężko było Z tyłu są hortensje limlight, dopiero startują, sedum i żurawki Mam nadzieję, ze kolory się nie pogryzą
A ja wczoraj w swoje kulki posadziłam molinie, wcześniej miałam stipę, ale ona całe buksy zasłaniała. Molinia ma wertykalny pokrój i nie zasłoni buksików , chyba dobrze zrobiłam ?
an_tre - sasanki pozamykały płatki, zimno Rench - bez przesady z rabatką, na razie będę obserwować
zakupy bylinowe posadzone
jeszcze i tak mam sporo pracy w związku z nowo posadzonymi cisami, trzeba uporządkować linie kolejnej rabaty, coś przesadzić, dosadzić, z flanki na flankę jak u Ani
zaczyna magnolia, to co w zasięgu wyciągniętej ręki
Popcorn, zakupy z miejsca, w którym mają brunerę, a molinia dopiero zaczyna startować, sadzonki z ładną bryłką
Milka, zapas.. był Bogdzia, łubin możesz śmiało wsadzić do gruntu, większe siewki już tydzień temu posadziłam i się trzymają, ubiegłoroczne kępy już duże są Epodlas, dzięki, w każdym ogrodzie jest to coś, co czyni go wyjątkowym, a najcenniejsze jest to, że jest nasz i możemy w działać, na ile sił starczy wg gustów i upodobań Aganiu, w starym ogrodzie magnolia stara, w młodym młoda i tylko jedna, na więcej miejsca brak
Ale najbardziej jestem zadowolona z rabaty przy tarasie, którą zakładałam w tamtym roku, a teraz dzięki roślinkom od Ewy mogłam dokończyć. Brakowało kilku roślin, trawki i żurawki rozwiązały problem.
Pozostało mi wyciąć prosto trawę z jednej strony, przyciąć przymarznięte końce w tuji Miriam i podciąć troszkę kulki bukszpanowe. I chyba podetnę trochę szmaragdy, bo się robią takie rozczochrane
Doszły tu żurawki w dwóch kolorach, w centralnym miejscu Molinia carulea oraz miskanty ML. Dosadziłam też trochę firletki, której nie wykorzystałam przy różach. Będzie powtórzenie koloru po obu stronach wejścia na taras.
Za chwilę zakwitną pierwsze tulipany w moim ogrodzie. reszta jeszcze ma zielone kwiatki
Ta mała przed lampą, trzęślica modra Variegata (Molinia carulea).Szkoda że zdjęcie z połowy pażdziernika i nie oddaje koloru tej trawki.
Nie sadż jej tak gęsto jak na zdjęciu.
Asiu, nie wiem o którą trawę chodzi, bo zacytowałaś dwa zdjęcia.
Na pierwszym zdjęciu jest sesleria i ona rośnie niższa niż rozchodnik,
na zdjęciu drugim molinia Vaiegata u mnie rośnie do wysokości ok. 50 cm w czasie kwitnienia więc też jest za niska na drugie pietro za rozchodnikiem.
Mam ten widok przed oczami, molinia i kule. Oddaję głos .
Ja też bym molinię tam bardziej widziała
Dzięki dziewczyny chyba pierwsza myśl będzie najlepsza
Witaj Olu. Przyszłam do Ciebie dzięki Siakowej. widzę, ze mamy podobny problem. Ja tez zastanawiam się nad niższym piętrem dla jodeł. i też pierwsza myśl to był żywopłot z berberysu ( taka bordowa plama). Na dzień dzisiejszy to układ wygląda tak: jodły, gracillimus i ewentualnie derenie tak jak u ciebie lub róże okrywowe bonica. A patrząc na twój układ to ja bym tam powtórzyła imperatę. A kanciki w Twoim ogrodzie boskie i to bez ekoboardów. WOW!
Witaj ! i bardzo dziękuję za miłe słowa
Idę do Ciebie zobaczyć co szykujesz i powiem Ci, że imperata też chodziła mi chwilowo po głowie ale w innej części ogrodu planuję 7 metrowy pas to chyba już wystarczy
A mogłabyś napisać jakie to derenie posadziłaś. To nie jest przypadkiem dereń sibrica?
to dereń elegantissima miałam go wcześniej dlatego przesadziłam... ale nie przepadam za dereniami
Dziękuję za opinię, bardzo cenię Twoje zdanie
Wydaje mi się,że molinia jest bardziej zwarta jak trzcinnik (liście wyprostowane i krótsze) przez co zabiera mniej miejsca. Na kilka lat powinno być dobrze a potem będzie odchudzanie albo zmiany