Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Kosolkowa Pasja 15:13, 09 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Cień tu jest. Od 11. Żurawki średnio lubię, jeżeli pamiętasz Co jeszcze?

A może niską szałwię? Tylko ona kiepsko ma z zapachem. To może jednak bukszpan? Albo jakieś trawki? Albo trzmielinę żółtą? Nie, żółta do różowych róż chyba nie. Jest jeszcze biało-zielona trzmielina, ale u mnie słabo rośnie
Ogródek Iwony 15:08, 09 lut 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

O tym samym obi myślałam, bo jest najbliżej mnie Więc nici z takich zakupów.

O, jak fajnie. Ja tam czasami wpadam na zakupy
Ogródek Iwony 15:06, 09 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Ja podobną kupiłem w Lidlu zeszłego roku. Parę sadzonek wypadło, reszta jak na razie trzyma się dobrze.

Ona trochę różni się od tej ze szkółki kolorem. Ta ze szkółki po 5 zł wyglądała trochę na starszą, albo to był inna odmiana:
Ta ze szkółki miała bardziej intensywny kolor. Tutaj w towarzystwie róż:

Ogródek Iwony 15:03, 09 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

O sposobie takiego ukorzeniania hortensji pisała Danusia. Nawet próbowałam tak zrobić jesienią, a potem mojej suni Toli się chyba nie spodobało i mi przekopała kawałek razem z ukorzenianą hortensją. Popatrzyłam wtedy na nią takim groźnym wzrokiem, to mi jeszcze cebulki wiosennych małpa jedna przekopała. Ach, te nasze zwierzaki
Będę w tym roku jeszcze raz musiała od początku ukorzeniać A i muszę rozbroić namiot. Wreszcie mi się do czegoś przyda

Ile bym dała, żeby moja Biga mi coś zbroiła w ogrodzie, bym nie była na nią zła, niestety miesiąc już jej nie mam - bardzo ciężko chora odeszła.
Iwonka podaj mi link do ukorzenienia hortensji, może też spróbuję.
Ogródek Iwony 14:54, 09 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewuniu, byłam na Szadółkach w O i nie widziałam. Ale bardzo dziękuję za propozycję. Dostałam nasionka od Joasi, już wysiałam 2 lutego. Nie wytrzymałam. Na razie wysiałam stipę od Joasi i werbenę od Małgosi z Kubusiowa. Jeszcze nic nie widać, ale chyba za wcześnie
O nasionka pytała się wyżej Aneta.

O tym samym obi myślałam, bo jest najbliżej mnie Więc nici z takich zakupów.
Kosolkowa Pasja 14:51, 09 lut 2015

Do góry
A może lawendę tam byś dała, albo żurawki?

Ogródek Iwony 14:46, 09 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Dzień dobry Iwonko! Zdrowa już? Wypoczęta?

Hej Olu, narzekanie byłoby nudne, antybiotyk zakończony, ale kaszel został. Być może, że jak wyszłam na chwilkę po dwóch tygodniach, to mnie kurcze zawiało. Od wczoraj dodałam czosnek do mojego Menu. Mam nadzieję, że będzie już lepiej.
Słoneczko dziś pięknie świeci, może wiosna w końcu będzie.
Najstarszy wczoraj jechał do Norwegii, rano dostałam SMS-a, ze w Szwecji piękna wiosna, więc jest nadzieja
Ogródek Iwony 14:40, 09 lut 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
Pilnuję tych szpilek jak oka w głowie, bo nowych namiotów już nie będzie. Altanka trwalsza

Ha, ha
A nie można takich osobno kupić ? Oj, mam plan trzyletni na moje rabaty, przydałoby się coś nieco rozmnożyć w tym roku, bo kasy zabraknie na wszystkie chciejstwa Szpilek będzie potrzebnych sporo
Ogródek Iwony 14:38, 09 lut 2015

Do góry
Dorotko, wiosną będę podglądać twoje sadzonki

Beatko, czytam że chcesz się skusić z siewem, więc powodzenia

Ja w zeszłym roku trafiłam w Obi na fajną cenę dnia. Kupiłam sześciopak młodej lawendy za 11,99. Jeszcze nie wiedziałam, ze jest taka fajna. Szkoda, bo bym kupiła więcej. Może w tym roku też będzie wiosną.
Najpierw posadziłam w donicy:

Szybko zaczęła rosnąć i musiałam ją przesadzić do ziemi. Wsadziłam na nową rabatę, gdzie później dosadziłam róże:

Kwitła dwa razy w sezonie, pięknie się rozrosła.

Ogródek Iwony 14:25, 09 lut 2015

Do góry
Edytko, też odmachuję

Toszko, dziękuję za dobre rady
Ogródek Iwony 14:22, 09 lut 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

To dużo masz w ogrodzie tych szpilek i śledzi namiotowych
Dzięki za informację Z hortensjami też spróbuję Twojego sposobu

O sposobie takiego ukorzeniania hortensji pisała Danusia. Nawet próbowałam tak zrobić jesienią, a potem mojej suni Toli się chyba nie spodobało i mi przekopała kawałek razem z ukorzenianą hortensją. Popatrzyłam wtedy na nią takim groźnym wzrokiem, to mi jeszcze cebulki wiosennych małpa jedna przekopała. Ach, te nasze zwierzaki
Będę w tym roku jeszcze raz musiała od początku ukorzeniać A i muszę rozbroić namiot. Wreszcie mi się do czegoś przyda
Ogródek Iwony 14:19, 09 lut 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Iwonko, będę w obi i mogę Ci kupić, tylko czy to jest jeden rodzaj stipy, czy interesuje Cię jakiś konkretny? Nie znam się na tym Ile takich paczuszek byś potrzebowała?

Ewuniu, byłam na Szadółkach w O i nie widziałam. Ale bardzo dziękuję za propozycję. Dostałam nasionka od Joasi, już wysiałam 2 lutego. Nie wytrzymałam. Na razie wysiałam stipę od Joasi i werbenę od Małgosi z Kubusiowa. Jeszcze nic nie widać, ale chyba za wcześnie
O nasionka pytała się wyżej Aneta.
Rododendronowy ogród II. 13:57, 09 lut 2015

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Bożenko świetna riposta. Zamilkłem bo byłem z pieskiem na spacerku. Przepraszam za ten żarcik. A o całowaniu to ani mru mru ha ha ha.

Ha, ha, ha Przecież nikt z czytających się nie wygada.
Rododendronowy ogród II. 13:52, 09 lut 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

To jeszcze poinformuję zainteresowanych że już sie umówiliśmy na trzy spotkania w maju w tym jedno zagraniczne i na spotkania w sierpniu i wrzesniu a to dopiero skromny początek

To ja informuję, że jest czego zazdrościć
Miłych spotkań Bogdziu Sporo przez weekend u ciebie się działo. Dwa dni przerwy i musiałam nadrabiać 10 stron. Pozdrawiam
Kolorowy ogród na piasku 13:21, 09 lut 2015

Do góry
viva napisał(a)

Na pierwszym planie New Dawn (do jesieni dorosła do szczytu łuku) na ostatnim R.Semiplena.
Z rabaty czerwoną główkę wychyla Roter Korsar

Vivo, twoje róże są cudne. W zeszłym roku posadziłam dwie New Dawn. Az mi się oczy śmieją. Mam nadzieję, że kiedyś też moje tak będą wyglądać
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 12:38, 09 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Waldku, z tego powodu 7 dni temu na twoim wątku zadałam ci pytanie o stosowanie hydrożelu w ogrodnictwie. Niestety, nie dostałam odpowiedzi Szkoda
Mój ogród leży na piaskach. Czasami trzeba lać duże ilości wody, aby roślinki nie uschły, nie mówiąc o trawie, która latem przy 30 stopniach nie daje rady.
Niektórzy w ogrodzie mają nadmiar gliny, a moja ziemia jest mocno przepuszczalna i sobie z tym nie radzę. Wszystko się szybko wypłukuje przez to podlewanie. Poważnie zaczęłam się zastanawiać nad stosowaniem hydrożelu do niektórych upraw. Stosuję kompost własnej produkcji, ale nie wystarcza, ciągle mam go za mało.
Widziałam w sprzedaży hydrożel z różnymi dodatkami, także z mikoryzą. Jest też w pampersie, na filmiku, którego link ci podałam może wygląda to żartobliwie, ale może jednak ma to sens ? Tylko jak to się ma do ekologii? Odpiszesz mi wg twojej wiedzy? Pozdrawiam

Właśnie tego się obawiałem, że nie znajdę czasu aby udzielać odpowiedzi na bieżąco.
Przepraszam Cię Iwonko, ale Twój post odłożyłem sobie na nieco później z tego względu, iż wymaga on głębszego zastanowienia się nad opisanym przez Ciebie problemem. Sprawy ekologii odłóżmy na bok ponieważ polimery pochłaniające wodę nie należą do szkodliwych substancji chemicznych. Filmik obejrzałem i odniosę się do tego tak bardzo ważnego dla Ciebie tematu wieczorem po pracy.
Pozdrawiam.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:27, 09 lut 2015

Do góry
A w donicę posadź samą lawendę. Będzie fajnym tłem dla Luis. I ten zapach
Widziałaś moją inspirację z łanem lawendy? Zakochałam się
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/b3/ee/aa/b3eeaabc44d12199d8846588250740e3.jpg
Toszka napisała, ze fajnie ją się rozmnaża przez odkłady
Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:22, 09 lut 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Violu, w weekend tylko podglądam forum z tableta i mało piszę, bo M się denerwuje, że mam większą miłość od niego (Zazdrość ?)
Do rzeczy:
Każdy, kto będzie doradzał, będzie miał inne zdanie pewnie, sugestie mogą być różne, musisz wybrać potem to, co tobie będzie się najbardziej podobać.
Ja na mojej różance nie mam dodatkowych roślin i wtedy, gdy kwitną, bardzo mi się to podoba, jest taki porządek, przed nimi jest tylko maleńka obwódka bukszpanowa. Tylko muszę pomyśleć co dać, aby wiosną tam coś było. Więc pomyślałam sobie, że dodam lawendę zamiast tej obwódki. Do tego tulipany i stipę dla zwiewności. Róże muszą mieć miejsce na rozrośnięcie i trochę przewiewu. Jak będzie za ciasno, to dopadnie ich pleśń i będzie problem, bo będą chorować. Teraz brzeg: Danusia robi albo obwódkę, albo kulki. U ciebie chyba technicznie tak, jak masz na rysunku się nie da, bo te paseczki obwódki chyba będą zbyt krótkie. Ale fajnie by wyglądały kulki - masz wtedy coś zimozielonego i pomiędzy żurawki na dywanik, dadzą kolor, jak róże nie będą kwitły Kulki z różami fajnie wyglądają, jak róże są zanimi, wtedy jak są same gałązki bez kwiatów, wzrok idzie na kulki, a jak są kwiaty, ładnie się wylewają zza bukszpanów, jak u Madżenki Madzenka ma jeszcze perowską dosadzoną. Też mi się podoba Ta pierwsza fotka, to moje marzenie. Tam jest jeszcze jeżówka, ale na takim wąskim kawałku za dużo się nie zmieści. A lawenda zimą też ładnie wygląda
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701483/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701459/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701464/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701473/original.JPG

Teraz rozplenica: może urosnąć wielka i ci pożre róże. Toszka kiedyś pokazywała taką fotkę, że wszystko na rabacie zakryły. Ale też brakuje mi czegoś przy wykuszu, gdzie planujesz żurawki. Może byś zamieniła miejscami. 3 rozplenice cudownie by tam wyglądały.

Róż ci zazdroszczę, bo ja bym jeszcze chciała taką rabatę, ale na razie nie mam miejsca na nią. A przy tarasie widziałaś, ze pociągnę temat hortensji.

Musze dokładnie przeanalizować twoje wybory, ale ja chyba zdecyduję się na Eden i dosadzę do mojej różowej rabaty. Luis ma dla mnie nie ten kolor rózu, który lubię. Buziam

Ogródek Iwony 11:27, 09 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Witaj Anetko. Przepraszam, ze dopiero dziś odpisuję. Przez weekend jestem nieczasowa
Stipę dostałam od pewnej osoby z forum, będę siała pierwszy raz. Niektórym udało się kupić stipę. Ja niestety nie widziałam w sklepie.

Ja nasiona stipy kupiłam w Obi .
Ogródek Iwony 11:16, 09 lut 2015

Do góry
aneta_swieca napisał(a)
Witaj Iwonko widziałam ze w wątku Raczkujący ogród.... pisałaś że siejesz Stipę, mozna gdzies kupic nasiona czy to własny zbiór? Pozdrawiam Aneta

Witaj Anetko. Przepraszam, ze dopiero dziś odpisuję. Przez weekend jestem nieczasowa
Stipę dostałam od pewnej osoby z forum, będę siała pierwszy raz. Niektórym udało się kupić stipę. Ja niestety nie widziałam w sklepie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies