Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 11:10, 09 lut 2015

Toszko, ale mi radochę zrobiłaś. Wreszcie jesteś Jak fajnie, ze wróciłaś. Widziałam twoje wpisy na innych wątkach. Twoje rady są bezcenne, cieszę się, że zajrzałaś do mnie. Znalazłam piękną inspirację z lawendą. Będę jej trochę potrzebować za rok, więc spróbuję twojej metody. Dzięki Pozdrawiam
Iwk4 11:16, 09 lut 2015

aneta_swieca napisał(a)
Witaj Iwonko widziałam ze w wątku Raczkujący ogród.... pisałaś że siejesz Stipę, mozna gdzies kupic nasiona czy to własny zbiór? Pozdrawiam Aneta

Witaj Anetko. Przepraszam, ze dopiero dziś odpisuję. Przez weekend jestem nieczasowa
Stipę dostałam od pewnej osoby z forum, będę siała pierwszy raz. Niektórym udało się kupić stipę. Ja niestety nie widziałam w sklepie.
Ala106 11:27, 09 lut 2015

Iwk4 napisał(a)

Witaj Anetko. Przepraszam, ze dopiero dziś odpisuję. Przez weekend jestem nieczasowa
Stipę dostałam od pewnej osoby z forum, będę siała pierwszy raz. Niektórym udało się kupić stipę. Ja niestety nie widziałam w sklepie.

Ja nasiona stipy kupiłam w Obi .
Ewa777 12:41, 09 lut 2015

Toszka napisał(a)
Bardzo ładnie lawenda ukorzenia się z odkładów - dłuższą gałązkę przyginam do ziemi, mocuję/przytrzaskuję szpilką do namiotów (śledzie tyż dobrze działają), obsypuję ziemią... Odpada problem doniczek i podlewania

Toszka, czy ma wpływ kiedy to się robi? Czy lepiej ukorzenia się wiosną, latem, czy jesienią?
Ewa777 12:44, 09 lut 2015

Iwonko, będę w obi i mogę Ci kupić, tylko czy to jest jeden rodzaj stipy, czy interesuje Cię jakiś konkretny? Nie znam się na tym Ile takich paczuszek byś potrzebowała?
Toszka 13:49, 09 lut 2015

Tak ukorzeniałam przez cały rok - u mnie to kwestia inwencji twórczej
Ten sposób daje gwarancję ukorzenienia. Tak ukorzeniam hortki (zwłaszcza cenne ogrodówki), perowskię, bukszpan etc.
eda 13:51, 09 lut 2015

Macham
Ewa777 14:00, 09 lut 2015

Toszka napisał(a)
Tak ukorzeniałam przez cały rok - u mnie to kwestia inwencji twórczej
Ten sposób daje gwarancję ukorzenienia. Tak ukorzeniam hortki (zwłaszcza cenne ogrodówki), perowskię, bukszpan etc.

To dużo masz w ogrodzie tych szpilek i śledzi namiotowych
Dzięki za informację Z hortensjami też spróbuję Twojego sposobu
Iwk4 14:19, 09 lut 2015

Ewa777 napisał(a)
Iwonko, będę w obi i mogę Ci kupić, tylko czy to jest jeden rodzaj stipy, czy interesuje Cię jakiś konkretny? Nie znam się na tym Ile takich paczuszek byś potrzebowała?

Ewuniu, byłam na Szadółkach w O i nie widziałam. Ale bardzo dziękuję za propozycję. Dostałam nasionka od Joasi, już wysiałam 2 lutego. Nie wytrzymałam. Na razie wysiałam stipę od Joasi i werbenę od Małgosi z Kubusiowa. Jeszcze nic nie widać, ale chyba za wcześnie
O nasionka pytała się wyżej Aneta.
Iwk4 14:22, 09 lut 2015

Ewa777 napisał(a)

To dużo masz w ogrodzie tych szpilek i śledzi namiotowych
Dzięki za informację Z hortensjami też spróbuję Twojego sposobu

O sposobie takiego ukorzeniania hortensji pisała Danusia. Nawet próbowałam tak zrobić jesienią, a potem mojej suni Toli się chyba nie spodobało i mi przekopała kawałek razem z ukorzenianą hortensją. Popatrzyłam wtedy na nią takim groźnym wzrokiem, to mi jeszcze cebulki wiosennych małpa jedna przekopała. Ach, te nasze zwierzaki
Będę w tym roku jeszcze raz musiała od początku ukorzeniać A i muszę rozbroić namiot. Wreszcie mi się do czegoś przyda