Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród zapracowanej mamuśki 09:35, 26 cze 2019

Do góry
mamuska1980 napisał(a)
Troszkę upalnych fotek

Jest przepięęęęęknie
Buziaki zostawiam.
Hidcote Manor Garden Anglia 09:35, 26 cze 2019

Do góry

Hidcote Manor Garden Anglia 09:34, 26 cze 2019

Do góry
Świetnie zaaranżowane kamienne koryta.

Hidcote Manor Garden Anglia 09:33, 26 cze 2019

Do góry
Oranżeria i przylegający do niej zbiornik wodny. Wyładował mi się aparat i zaczęło padać. Zdjęcia z telefonu niestety.

Blaski i cienie nowego życia 09:31, 26 cze 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Aniu, co tak rzadko wpadasz. Ja w Twoim rejonie krążyłam non stop. Patyczki jak masz ukorzenione to do 2 lat będą piękne horensje

Pietruszka naciowa wreszcie wschodzi koperek 3 raz wysiany też codziennie podlewam. Wreszcie się wzięłam za warzywnik ale do innych na O. Mam jak z domu nad Bałtyk.
W upały ciężko. Odpoczywam.

Ula bo dopiero w tym roku po 3 latach zaczęłam coś ciut konkretniej działać w ogrodzie - innym ogrodzie oczywiście. Nie mogę poszaleć ale małymi kroczkami troszkę idę do przodu. Pokazywać nie ma co ale za to gęba mi się śmieje jak sobie coś po swojemu zrobię No to teraz zaglądam trochę częściej do wybranych znanych wątków bo nie ma szans nadrobienia zaległości a czasu nie ma za wiele. Ale do Ciebie zawsze
Patyczki w doniczkach w cieniu stoją - wysadzę chyba jesienią na miejsce przeznaczone - które może się jeszcze zmieni do tego czasu
U Ciebie też widać bardzo duże zmiany - krok po kroku i do przodu. Trzymaj się Ula w tych upałach bo masakra jest - ale pocieszenie że jutro ma już trochę odpuścić
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:09, 26 cze 2019

Do góry
Cudnie romantycznie w tym ogrodzie.
I pytanie co to za niebieska roslinka na tym zdjęciu.

W samym słońcu 09:09, 26 cze 2019

Do góry
Wiesz co? W zasadzie możesz do mnie podjechać, to Ci ukopię ze dwie sadzonki, na jesieni sobie rozmnożysz

Zmodyfikowany plan wyglądałby następująco:

Od tarasu do podjazdu ścieżka. Będzie potrzebna do chodzenia, a do tego fajnie oddziela trawnik od rabaty.

Ławeczka bliżej zejścia z tarasu - tam gdzie ją pierwotnie planowałam, to się nie sprawdzi, bo po pierwsze niewygodnie tak zakręcać ze schodów, a po drugie tam jest spadek i tej ławeczki prawdopodobnie i tak nie będzie widać (zwłaszcza jeśli byście zrobili barierkę dookoła tarasu, a przydałaby się, bo jest dość wysoko).

Przy ławeczce jedno drzewo, za to większe, bo za domem, od wschodniej strony też macie duże drzewa.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:09, 26 cze 2019

Do góry
benek89 napisał(a)
Dziń dobry,
mam na imię Mateusz i jestem nowym członkiem forum

Zwracam się z pytaniem czy wygląd mojego trawnika jest normlany czy powinienem "coś" zadziałać.

Krótka historia:
- ziemia pod trawnik oraz trawnik zakładany przez "Ogrodnika" - tak przynajmniej się reklamuje, co uważam po obecnym stanie, że jest naciąganiem.

- teren pod trawę ok 700m2. Działka karczowana, nie pryskana, nawiezione ok 100 ton ziemi, założona bardzo drobna siatka na kreta oraz wysiana trawa na początku marca 2019
- druga dosiewka przez ogrodnika zrobiona ma początku maja
- wczoraj po awanturze pojawił się ponownie i sypnął "3 ziarnka na krzyż"
- trawnika ani razu nie nawożony

Proszę o pomoc co dalej zrobić z obecnym stanem. Obawiam się, że obecnego ogrodnika nie zmuszę do korekty.

Osobiście myślałem o następujących krokach:
- zielsko póki co zostawić
- skosić na ok 4 cm
- zrobić pierwsze nawożenie i porządnie podlewać przez tydzień
- po tygodniu ponowne koszenie na 4 cm, dosiewka po całości i przysypanie ziemią workową.

Dodam tylko, że trawa rośnie kępkami i baaaardzo powoli. Trawa z Agrolandu. Pierwsza mieszanka to Diana. Druga i trzecia dosiewka Herkules.

Mateusz

Hej,

Nie jestem ekspertem bo też dopiero początkującym ale trochę czytałem na temat trawy, jeżeli to robił ogrodnik to szkoda to komentować, przy takiej powierzchni działki jak rozumiem nawadniania nie masz, zatem uważam że raczej wymarzonej trawy nie będziesz miał jak podlewasz z węża, druga sprawa czemu dosiana trawa nie jest tej samej firmy / tego samego gatunku tylko mieszasz ?.

Zostaw jak jest, podlewaj rano / wieczorem ale tak żeby nie było kałuż, mierzyłeś pH gleby ? ja jak siałem swoja na początku maja zakupiłem specjalną ziemię do zakładania trawników i to mnie uratowało, ponieważ parametry gleby były fatalne, co do nawożenia to jeżeli już to z siewnika wieczorem Agrecol do nowych trawników i regeneracji, tylko nie przesadź bo będzie bardzo zielona jak na zdjęciu 1 ( ta najwyższa pytanie czy to na pewno trawa a nie jakiś chwast..

Czym siał ten ogrodnik, oraz ile trawy w kg poszło na te 700m2.. ?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:59, 26 cze 2019

Do góry
Zwaracam sie z prośba do Koleżanek i Kolegów ponieważ powoli opadam z sił. Mianowicie na wstepie uprzedzę iż dla samej trawy poświecam bardzo dużo czasu, jednak nie to jest najgorsze bo w sumie lubie spędzać czas na zewnatrz, lecz to że ostatnimi czasy efekt z trawy jest mizerny.
Moja trawa wyglada tak :

Wyglada mi to troche na efekt złego nawożenia, choć w kwietniu trawe zasiliłem siarczanem amonu było pięknię, następnie nawozem wieloskładnikowym w maju. Mamy koniec czerwca i zastanawiam się czy juz trawa powinna otrzymać następna dawkę. Czy czasami te suche place nie sa efektem wypalenia.

Prócz tego na trawiem punktowo ale sporo tego jest pojawiła się jakaś trawa niechcianego pochodzenia (chyba jakies proso polne)

Nie wiem jak to zwalczać, samo pielenie jest strasznie uciązliwe i pozostawia duzę dziury w trawie. Z tego co wyczytałem chyba jest to sezonowe i powinno zginać po zimie.Jednak czemu w tym roku tego aż tyle. Trawe musze kosic wysoko na 4 na kosiarce bo jak ustawiam 2 to widac same zdzbła i jest długa. Obrazuje to zdjecie.

Zastanawiam sie jeszcze dlaczego w trawie jest tyle suchej trawy gdzie w maju robilem wertykulacje. Suche palaki przebijaja się na kazdym kroku. Nie wiem czy dobrze mysle, ale wyczytalem ze naładniejsza trawa jest jesli jest mieszanka zawierajaca sklad kostrzewe czerwona. A u mnie z tego co widzę jest również życica trwała i wiechlina łakowa. (To chyba moj blad ale co zrobic, Ogrodnik nic nie mówił a ja wiedzy brak na ten temat, byc moze to jest ta sucha trawa). Pytanie do Forumowiczów. Co zrobic aby efekt byl powalajacy? Czy nawozić i teraz kiedy temperatura jest kolo 30. Powoli przychodzi mi również na myśl że błedy które popełnilem przy wyborze mieszanki trawy beda skutkowały tym że trzeba będzie ta trawe wymienić. Również co radzić na te chwasty, czy raczej na ta trawe niechcianego pochodzenia. Co sadzicie. Za wszelkie rady i wskazowki dziekuje.
Ogród w remoncie 08:50, 26 cze 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

cudo to białe drzewko to co to? takie sliczne. i ten swierk co za jeden. inwersa czy acrocona?

kojacy widok, podoba mi sie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:45, 26 cze 2019

Do góry
wasiu napisał(a)
Podczepię się pod pytania kolegi sarniak11.
Mam identyczne problemy

Trawa wysiana u mnie 4 czerwca i trawnik wygląda identycznie...
Podlewane 3 razy dziennie (7:00, 17:00, 23:00)
Dosiewać? Czekać aż się rozrośnie? Help!!

Trawnik na zdjęciach poniżej:

Poczekaj, wiem że jesteście wszyscy niecierpliwi i się cieszycie trawą bo zasialiście i byście od razu chcieli mieć najpiękniejsza ja też sam taki byłem spokojnie na to trzeba czasu, czy niemowlak od razu po tygodniu raczkuje, siedzi sam ? no nie. wyrośnie i wzejdzie uważam że nawadnianie o 17 to raczej słaby pomysł po chwili słońce zrobi swoje i będziesz miał znów sucho.

Mój trawnik zasiany był 1 maja, przez pierwsze dwa tygodnie było totalnie zimno ruszył ostro pod koniec maja.

Trawnik po miesiącu zasiany

Trawnik teraz

Ogród tworzony z pasją 08:38, 26 cze 2019

Do góry
A teraz bardziej od strony roboczej, czyli mój rozmnażalnik pod sosnami.
Rosną tam sadzonki tui, ligustrów, berberysów, pęcherznic, tawuł, kalin, głogów oraz trawki i liliowce. Wszystko rozmanazane samodzielnie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:35, 26 cze 2019

Do góry
sarniak11 napisał(a)
Witam, 25.05.2019 tj 13 dni temu zasiałem trawnik z mieszanki Barenbrug Sport , trawnik ok 700m2.

Mam automatyczne nawadnianie podlewam intensywnie o 6 rano i 21 wieczorem, w dzień caly czas grzeje slonce od tych 13 dni.

Mój trawnik wyglada jak na foto poniżej , ( zdjęcia z wczoraj tj z 12 dnia od wysiewu)

Jest wiele miejsc gdzie jest "rzadko" , obecnie klosy maja 2-4cm, czy juz dosiewać ??

Czy te puste miejsca sie same zagęszczą , po koszeniu, lub po upływie kolejnych dni ??

Domek jest na nowym osiedlu ( wczesniej pole) , wyszło dużo chwastnicy, ale wiem , że nic nie zrobie tylko potem dużo kosić i podlewać to ponoć obumrze

Jeżeli wyszło dużo chwastnicy działaj czym prędzej wyrywając, u mnie z pola tez nawiało mimo częstego koszenia dość nisko bardzo ciężko jest to kosiarką podciąć, działam wyrywając ręcznie bo oprysku na to niestety w polsce nie ma, dodatkowo czytałem że chwastnica właśnie lubi wodę zatem raczej wskazania są żeby nie podlewać.
Ogród w remoncie 08:30, 26 cze 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

To zdjęcie nie nastraja do płaczu
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:08, 26 cze 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kasiu, jesteś pewna, ze ta twoja Kimono, to Kimono? Zupełnie inne ma listki i barwę kwiatów niż ta moja.
Uroczy masz ten zakątek.

Pewności mam o tyle, że pod tą nazwą ją kupiłam w 3 egzemplarzach. Na zdjęciu jasne kwiaty wypalone słońcem.

Haniu, tu zdjęcie z zeszłego roku - róże po prawej od dalii. Zgadzałoby się, że to kimono to, że bardzo długo kwitnie do mrozów i długo trzyma kwiaty. Teraz niestety słońce ją wyprażyło. Nie wiem, dlaczego zima dała jej w kość.

Przerwa na kawę... 07:23, 26 cze 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
jakoś tak wyszła napatrzyłam się na Kasi_Cs rabatki i tak jakoś samo wyszło. Ciężko mi czosnków nawet przekwitłych się pozbyć bo fajnie tu pasują. I wiele dobrego robi hortensja Prim White. Jest taka zwiewna, ażurowa.

Przepięknie
Ogrodowe szaleństwo ... 07:21, 26 cze 2019

Do góry
Pomocy!
Na mojej balkonowej roslinie (jednorocznej) pojawił się potwor w ilości mnóstwo. Jakas gąsienica...
Jak tego pozbyć się? Przecież zje wszystko...
I
Przerwa na kawę... 07:20, 26 cze 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Rabata po przerobieniu bardzo ładna i faktycznie romantyczna
jakoś tak wyszła napatrzyłam się na Kasi_Cs rabatki i tak jakoś samo wyszło. Ciężko mi czosnków nawet przekwitłych się pozbyć bo fajnie tu pasują. I wiele dobrego robi hortensja Prim White. Jest taka zwiewna, ażurowa.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 07:02, 26 cze 2019

Do góry
Najpierw zdjęcia z dzisiejszego poranka.

dwuletnia Diva Fiore rozpoczyna kwitnienie:

kwiat Diva Fiore w zbliżeninu - dzięki żyłkowaniu kwiaty mają charakter, nie są mdłe:

I jeszcze przy okazji kilka innych hortensji ogrodowych:

Tandem

Renate Steiniger

Semperflorens

La vie en rose
Sezon 2017 u Hanusi 01:35, 26 cze 2019

Do góry
Grażynko, miło Ciebie widzieć, cieszę się, że i tak u mnie smog nie jest tak dokuczliwy, częściej zachodnie wiatry odganiają go za morze ode mnie. Ale teraz nie dość, że upał, to powietrze ledwie drga, ale co robić, tego się nie przeskoczy.

Trawniki spalone.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies