Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:44, 25 cze 2019

Do góry
Olopos napisał(a)
Dzień Dobry,
Jaka może być przyczyna takiej sytuacji? Trawnik założony dwa miesiące temu. Przez czas upałów podlewany regularnie pięknie rósł. Piękna soczysta zieleń. Od tygodnia gdy trochę pokropilo i bardziej pochmurnie trawa miejscami usycha. Jako całość wyglada dobrze tylko pod spodem jakby pozlepiana uschnieta trawa. Czy to ślimaki lub pedraki?

Odpowiedziałam już na temat doradztwa w sprawie wertykulacji dwa wpisy wyżej.
Najpierw wygrab sucha trawę i podlewaj. Przez tydzień półtora popatrz czy nadal trawa schnie. Moim zdaniem dostanie powietrza i będzie dobrze.
Nie napisałeś czy ja nawoziles i kiedy, jeżeli nie to możesz nawieźć nawozem letnim i podlewaj dosyć mocno.
Po pedrakach to raczej żółte kółka zostają. Po ślimakach nie wiem za dużo suszu. A może a mało podlewales i trawa wysycha. Korzenie traw rosna na różnych wysokościach w glebie. Sprawdź odkryj łopata darń czy mokra.
To wszystko
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:44, 25 cze 2019

Do góry
Urwała mi się wena więc nie kończę mojego spaceru porannego po ogrodzie
chciałam Wam pokazać cały mój ogród o poranku w pogotowiu bojowym

jest późno

kończę

tak, wczoraj zawitała do mnie ekipa programu Maja w ogrodzie tym razem w pełnym składzie 7 osobowym -

sprzętu jej ile było
uwielbiam takie zabawki

dzień pomimo że było pochmurnie i znośnie pogodowo - był pracowity a i tak za krótko jak się okazało

nie mam zdjęcia pamiątkowego, nie mam wpisu do książki która leżała na stole, ja zdjęć zrobiłam tylko kilka, mój m robił komórką i muszę zobaczyć dopiero co tam ma

za to mam wspomnienia, wielką radość w sercu, radość - że mogłam gościć ludzi których efekty pracy podziwiam od wielu lat oglądając program
to było wielkie święto ogrodu,

dla kogoś takiego jak ja -
kocham ogrody wszelkie i małe i duże, i te skromne i te z natłokiem roślin, ogrody pokazowe, ogrody zakładane i pielęgnowane rękami właścicieli i te projektowane i pielęgnowane ogrodnikami, uwielbiam arboreta, parki, dzikie łąki,
zwiedzanie ogrodów - nie wiem jak napisać - to jest cudowne, zwłaszcza jak snuje się człek po ogrodzie w towarzystwie ogrodowych przyjaciół a potem wieczorem przy winie opowiada się o tych ogrodach, wymienia swoje uwagi spojrzenia - bezcenne

uwielbiam prace w ogrodzie, sieję, pikuję, sadzę, przesadzam, dzielę, kupuję, wymieniam się

czytam, oglądam programy ogrodnicze

to tak sobie myślę , że taka przygoda jaka się dzieje z nagraniem programu jest dopełnieniem mojej pasji ogrodniczej

zostawiam urokliwe zdjęcie mojego gościa - przygotowanie do zapowiedzi programu

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:44, 25 cze 2019

Do góry
I dla Brzozowej Agatki- z dedykacją od Pana Ponurego. Jest tak smętny z tymi peruczkami, że aż mi go żal.

A towarzystwo ma takie sympatyczne.

Hidcote Manor Garden Anglia 23:41, 25 cze 2019

Do góry
The Red Border. Widok w kierunku schodów.

Za drzwiami do ogrodu... 23:37, 25 cze 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Nadgoniłam zaległości jednym tchem, tak mi się wszystko podobało
Pozytywnie zazdroszczę spotkania, widać, że było udane
Piękna ławeczka, idealna do Twojego ogrodu.
Fajnie oglądać ogród w wielu odsłonach, bo każdy fotografujący wyłapał co innego i w innym ujęciu

Grażynko spotkanie super!Ogród obfocony z każdej stronyAle są już nowe kwitnienia...więc będą nowe zdjęcia
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:37, 25 cze 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
Haniu, ależ miło było pospacerować u Ciebie stipa w takich ilościach wygląda bosko, to jej trzeba przyznać, efekt łał super, chociaż te jej wysiewanie ma i minusy, u mnie stipa razem z werbenką postanowiły się rozsiać po innych rabatach, więc ukrucić te harce musiałam...
buziaczki

U mnie mało jest regularnych nasadzeń. Jej samosiew nie jest zbyt dużym problem (zawsze jakiś chętny się znajdzie). A nawet jeśli zostanie, to wpasowuje się w całokształt.

Hidcote Manor Garden Anglia 23:33, 25 cze 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:32, 25 cze 2019

Do góry

Jeszcze raz bardzo dziękuję za mile spędzony czas w Waszym towarzystwie i ogrodzie.
W ogródku emerytki 23:30, 25 cze 2019

Do góry
A w gazonie pod nimi posadziłam czerwonolistny klon nn, bo usechł rosnący tam świerk
Conica
Tak wyszło.

Chyba sam z siebie nie usechł....podejrzewam przędziorka Te moje dwa w tych kwadratach to świerki Conica. Wiecznie coś z nimi mam W zeszłym roku przędziorki, w tym i przędziorki i tarczniki....Już wyczytałam, że wczesną wiosną profilaktyczny oprysk trzeba robić i że to baaardzo kłopotliwa roślina

Ale u Ciebie kaktusy kwitną i tło jeszcze piękniejsze mają. Czyli ogród zyskał
Hidcote Manor Garden Anglia 23:29, 25 cze 2019

Do góry

Przedogródek pod dębem 23:28, 25 cze 2019

Do góry
Wacławie napisz mi adres swojej poczty.
Na pamiątkę pobytu u Sylwii.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:28, 25 cze 2019

Do góry
damjan88 napisał(a)

Dzień dobry,
Minęło już trochę czasu i kilka wiader chwastów i niestety nie idzie się tego pozbyć..
Znalazłem coś podobnego na nie swoim trawniku, ale większe. Czy to chwastnica?
Prawdopodbnie musze rozważyć trawnik z rolki na wrzesień tylko jak sie tego pozbyć?

Damian

Tak to chwastnice. Pamiętaj o tym, że podłoże pod trawnik z rolki musi być idealne czyste, bo chwastnice też może wyrosnac. Mało tego rozsieje się teraz a wiosna wyrosną nowe siewki.
Jeżeli nie masz trawnika dużo to możesz się skusić na trawnik z rolki.
Jeżeli nie to wycinaj wybieraj chwastnice do skutku i jesienią zasieje nowa trawę np we wrześniu zdążysz skosic, a wiosna już będzie ukorzeniona jak rozsiejesz nawoz w połowie kwietnia na początku maja kosidz i chwastnice jak zaobserwowałes zaczyna wyrastać w połowie czerwca.
Do tego czasu trawnik się zagesci i chwastnice raczej nie będzie miała szans wyrosnac. Nawet jak się jakaś trafi to nie będzie miała możności kwitnienia przy ziemi.

To tyle
Hidcote Manor Garden Anglia 23:28, 25 cze 2019

Do góry
The Rock Bank.

Podmiejski ogródek 23:27, 25 cze 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

hortensja dębolistna kwitnie jako pierwsza

rabata pod murkiem daje czadu

Asia, bardzo mi się podoba ta dębolistna. Nie widziałam jeszcze takiej.
A pod murkiem taką angielską poezję masz. Świetnie! CHFS jak nic!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:26, 25 cze 2019

Do góry
Dzień był tak upalny, że moje umęczone skwarem ciało legło pokotem i zasnęło po południu. Byłam tylko w stanie postać kilkanaście minut z wężem i podlać pomidory, bób i nowe nasadzenia. Nie nadaje się do życia w temperaturach wyższych niż 25 stopni.
Kawałek modernizowanego wnętrza.Kiedy z przodu nie będzie róż i traw, one będą widoczne, a potem zejdą na drugi plan.

Jarzmiankom jest trochę ciasno. Może nie zapomnę ich podzielić w sierpniu. Miejsce w cieniu by się znalazło.

Te wielkie liście doceniam zwłaszcza w takie dni jak dzisiejszy.

Ten jeszcze słabo cieniuje, ale za parę lat, być może.

Moja działka na Dębowym Lesie 23:22, 25 cze 2019

Do góry

Clematis (Powojnik) Etoile Violette

clematis Blekitny Anioł

RODOS - trochę inaczej 23:20, 25 cze 2019

Do góry
I kilka takich różnych

Oczko jakoś się trzyma i rozrasta

Katalpa nad nową rabatą

Lilie w innym miejscu ( poskrzypka brak

Ismena ( przywieziona z Holandii)

Hidcote Manor Garden Anglia 23:19, 25 cze 2019

Do góry
Kolejny fragment ogrodu.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:18, 25 cze 2019

Do góry
W różnych miejscach można odpocząć na pięknych meblach ogrodowych, albo przysiąść na ławeczce lub pniaczku. Przy tak dużym ogrodzie jest bardzo dużo pracy, więc i odpocząć jest gdzie. Zadziwiająca zieleń trawnika, ale w tym ogrodzie jest bardzo żyzna ziemia.

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:18, 25 cze 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies