Dołożę "troszkę" zdjęć z wizyty z 20 czerwca 2019 roku. Przelotny deszcz i pochmurne niebo troszkę przeszkadzały w oglądaniu, ale "coś" udało się uwiecznić. Zapraszam.
Wejście.
Ten kolor pojawiał się w wielu miejscach w ogrodzie. Prawie jak moje drzwi w domu
Mam 5 sztuk ziesta hummelo. Dwa sa zwarte i ciemniejsze, maja krotsze odstepy miedzy liscmi i kwiaty sa pelniejsze. Czy w takim razie te 3 to forma dzika? Tak wygladaja te zwarte
A tak te ktore inaczej rosna. To samo stanowisko, ta sama ziemia. Rosna obok siebie.
Basiu, ja nie mam pojęcia co to jest na kwiatach tego powojnika.
Nie mam tego powojnika.I takich rzeczy na kwiatach nie miałam.
Moze wątku tematycznym o powojnikach zapytaj ??
Ogrodowo masz pięknie
Maczki sa śliczne.
Tak, one troch sie wysiewają.
ale bezpieczniej jest wysiać tez wiosna.
To z klacza, to masz pewnie wieloletnie maki.a czemu nie posadziłeś je ?
Wsadzaj do ziemi.
Kilkanaście powojników na pewno już mam .Bardzo lubię je.
nie masz żadnej róży ? Oj to czas to zmienić.
Ja na początku nawet kupowałam na jesieni, czy na wiosnę w marketach w kapersach.a potem już w szkółce.
Polecam Róże Elshorm, z maja przerwa kwitnie prawie cały czas.
Z lewej na dole Róża Leonarda da Vinci
Eden Rose
Na pergoli Flamentanz i sympathia
Iwonko , proszę bardzo.
Troszkę te pędy jak sa większe zwisają.W pierwszych latach miałam pal wbity i ja podwiązywałam.A od ubieglego roku poszła na pergole- dzwon.I wyżej ja przycinam.Możesz ja przy ogrodzeniu tez posadzić i prowadzić jak pnąca .Albo podwiązywać.
Dorotko , ja tez tego motyla pierwszy raz widzialam.
Dlatego szybciutko zrobiłam mu zdjęcie.
Mieniak tęczowiec nie żywi się pyłkiem kwiatowym.Dlatego w ogrodach ich raczej nie ma.
To wyczytałam ¨"...Spijają sok wyciekający ze zranionych drzew, spadź mszyc i płyny z gnijących substancji organicznych, odchodów czy wilgotnej gleby. Wabi je także pot ludzki.Na ziemi pojawiają się głównie samce, niekiedy gromadnie. Samice przebywają głównie w koronach drzew.
Motyle te dorosłe są bardzo płochliwe i trudne w obserwacji. W słoneczne popołudnia latają wysoko w koronach drzew. Mieniaki można spotkać na skrajach lasów liściastych lub leśnych drogach, gdzie chętnie siadają na wilgotnej ziemi, padlinie ..
W Polsce spotykany na całym obszarze kraju z wyłączeniem obszarów bezleśnych i silnie przekształconych lasów gospodarczych.
Ten pewnie przyleciał z mojego lasku
Liliowce już mi kwitną.Oczywiscie nie wszystkie.
Maczki tez kwitną .
Pismo obrazkowe podczytuje. Podgladanie jakos glupio sie kojarzy
I wystarczy, ze wzdluz sciezki.
Martagony masz jak z bajki
I przy okazji zacytowania kawalka wzdluz sciezki, ktory to z zelazniakow Ci sie tam fioleci? Za mna chodzi i fioletowy, i zwykly zolty, zolty jest jeden, ale fioletow kilka, i nie wiem, ktory wybrac. Ten TWoj wysoki