Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:41, 22 lip 2016

Do góry
Jeśli tak robisz i wody jest tylke co potzreba, toi widocznie ta diana jest do kitu. No bo co innego?

Zmień nawóz, albo może trawnik jest już zasolony? czyli za dużo tego nawozu?
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:35, 22 lip 2016

Do góry
Dostałeś zalecenia zgodne z badaniem i zapotrzebowaniem to zastosuj, co mam doradzić jeszcze? Podlewaj i tyle.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:33, 22 lip 2016

Do góry
mazik302 napisał(a)

Znam dawkowanie polifoski, bardziej mnie interesowało czy taka ilość azotu może spalić trawnik czy to raczej duża dawka P,K?

Przy yara complex mamy dawkowanie 5-6kg na 100m2, a azotu ma 11% i jest to chyba dawka bezpieczna?

Nie jestem chemikiem, ani analitykiem od nawozó, ale na ogrodniczy rozum, to nie tylko azotem można przedawkować, jeśli jest dawkowanie napisane na opakowaniu, to należy przestrzegać. Ma się to także do potasu, fosforu itd.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:38, 22 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Chciałam poinformować, że masz już dwa wątki Może nie twórz nowych, skoro jest już jeden, a ten pierwszy bez problemu mogę przenieść do działu projektowanie, gdzie zamieściłaś dokładnie to samo. Napisz co mam zrobić z drugim wątkiem?

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=Johanka77&search_in=topics&commit=Szukaj

Pani Danusiu,

drugi wątek może Pani skasować. Tu się zrobiło stanowczo gwarniej

Dziękuję
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:38, 22 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bo doczytałam dawkowanie i tak mi wyszło.

Znam dawkowanie polifoski, bardziej mnie interesowało czy taka ilość azotu może spalić trawnik czy to raczej duża dawka P,K?

Przy yara complex mamy dawkowanie 5-6kg na 100m2, a azotu ma 11% i jest to chyba dawka bezpieczna?
Rozpoznawanie bylin 07:38, 22 lip 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych

akita napisał(a)
proszę o pomoc, czy ktoś zna? Kupiłam dziś ale bez etykiety.
Z góry dziękuję.

Astilbe, tawułka, powinna być w bylinach nie w krzewach liściastych
Problemy z tujami 07:37, 22 lip 2016

Do góry
Wyglądają bardzo dobrze. tamtym obetnij te chore końcówki i zastanów się czy tam nie jest bardziej sucho. Podlewaj ale nie zalewaj.
Przycinanie - cięcie tui 07:35, 22 lip 2016

Do góry
Ja bym teraz nic nie robiła z cięciem a poczekała dwa lata, niech one się "bujną" do góry. Podlewaj, dbaj o nie, odchwaszczaj, a same nabiorą pokroju Smaragda. Różnia w pokroju zapewnie bierze się z tego, że sadzonki niektóre nie były wierzchołkowe, a boczne.

Najwyżej powycinaj tylko to co wyraźnie gdzieś wybiega w bok. Nie pod kątem, prosto aby powierzchnia rany była jak najmniejsza. Pod kątem będzie największa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:30, 22 lip 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wiosną sadziłam je z bryłą ziemi z innego miejsca do przechowalni, rosną teraz w gruncie w przechowalni. A teraz chcę zabrać z przechowalni/gruntu i posadzić na miejsce docelowe.

To są takie 60-80 cm cisy.

Moim zdaniem optymalnym terminem jest początek października, ale ja gdybym musiała i miała koncepcję na nie, to bym sadziła teraz, tylko nie w upały, nie w słoneczny dzień.

Przed przesadzaniem podlej kilka dni wcześniej, niech bryła nie będzie sucha, plandekę, koc przygotuj, stawiaj na kocu, przenoś aby ziemia się nie okruszyła i sadź kobieto. Tobie się przyjmie. Podlej po posadzeniu i dbaj o stałą wilgotność

Teraz dla przykładu (nie polecam kopiować) przesadzam wielkie kwitnące hortensje drzewiaste i nawet listek im nie spadł. Tylko parę gałązek się złamało.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:27, 22 lip 2016

Do góry
misiek80 napisał(a)
Czy po zdjęciach da sie ocenić czy spaliłem trawnik? Po 2 miesiącach od posiania, po 1 koszeniu na 200 mkw sypnałem 9 kg polifoksy.

Musisz podlewać.
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:23, 22 lip 2016

Do góry
Jak poprawić zdrowotność gleby, porady czym i jak.

Spalić trawnika kompostem się nie da, bo to naturalne jest, więc przenawozić się nie da.

Tylko czy ty chcesz sypać na już założony trawnik czy przed jego zasianiem?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:19, 22 lip 2016

Do góry
Marcinek, posty o ligustrze zostały przeniesione tutaj, miałeś podlinkowane

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1405-zywoploty-strzyzone-lisciaste?page=40#post_4
Żywopłot strzyżony liściasty 07:18, 22 lip 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Kłopoty - problemy z trawnikiem

marcinek03 napisał(a)
To ktos poradzi co z tym zywoplotem.

Samo czekanie to za mało, musisz podlewać bo inaczej uschnie.
Chwasty w trawniku 07:13, 22 lip 2016

Do góry
To zbita mata z rozchodnika, są różne rozchodniki, takie małe też.

Pryskać herbicydem na dwuliścienne. Masz też tutaj inne chwasty dwuliścienne.
Skoro nie podziałało, widać źle to zrobiliście.

Takie chwasty świadczą o tym, że trawnik był regularnie zasuszany i nie dał rady, za to rozchodnikom pasuje taka pustynia.

Mata z rozchodników na zielone dachy
Nawożenie, zasilanie trawnika 02:16, 22 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ziemię warto zasilić wszystkim, co tylko poprawi jej zyzność i przepuszczalność. Przy kompoście jest jednak to niebezpieczeństwo, że jeśli był niewłaściwie robiony- to będzie zawierał nasiona chwastów (nie wyrzuca się chwastów z zawiązanymi nasionami, niektórzy wyrzucają). Takie nasiona natychmiast wzejdą razem z trawą i będzie klops.

Czy moge liczyć na czyjąś odpowiedź bo nie chce spalić trawnika
Pani Danusiu - Pani jako doświadczona osoba podpowie coś?
Pozdrawiam
Chwasty w trawniku 22:48, 21 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak - zastosować nawóz wieloskładnikowy do trawników. Podlać obficie, aby nawóz się rozpuścił. Czy Puma działa - nie wiem, nie stosowałam osobiście bo nie mam nigdzie chwastnicy, ale próbuj.

Dziekuje za odpowiedz.
Czy moze jakis Pani polecic nawóz?
Czy jest sens dosiewać czy trawa sama się rozrośnie?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:25, 21 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wykroić razem z ziemią, bo jest skażona i na benzynie nie urośnie Nigdy nie dolewamy na trawniku, nawet na kostce nie dolewamy
dolewana benzyna była poza trawnikiem. I tam zobaczyliśmy ze leci z kosiarki. Calyntrawnik byl juz wtedy skoszony. Ech
Choroby klonów, klon - Acer 19:48, 21 lip 2016

Do góry
Upały i słońce, a warunki ekstremalne bo donica - nie grunt.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 19:46, 21 lip 2016

Do góry
Ewer napisał(a)
Ktoś lub coś podjada moje rośliny, najbardziej funkie, młode hortensje, rododendrony i żurawki. To slimaki, opuchlaki - jak to zwalczać?

Ja bym obstawiała ślimaki. Niebieskie granulki pomiędzy roślinami lub ekologiczne sposoby.
Ogród Loczka 19:45, 21 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Drzewo na pniu, korona nad płotem, dopiero potem planuj co pod spodem

Witam Szefową. Jakie drzewo Pani poleca?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies