Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Gardenarium 16:49, 28 cze 2016

Regeneracja jak po zimie

tylko już bez wertykulacji

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/383-naprawa-trawnika-po-zimie-dziury-laty-i-poszarpane-krawedzie

- koszenie nisko
- przesypanie nasionami
- posypanie ziemią
- nawóz jeśli był dawany dalej jak 3 tygodnie
- lanie wody

Instagram Ogrodowiska
Sebazyr 17:20, 28 cze 2016

A jaki nawóz dać do nasion?
Gardenarium 19:40, 28 cze 2016

Ja nie daję do nasion, po pierwszym koszeniu jeśli trawnik kiepsko wygląda.

Instagram Ogrodowiska
Sebazyr 21:16, 28 cze 2016

Aha ok. A jaki Pani poleca do młodej trawy?
Gardenarium 07:18, 29 cze 2016

Każdy o drobnych granulkach np. Florovit do trawników. Dobrze podlać, nie stosować gdy trawa mokra. Sypać równomiernie na suchy trawnik.

Instagram Ogrodowiska
acca5 16:46, 20 lip 2016

Ja z prośbą, jesli zastosuję Starane na chwasty w trawniku , a następnie mówicie ,że po tyg nasiona i przysypać ziemią-to te nasiona mają szanse na wbicie się w glebę tę twardą na pierwotnym trawniku , czy nalezy wzruszyć lekko stray trawnik aby nasiona w niego się korzonkami wbiły.Mam taki kawałek 2 arów nędznego trawnika z chwastami i myslę czy ten sposób powyższy da rade czy zwalić ten stary jakimś np randapem i dopiero od nowa . Czy jak?
Dziękuję, miło bedzie jak ktoś odpowie.trawnika mam jakieś ogólnie 40 arów ale tylko ten kawałek jest nędzny.

Pytanie -co robicie z trawą skoszoną. czy można wykładać nią ziemię między bylinami, jak grubo czy wywalać na kompost
Gardenarium 21:27, 20 lip 2016

Przedrapać grabiami stary trawnik, posypać nasionami a następnie świeżą ziemią lekko i przegrabić odwrotną stroną wachlarza.

Skoszoną trawą można ściółkowac, ale nie w miejscu reprezentacyjnym, gdzieś w warzywnikach dalej od domu, na kompost zbyt dużych ilości się nie dodaje, tylko przesuszoną niewielką warstwę.

Oddawać jako odpady zielone gminie.

Instagram Ogrodowiska
jacek84200 12:20, 22 lip 2016

Witam

Proszę o pomoc bo jestem załamany jakością trawnika.
Trawnik zakładany w październiku zeszłego roku,około 200m, mieszanka traw Diana.
Trawnik nawożę co 4 tyg florovitem do trawników z mchem ,starannie trzymam się zalecanych proporcji, do nawożenia używam siewnika, podlewam 3 razy w tyg, kosze minimum 1 w tyg.
Tydzień temu przegrabiłem trawnik, wygrabiłem około 160 l suchej trawy, mam wrażenie że jest jej jeszcze bardzo dużo.
Jestem tak zdesperowany, że jestem wstanie zaorać wszystko.

Pozdrawiam
jacek84200 12:24, 22 lip 2016

Gardenarium 19:41, 22 lip 2016

Jeśli tak robisz i wody jest tylke co potzreba, toi widocznie ta diana jest do kitu. No bo co innego?

Zmień nawóz, albo może trawnik jest już zasolony? czyli za dużo tego nawozu?

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies