Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:09, 26 mar 2015

Do góry
Przeraza mnie jak dobrze przygotowałeś ziemię pod nasadzenia... Ja jak zwykle na kamieniach sadziłem... O dziwo rośliny na tym rosną
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 08:29, 26 mar 2015

Do góry
Chyba robi się płot! Suuuper
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 00:59, 26 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Aktualną demolkę planowałem od dawna, tylko nie wiedziałem jak się za to wziąć... NA szczęście zimą zrobiłem sobie projekt zmian i dzisiaj tylko się do niego zastosowałem

Fajna sprawa pracować z projektem. Doświadczylam tego po raz pierwszy.
Podoba mi się ta rewolucja
Pod Laskiem 22:44, 25 mar 2015

Do góry

Sebek,fajnie że wpadłeś Co więcej głów,to nie jedna.
Nasza czarodziejka Ewka ,już czaruje
Szkoda że wszyscy ogrodowiczanie tak daleko mieszkają od Ciebie Moniczko...
Jakbyśmy tam wpadli całą hurmą....to byśmy Ci całe winko firmowe wypili
Pod Laskiem 22:10, 25 mar 2015

Do góry
Witaj Moniko Również mnie tu Renia przysłała - przeczytałem część wątku i stwierdzam, że ciężko za Tobą nadążyć Jednak po dłuższym wczytaniu się już wiem co gdzie jest i będzie w przyszłości

Jeśli chodzi o planowanie to mam takie same odczucia jak Marta Zielona - to miejsce wymaga odpowiedniego stylu i klimatu Ewa jak widzę zaczęła się Tobą opiekować i szczerze lepiej trafić nie mogłaś
Jeśli mogę coś od siebie dodać, to wg mnie dziedziniec niech będzie wizytówką tego miejsca - jego ozdobną i reprezentacyjną częścią, a pozostały obszar pozostaw na część wypoczynkową dla gości, która będzie swobodna i mało pracochłonna
Przede wszystkim nie bój się zmian, że coś tu dużego rośnie i nie da się tego ruszyć - nawet jak się nie będzie dało takiej rośliny przesadzić to po prostu pozbądźcie się jej i posadźcie to, co w tym miejscu chcecie by rosło Nie mam na myśli jakichś dużych drzew, ale stare, zapuszczone krzewy o niezbyt atrakcyjnym wyglądzie
Rododendronowy ogród II. 21:50, 25 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Dziękuję

Miłej pracy i dobrych efektów.
Rododendronowy ogród II. 21:45, 25 mar 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ja daję tylko kwasny torf i ziemie z ogrodu i do dołka leję wodę zeby łatwiej sie przyjeły. Szczerze mówiac nie kupuję kwasnego torfu w marketach bo jak kupowałam to on wcale kwasny nie był choc kiedys kupiłam w Castoramie i był dobry.Nie daje w pierwszym roku nawozu chyba ze dolistny.Myśle ze to ważne.

Dziękuję
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:41, 25 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

U mnie są łuki, fale i teraz doszły linie proste Lubię swój ogród za to, że jego układ to właściwie trzy pokoje, których nie da się zobaczyć równocześnie To pozwala mi na szaleństwa nie tylko z różnym rodzajem roślin, ale także różnym rodzajem linii rabat

Oglądając dzisiaj Maję stwierdziłem, że poświęciłem tyle czasu, żeby te puste rabaty się zapełniły... A gdy się tak stało, to zamiast się nimi nacieszyć, zgrzytam zębami i rozpoczynam totalną rewolucję, by... znowu były puste Na szczęście Wy mnie rozumiecie Przynajmniej mam taką nadzieję

Oj my życ nie umiemy bez tej roboty. Co rok to rewolucja.U mnie już tylko małe rewolucje bo wszystko wielkie i wiek juz nie do rewolucji.Pozdrówka.
Ogródek Iwony 21:34, 25 mar 2015

Do góry
Się dzieje - i to jak profesjonalnie! Ten sznurek W sobotę też mnie kusił, ale stwierdziłem, że nie mam czasu i... pewnie będę poprawiać te linie, znowu
Rododendronowy ogród II. 21:32, 25 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Łany krokusów robią wrażenie Przepiękne

W weekend będę przesadzać swoje rh - mam zamiar wymieszać torf z kompostem (o dziwo w Tesco da się do kupić w workach ) - powinno wystarczyć, ale może podasz jeszcze jakiś tajny składnik, by było im u mnie dobrze?

Ja daję tylko kwasny torf i ziemie z ogrodu i do dołka leję wodę zeby łatwiej sie przyjeły. Szczerze mówiac nie kupuję kwasnego torfu w marketach bo jak kupowałam to on wcale kwasny nie był choc kiedys kupiłam w Castoramie i był dobry.Nie daje w pierwszym roku nawozu chyba ze dolistny.Myśle ze to ważne.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:31, 25 mar 2015

Do góry
Passe-partout? choć nazwę kojarzę to muszę wygooglać czy o dobrze to coś kojarzę

W K. mieszkam parę miesięcy i jeszcze nie nabyłem obrazów/grrafik do mojego pokoju... Skandaliczny skandal
Rododendronowy ogród II. 21:29, 25 mar 2015

Do góry
Łany krokusów robią wrażenie Przepiękne

W weekend będę przesadzać swoje rh - mam zamiar wymieszać torf z kompostem (o dziwo w Tesco da się do kupić w workach ) - powinno wystarczyć, ale może podasz jeszcze jakiś tajny składnik, by było im u mnie dobrze?
Lawenda - Lavandula 21:16, 25 mar 2015

Do góry
Bogda napisał(a)
A ja swoją(moja była taka sama jak na zdjęciu/w poście powyżej)ciachnęłam przy ziemi!i liczę, że będzie gęsta i pikna!pędy z zewnątrz były suche i łyse, ale w środku zieloniutkie jak trawka

Czy dobrze zrobiłam?czy mogę się mimo to z nią pożegnać?

Skoro jest zielona to na pewno będzie żyć
Biorąc pod uwagę jak długo jesteś na forum z pewnością wiedziałaś, że krzywdy lawendzie takim cięciem nie zrobisz
Przycinanie - cięcie tui 21:12, 25 mar 2015

Do góry
mp_krk napisał(a)

Sebek,

czyli najlepiej teraz opryskać Pinivitem i za dwa tygodnie podlać Magiczną Siłą i poźniej na przemian co dwa tygodnie...kiedy skonczyć poszczególny typ nawożenia?

Tak średnio ile potrzeba obu nawozów na sezon dla ok 80 thuji 1-1,10 m?

Najlepiej zaprzestań w sieprniu - chyba też nawet tak pisze na opakowaniach o ile dobrze pamiętam...

Ile nawozu potrzeba? To zależy jak obficie będziesz je nim traktować
Ale raczej inwestowałbym w bańki nawozów, a nie butelki
Przycinanie - cięcie tui 21:10, 25 mar 2015

Do góry
Ruffi napisał(a)
Dzięki Sebku. Nie mam doświadczenia z cięciem iglaków, więc się trochę boję. Nie chciałbym zmarnować tak dużych okazów. Czy mogę je ściąć w najbliższym czasie?

Jeżeli chodzi o pielęgnację, to jakie nawozy najlepiej zastosować?

Ja jeszcze nie tnę zimozielonych - kwiecień jest najbardziej optymalnym miesiącem na takie prace Co do nawozów - ja jestem zwolennikiem stosowania nawozów płynnych - zwłaszcza florovitu, Pinivitu też możesz uzyć
Kiedy, jak i czym pryskać.... 21:03, 25 mar 2015

Do góry
Ensata - wg mnie -1 nie powinien zaszkodzić roślinom, które zostały opryskane. Możesz poczekać na dzień, w którym przymrozków nie będzie.
Jeśli Twój ogród bardziej atakują grzyby niż różnego rodzaju owady to bardziej skup się na oprysku miedzianem - jeśli nie to odwrotnie

Bukszpanom najbardziej zagraża ten grzyb, którego nazwa jest nie do wymówienia Danusia już pisała o nim wielokrotnie w artykułach i na forum.
Jeśli się odpowiednio dba o bukszpany to można zwalczyć tą chorobę, a przynajmniej zatrzymać jej rozwój. Moje rośliny chorowały na nią mocno i teraz się odbudowują. Z bukszpanami trzeba się może więcej bawić niż z np. tujami Danica, ale są to rośliny z całkiem innej półki

Lidsay - to zależy od temperatury. Mieszkasz niedaleko mnie, więc wg mnie na dzień dzisiejszy jest za ciepło w dzień, by opryskać rośliny tym środkiem. Ponoć w weekend ma być zimniej, więc działaj

Anita - skoro już go potraktowałaś jednym środkiem to wg mnie wystarczy - ja jeszcze bym go pokropił w fazie pękania pąków kwiatowych oraz zaraz po przekwitnięciu, bo to bardzo chorowita roślina...
Ogród niby nowoczesny ale... 20:34, 25 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Magduś, spoko, Twoja nie kwitnie, bo to skalna, jeszcze ma czas, u mnie tez nie kwitnie jeszcze.

Sebek- za mało aktywna jestem żeby watek zakładać. Chyba że doczekam się w swoim zyciu podjazdu, to z radości nawet i wątek założę.

A widzisz...to mnie pocieszyłaś. Myślalam już, że ciala dalam i nie zakwitnie... Zmartwienie duże by to nie bylo...ale podobają mi się jej kwiatki

No to Cię za slowo trzymam i przypomnę jak już będzie podjazd
Przycinanie - cięcie tui 20:11, 25 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Stosuję identyczny roztwór do wszystkich iglaków
Wg mnie nie stosuj równocześnie zbyt wielu nawozów, bo możesz spalić rośliny. Stosowanie nawozu dolistnie co miesiąc powinno całkowicie wystarczyć, to samo z podlewaniem roślin. Najlepiej co dwa tygodnie - raz dolistnie, a raz doglebowo - efekty powinny być zadowalające Możesz też i dolistnie i doglebowo stosować te dwa nawozy, jednak wtedy zalecam zmniejszoną dawkę

Sebek,

czyli najlepiej teraz opryskać Pinivitem i za dwa tygodnie podlać Magiczną Siłą i poźniej na przemian co dwa tygodnie...kiedy skonczyć poszczególny typ nawożenia?

Tak średnio ile potrzeba obu nawozów na sezon dla ok 80 thuji 1-1,10 m?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:38, 25 mar 2015

Do góry
Ogród przepiękny, Sebek bezzębny a ja wpadnę wykraść M'a
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:21, 25 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Zaraz mnie dogonisz z wiosną!!!! Zawsze tak jest

Spokojnie, moim ledwie pąki widać Mam tylko nadzieję, że zakwitną, bo w sobotę były przeniesione...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies