Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Laskiem

Pod Laskiem

Rench 13:02, 25 mar 2015

Będzie pięknie,słuchaj Ewki
monia 13:09, 25 mar 2015

wieczorem wyrysuje na szkic bo dzisiaj zawrót głowy mam
monia 15:36, 25 mar 2015

Gosiniak napisał(a)
Ciężko nadążyć nad Tobą, ogrom pracy już wykonałaś.
Czy masz już wybrane konkretne odmiany róż, które mają być przy murze? Moim zdaniem powinnaś mieć tam rabatę różaną poprzeplataną kilkoma ulubionymi bylinami- coś wyższego niż róże- np. ostróżki i niższego np. powojniki bylinowe (np. Arabella- niebieski- zupełnie nie wymagający, ładnie zadarnia) lub coś innego co lubisz i masz sprawdzone, żeby nie zapracować się na śmierć

Gosia dzięki arabella też będzie Renia doradziła kilka gatunków róż oczywiście ostróżki, lawenda, kocimiętka wysiana. Poszukam arabelle chyba że masz sprawdzony sklep
monia 15:37, 25 mar 2015

?
Pszczelarnia 20:17, 25 mar 2015

Moniko,

1. ile jest od ziemi do okien, dolnej krawędzi okien, parapetu zewnętrznego?
2. podaj długość budynków i wymiary całego podwórza - dziedzińca
3. jak chodzi słońce po podwórzu? (budynki dają cień)
4. do ilu drzwi ma być dojście z podwórza / w podwórzu (do 3: dom -1, g- 2, g-3)?

Jak wykorzystujecie to podwórze? Chodzicie z domu do domu po ułożonych płytach? Domownicy potrzebują swojego stołu ogrodowego a goście swojego? Czy trzeba rozdzielić te przestrzenie domowników i gości?
Czy na podwórze wjeżdżają samochody?
Chcesz tylko byliny, czy oczekujesz rabaty mieszanej w zimozielonych ramach?
Czy na podwórku da się utrzymać ładny trawnik? Czy lepiej inaczej pomyśleć?

Zeszłam z mycia okien: cały dzień sobie myślałam o Twoim gospodarstwie, bardzo mi się podoba.

monia 21:00, 25 mar 2015

Zeszłam z mycia okien: cały dzień sobie myślałam o Twoim gospodarstwie, bardzo mi się podoba.

pszczółko jutro dam dokładne wymiary dzisiaj padam z nóg. Ewcia może tak mogę pisać ? bo u mnie zawsze monia jest i już chyba nie zmienię bo do mnie albo Pani MONIKO to wole Monia
Sebek 22:10, 25 mar 2015

Witaj Moniko Również mnie tu Renia przysłała - przeczytałem część wątku i stwierdzam, że ciężko za Tobą nadążyć Jednak po dłuższym wczytaniu się już wiem co gdzie jest i będzie w przyszłości

Jeśli chodzi o planowanie to mam takie same odczucia jak Marta Zielona - to miejsce wymaga odpowiedniego stylu i klimatu Ewa jak widzę zaczęła się Tobą opiekować i szczerze lepiej trafić nie mogłaś
Jeśli mogę coś od siebie dodać, to wg mnie dziedziniec niech będzie wizytówką tego miejsca - jego ozdobną i reprezentacyjną częścią, a pozostały obszar pozostaw na część wypoczynkową dla gości, która będzie swobodna i mało pracochłonna
Przede wszystkim nie bój się zmian, że coś tu dużego rośnie i nie da się tego ruszyć - nawet jak się nie będzie dało takiej rośliny przesadzić to po prostu pozbądźcie się jej i posadźcie to, co w tym miejscu chcecie by rosło Nie mam na myśli jakichś dużych drzew, ale stare, zapuszczone krzewy o niezbyt atrakcyjnym wyglądzie
wiewiora 22:27, 25 mar 2015

Ale masz pracy do ogarnięcia,,ja dziś trochę chwastów powyrywałam,lada dzień i magnolia mi zakwitnie.Pozdrawiam
Rench 22:44, 25 mar 2015

Sebek,fajnie że wpadłeś Co więcej głów,to nie jedna.
Nasza czarodziejka Ewka ,już czaruje
Szkoda że wszyscy ogrodowiczanie tak daleko mieszkają od Ciebie Moniczko...
Jakbyśmy tam wpadli całą hurmą....to byśmy Ci całe winko firmowe wypili
monia 10:51, 26 mar 2015

Sebek napisał(a)
Witaj Moniko Również mnie tu Renia przysłała - przeczytałem część wątku i stwierdzam, że ciężko za Tobą nadążyć Jednak po dłuższym wczytaniu się już wiem co gdzie jest i będzie w przyszłości

Jeśli chodzi o planowanie to mam takie same odczucia jak Marta Zielona - to miejsce wymaga odpowiedniego stylu i klimatu Ewa jak widzę zaczęła się Tobą opiekować i szczerze lepiej trafić nie mogłaś
Jeśli mogę coś od siebie dodać, to wg mnie dziedziniec niech będzie wizytówką tego miejsca - jego ozdobną i reprezentacyjną częścią, a pozostały obszar pozostaw na część wypoczynkową dla gości, która będzie swobodna i mało pracochłonna
Przede wszystkim nie bój się zmian, że coś tu dużego rośnie i nie da się tego ruszyć - nawet jak się nie będzie dało takiej rośliny przesadzić to po prostu pozbądźcie się jej i posadźcie to, co w tym miejscu chcecie by rosło Nie mam na myśli jakichś dużych drzew, ale stare, zapuszczone krzewy o niezbyt atrakcyjnym wyglądzie

Witaj Sebek stymi krzakolami to u mnie tak jest że ja bym z chęcią jeszcze kilka wyciachała ale niestety rodzice źle znoszą rozstanie z każdym krzaczkiem więc mogę działać tylko jak się rodziców pozbędę na parę dni następna taka próba będzie 10-17 kwietnia oj będzie się działo Za wykarczowanie podwórka to do tej pory marudzenie było ale dziś się odmieniło i mama wyskoczyła że jednak ten mały krzaczek na podwórku też trzeba przekopać ach... kobiety zmienne są. Ale z miłą chęcią dobiorę mu się do korzenia

znalazłam stare zdjęcie od jałowca się zaczęło. Ale na niego miałam metodę żeby nikt za nim nie płakał to systematycznie po troszku randapkiem podlewałam

jeszcze tehgo małego krzaczka koło włókniny co rośnie muszę przesadzić zgodnie z wolą starszych tym razem