Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:41, 21 cze 2019

Do góry
A tu też wprawdzie hosta ale pierwsze skrzypce gra janowiec...
Tu jeszcze prawie niwidoczny

Tu już pąki się powoli rozwijają

A tu już żółta żarówa
Dwa ogrody 23:39, 21 cze 2019

Do góry

z prawej strony oczka, zastanawiam się nad Pastellą czy ją zabierać, bo część bylin to na pewno

Dwa ogrody 23:35, 21 cze 2019

Do góry
tutaj w ub. roku robiłam trochę zmian

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:28, 21 cze 2019

Do góry

i hosta olbrzymka Sum and Substance dla porónania jej liść i zwykłej funkii Patriot
Dwa ogrody 23:25, 21 cze 2019

Do góry
Laguna powoli będzie kończyć

Biedronki , biedronka 23:24, 21 cze 2019

Do góry
Rogi41 napisał(a)
Pojawiły się mi nagle na śliwce węgierce i jabłoni. Wyglądają ohydnie. Co to jest i jak się tego pozbyć?

To biedronki
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:24, 21 cze 2019

Do góry
i takie tam widoczki z hostami w roli głównej
Dwa ogrody 23:20, 21 cze 2019

Do góry

oprócz białych White Cover i Pashmin rośnie też Jasmina

Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:20, 21 cze 2019

Do góry
Landlord123 napisał(a)
Dzień dobry,
Cos sie nie dobrego dzieje z moim trawnikiem.
Strasznie sie przerzedzil i do tego zaczal zolknac.
2 tyg. temu byl idealny.
Co moze byc przyczyna ?

Susza, zagłodzenie, brak składników pokarmowych, być może zbyt duża dawka nasion na 1 metr kwadratowy, siewki walczą o miejsce i pokarm.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:19, 21 cze 2019

Do góry

Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:18, 21 cze 2019

Do góry
DoubleM napisał(a)
Witam od pewnego czasu zaczely pojawiac sie plamy na trawniku, trawnik zostal wylozony z rolki, wczesniej grunt przekopany, uzyzniony, posypany nawozem delikatnie, a teraz coraz wiecej plam powstaje na trawniku. Trawa nie jest sucha lecz wyglada jak biale grube pędy. Zalaczam zdjecia i prosze o porady co to i jak ratowac, szkoda kilkuset zlotych za rolki.

Moim zdaniem albo trawnik był dobrej jakości i załatwiła go susza, wymagał nieustannej kontroli wilgotności, gdyż wygląda na trawnik ścinany z gruntu, a przy takich upałach to ciągłe podlewanie i dbanie.

Albo był zbyt krótko ścięty i korzenie były zbyt małe aby wyżywić ten trawnik.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:17, 21 cze 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Oczywiście nie możemy być więźniami domów, ogrodów. (teraz sobie uświadomiłam, że ja właśnie jestem takim więźniem) Trzeba też korzystać z innych przyjemności.
Niestety często sami nakładamy na siebie takie kajdanki pod nazwą "ja muszę..." Wciąż nam się niekiedy wydaje że jesteśmy niezastąpieni, że nikt tak dobrze nie wykona danej pracy jak my, że najpierw obowiązki a potem przyjemności....

Ostatnio sporego focha na mój ogródek zaliczyłam. Bo kto w spokoju jest w stanie znieść cały miesiąc deszczu a właściwie wręcz ulew i to w maju kiedy powinniśmy przesiadywać w ogrodach rozkoszując się kwitnącymi tulipanami, bzami, konwaliami?... I jak sobie przypomnę te kilkaset cebulowych wsadzanych jesienią... i prawie efekt zerowy w maju - co zdążyło zakwitnąć zaraz leżało na ziemi. I ta plaga ślimarów zżerająca dokładnie wszystko co tylko zielone
A potem wraz z czerwcem przyszły wręcz afrykańskie upały. Lejący się żar z nieba (temperatura w cieniu sięgała +32 stopni) pozwalała jedynie wieczorem wyjść do ogrodu, ale tam znów co odetchnęło od deszczu i zaczęło kwitnąć mdlało pod wpływem upału. O pladze komarów i mszyc nie wspomnę
I nawet nie było kiedy nacieszyć się czosnkami, kalinami, piwoniami.... I pomyśleć człek narobi się, potem czeka cały rok po to by okazało się że niestety... taki mamy klimat

I tak pomyślałam że może trzeba byłoby na całości trawnik zasiać a dookoła tuje posadzić i byłby święty spokój

Fotki tylko jakieś zostały
Z tych deszczów to hosty miały uciechę bo urosły jak szalone

Ostatnio było o buksach. Zatem dzisiaj o hostach

To fotki z początku czerwca:

Co ciekawe w ogrodzie była plaga ślimaków a funkie prawie że nie naruszone
Najbardziej oblegane były przez ślimary liście czosnków, co mnie dziwiło mocno - byłam przekonana, że czosnkowy zapach podziała odstraszająco
Dwa ogrody 23:16, 21 cze 2019

Do góry

Czubajkowy Ogród 23:15, 21 cze 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

Smakowity ten widoczek.
A te postrzępione róże są niezwykłe.
Dwa ogrody 23:14, 21 cze 2019

Do góry
Basiu, dzięki, na brak pogody chyba wszyscy nie narzekamy Dziesięć dni temu popadało solidnie, wczoraj wieczorem przeszła burza, dziś też popadało. W międzyczasie dwa razy włączyłam linię pod hortkami, nie jest źle, ale oby te zapowiadane afrykańskie upały nie sprawdziły się...
Białą firletkę i tę z różowym nalotem wysiewałam w ub roku z nasionek, to kwitną. Mam nadzieję, że białe będą się rozsiewać tak samo jak amarantowe.
Ula, pustynnika muszę przesadzić, bo w złym miejscu rośnie i zaczyna marnieć.
Rozetki rojników, które zakwitły same obumierają i zasychają, dlatego je wyjmuję, bo brzydko to wygląda. Puszczają jednak wcześniej boczne, młode przyrosty.
Bożenko, przedpłocie powstało mimo woli, ma być mało absorbujące i kwitnące od wiosny do jesieni Jeszcze muszę sypnąć tam nasion naparstnic, bo w innych miejscach nie chcą u mnie rosnąć, może tam dadzą radę. Chcesz siewki lnu? Sieje się
GorAniu, dzięki, moje przepych-anki szaleją tylko w czerwcu, już czas zacząć niektóre wycinać, bo wiele z nich sieje się ponad miarę.

Długi weekend u mnie "gościowy", jednak rano i wieczorem coś próbuję działać.
W międzyczasie jakieś fotki w biegu, na szybko.

Szeroka rabata, którą miałabym ochotę zmienić, ale jak pomyślę, ile tam jest do wykopywania, to mi się odechciewa Wycięłam przekwitłe piwonie i ogoliłam sasanki, aby dać trochę przewiewu Pashminom. Na trawniku rosnie koniczyna i pszczoły pracują Ale koszenie to nie moja działka i tego się trzymam

W moim małym ogródeczku - Dorota 23:12, 21 cze 2019

Do góry
violaskom napisał(a)
Oj współczuję! Pod każdą lilię podstawiasz patyczek? Ja daję 1 lub 2 i całą kępę obwiązuję sznurkiem.
Tam gdzie się da wiążę kilka lilii do jednej podpórki, ale mam też sadzone w rządkach i wtedy potrzeba więcej podpórek.

Ogród leśny na polu 23:10, 21 cze 2019

Do góry
Witajcie kochane, jestem spowrotem
Pojechałam wreszcie na działeczkę uszczykiwać sosnom świeczki , nie było za wiele pracy (10szt), wejmutki (też 10szt) są małe i liche jakieś, to ich nie ruszałam.
Na naszej działce o tej porze roku jest patelnia - palące słońce od rana do wieczora, więc drzew zacieniających nam trzeba. Troche cienia mamy jedynie za drewnianą altanką (chcemy jej przedłużyć dach żeby zrobić zacieniony tarasik.

Tak, wiem duża jest działka, ale domu jeszcze nie ma, planujemy budowę za 2-3 lata, a na razie mamy tą drewnianą altankę i czas aby zająć się ogrodem
A co bym chciała na działce? Marzy mi się cienisty zakątek i oczko z kaskadą z kamienia ze strumyczkiem i małym drewnianym mosteczkiem i huśtawką drewnianą... ach, aż mi się słodko zrobiło i palenisko z kamienia, albo gril i mnóstwo zieleni i trochę słonecznego miejsca na basenik i zabawę dla wnuków.
Nnie mam też pomysłu jak oddzielić warzywniak od od części wypoczynkowej - teraz kończy się trawnik i zaczyna ścieżka prowadząca do warzywniaka.
To chyba tyle, nic mi wiecej do głowy nie przychodzi. Ale, że się nie znam na planowniu, będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc w temacie

No i teraz nasze pole

Ostanie zdjecie zrobione pod wieczór,troche słabe, ale to jest widok od strony wejścia na działkę i to ta część, na ktorej nic nie robimy, ze względu na późniejszą budowę (ale świerki przy płocie rosną

i jeszcze jedno z ubiegłego roku z jesieni znalazłam, trawka dopiero wschodziła
W ogródku emerytki 23:09, 21 cze 2019

Do góry
Niezawodne ptaszki: ostropest

Powojnik Kiri Te Kanawa

Powojnik Błękitny Anioł, mimo złamanych gałązek, kwitnie
Obok trawa Purple Majesty, hura!!!!, ma pierwszy bordowy liść
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:06, 21 cze 2019

Do góry

Znowu na wsi 23:05, 21 cze 2019

Do góry

I ciąg dalszy w najbliższych dniach. Trzeba iść spać, bo jutro do pracy. Ale potem 3 dni wolnego . Dobranoc.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies