Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Hortensjowo 09:23, 10 lip 2019

Do góry
Chyba, że mogłabym posadzić amanogawę zupełnie przy narożniku tarasu, zaraz za grabami

W samym słońcu 09:17, 10 lip 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Naszła mnie myśl, by żurawki na całej długości wysadzić, one i tak blakną od słońca ( to chyba Marmalade), ale co posadzić w zamian? W drugim rzędzie rośnie Red baron przed hortensjami, to coś niższego by musiało być czy ewentualnie Red baron a dać do przodu a za nim coś wyższego posadzić?

Carex Ice Dance Tworzy idealny duet z Red BAronem.
Hortensjowo 09:10, 10 lip 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Jeżeli niechęć już mu przeszła, to rabata wzdłuż tarasu to bardzo fajny pomysł

Jeżeli przy cisach miałoby się pojawić drzewko, to tą amanogawę, rosnącą obecnie w małej rabatce, przesunęłabym bardziej na bok.

Powiedzmy, że udało mi się przekonać eM, że trzeba zmienić rabaty
Bardzo mi się podoba ten plan, ale amanogawa nie może być tam przesunięta, bo rośnie tam "żywopłot" z grabów. Amanogawę mogłabym posadzić w górnym narożniku - czyli na zdjęciu mniej więcej tam (pomiędzy ML a narożnikiem z cisów)
Hortensjowo 08:52, 10 lip 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Dziewczyny, jeszcze jedna propozycja zmian:
spójrzcie na stronę 40 - tam jest ostatnie zdjęcie ogrodu - i spróbujcie przymierzyć z propozycją Asi/Makadamii - szkic poniżej

To był pierwszy szkic, zrobiony zresztą przez Ciebie.
Potem pojawił się ten:

ale nie przeszedł z powodu niechęci eMa do zmniejszania trawnika

Jeżeli niechęć już mu przeszła, to rabata wzdłuż tarasu to bardzo fajny pomysł

Jeżeli przy cisach miałoby się pojawić drzewko, to tą amanogawę, rosnącą obecnie w małej rabatce, przesunęłabym bardziej na bok.
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:44, 10 lip 2019

Do góry
U mojej te kwiaty tez sa spore ale chyba nie az tak wysokie. To jesienne zdjecie

W piaskownicy 08:41, 10 lip 2019

Do góry
Playful Rokoko
W piaskownicy 08:40, 10 lip 2019

Do góry
Widding Piano
Dwa ogrody 08:36, 10 lip 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
wczoraj wojowałam z agapantami

Jeszcze Mariolko chciałam zapytać o agapanty, jak z nimi postępować? Margarete przywiozła mi agapanta w tegorocznych swoich wojaży. Na razie rośnie sobie w doniczke i ma tylko liście. Na zime musze schować. Jakieś odżywki on potrzebuje ?
W piaskownicy 08:35, 10 lip 2019

Do góry
Na dowód zdjęcia

Pomponella
Ptasi gaj 08:30, 10 lip 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

To jest to tło teraz jeszcze ładniejsze.

Ale tu pięknie
Takiego cienistego zakątka mi właśnie brakuje
Ogrodowy spektakl trwa ... 08:25, 10 lip 2019

Do góry
Testuje nowy tel pozdrawiam wszystkich podlewajacych a wszystkim życzę miłego dnia i 6 g

Moja ostoja 08:24, 10 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)

Ta hosta to już olbrzym - piękna jest i ma niesamowite te kwiaty i jak dużo.
Pisałaś u mnie, że chciałabyś brunnerę. Ja mam Looking Glass i bardzo chętnie się z Tobą podzielę Sąsiadko ale nie teraz bo jednak ta susza nie służy roślinom i przesadzaniu. W najbliższych dniach ją obfocę i wrzucę do swojego wątku to sobie zobaczysz czy by Ci taka odpowiadała. (Zawsze możesz jeszcze dokupić inną).
Pozdrawiam

Chętnie przyjmę Aniu
Chętnie też się czymś podzielę. Host mam sporo - nie tyle gatunkowo, co ilościowo. Do cienia mam też epimedium. Ładnie się rozrasta. Ula ma w związku z nią mieszane uczucia- ja polecam. Dla Was i dla mnie wystarczy
Rudbekię błyskotliwą muszą znowu dzielić - kwitnie do mrozów.

Ptasi gaj 08:22, 10 lip 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jest to róża bezimienna jedną z pierwszych u mnie przesadzana kilka razy. Tło jest naturalne.
Tygrysia to młoda lilia w tym roku posadzona. Też kocimiętki ścięłam mam ich sporo.
Dąb błotny to przepiękne drzewo. Liście ma takie jak widzisz na fotce błyszczące lekko tlustawe. Deby nie chorują mam je drugi rok. Inne drzewa mają w tym różne plagi te nie mają żadnego grzyba ani robactwa.
Podlewam je raz na tydzień jedno wiadro pod drzewko i tyle.
No choina kanadyjska, metasekwoja też potrzebują dużo wilgoci, ale nie specjalnie je traktuje.

To jest to tło teraz jeszcze ładniejsze.

Dziękuję za info o dębie. Zdjęcia Twojego lasku cudne, masz tam sosny chyba, mają korzeń palowy więc pod nimi może coś rosnąć, ja mam brzozy ,modrzewie i świerki, jedno i drugie płytko się korzeni, ale też obsadzam i podlewam
Dwa ogrody 08:21, 10 lip 2019

Do góry
Mariolko pozdrawiam i przesyłam kwiatuszka z powodu 7 seteczki...troszke sie spózniłam ale wybaczysz...
A wiesz co to za maczek? Z twoich nasionek. Pieknie kwitnie. Dziękuje kochana kobieto !!!!
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:08, 10 lip 2019

Do góry
The Bride najladniejsza ta w cieniu. Ze slonca wywalilam. A ta co rok ladniejsza.

Opryskana preparatem siarkowym.

Annabelle

Hortensjowo 08:07, 10 lip 2019

Do góry
Anda napisał(a)

1) Nie rezygnować z rabaty
2) Poszerzyć i pogrubić. Podoba mi się pomysł Zany, aby ją pociągnąć po całości. Tylko przejście musiałoby być wygodne i szerokie

Coś w tym stylu. Chciałaś drzewo przy tarasie, prawda?

Ewa, tak chciałbym drzewko, żeby dodatkowo zacieniało taras. Myślałam o świdośliwie lamarckiej, ale jestem też otwarta na inne pomysły.
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:03, 10 lip 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Te trawe tez uwielbiam- nie rozlazi sie za bardzo i przebarwia jesienia na rdzawy kolor.Panicum virgatum 'Rotstrahlbusch'

też mam to proso, i go uwielbiam. Barwi się już za chwilkę pojedynczymi maźnięciami czerwieni, tak jak u Ciebie. Niektóre kępy wypuszczają mi bardzo wysokie kwiatostany, tak z 180 cm!
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:03, 10 lip 2019

Do góry
U mnie choroba sie panoszy wiec w tym roku nie bedzie zbyt pieknych zdjec.

harmony

Hortensjowo 08:01, 10 lip 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Dziewczyny, jeszcze jedna propozycja zmian:
spójrzcie na stronę 40 - tam jest ostatnie zdjęcie ogrodu - i spróbujcie przymierzyć z propozycją Asi/Makadamii - szkic poniżej

1) Czy zrezygnować zupełnie z rabaty przy tarasie?
2) Czy rozszerzyć ją i wydłużyć w lewo (tam gdzie są narysowane krawężniki a nawet jeszcze dalej)? Oczywiście Anabelle wylatują i być może Amanogawa też.

1) Nie rezygnować z rabaty
2) Poszerzyć i pogrubić. Podoba mi się pomysł Zany, aby ją pociągnąć po całości. Tylko przejście musiałoby być wygodne i szerokie

Coś w tym stylu. Chciałaś drzewo przy tarasie, prawda?
Blaski i cienie nowego życia 08:00, 10 lip 2019

Do góry
Małe a cieszy

Skończyłam dziś na 90%. Jeszcze tylko ziemię dowieżć na tyły muszę ale to godzinka pracy a nie jak dziś 8godz. Zagrzebałam się do kompostownika w poszukiwaniu srebra i kilka dobrych taczek przywiozłam, zmieszałam z trocinami. Są dodatkowe 2cm dodane na rabatę. Rok temu trochę taczek też poszło i nie wiem gdzie to się podziało Mam nadzieję że dzisiejsza praca przyniesie wreszcie efekty i roślinki się zagęszczą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies