Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Małymi kroczkami do celu... 19:47, 21 wrz 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Żegnając się z latem (nieee!błagam jeszcze nie!) ok ogarnęłam się już
zostawiam jeszcze kilka widoków, chociaż dzisiaj ciężko już zdjęcia zrobić strasznie wieje, co oznacza nadchodzącą zmianę

Ładnie czerwienią się hortki

Ochłodzenie ma być tylko kilkudniowe Od czwartku ponownie ciepło.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:44, 21 wrz 2018

Do góry
isia33 napisał(a)
Z moliniami faktycznie jest różnie. KF i Variegata u mnie zebrały się od razu. I te dzielone wiosną i te z jesieni. Zresztą KF to jedna z moich największych ogrodowych miłości. Moorhexe zbiera się wolniej, ale zbiera. Natomiast ED już drugi sezon nie może dojść do siebie. Poza tym trochę mnie denerwuje, bo okropnie się pokłada na boki. Też tak macie?

Cześć Iwonko
Nie mam ED to się nie wypowiem ale u mnie Moorhexe sie zaczyna pokładac tak od lipca. Okazało się, że ma za dużo dobroci w glebie i też nadmierne podlewanie jej szkodzi.
ED ma Ola Leonek

A dzielisz Molinie wykopując całe kępy czy odcinasz w ziemi i część pozostawiasz nienaruszoną?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:39, 21 wrz 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Zmieni się jak kupując Gracillimusy poprosimy producenta lub handlowca o przedstawienie certyfikatu. A tu już pod niejednym nózki się ugną, nie mówiąc już o sprzedawcach z allegro.

Waldku, jeden poprosi, stu nie i dalej będzie podobna sytuacja...
Myślę, że warto o tym głośno mówić, aby sprzedawcy mieli świadomość, że ogrodnicy są coraz bardziej rozeznani w temacie. Niestety, mam sygnały, że podobna sytuacja zaczyna się dziać z pewną rozplenicą...

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:32, 21 wrz 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Polinko a jaki szeroki planujesz ten zywopłot? Pytam bo ja swój o wys. 40cm i szer. 35cm planowałam z hilli ale Toszka mi odradziła wskazując repandensa.

I czekam na zdjęcia altanki . Juz czuję ,że chętnie bym w niej posiedziała

Szerokość podobna jak u Ciebie Agnieszko
Altanka pomalowana na drugi raz.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:29, 21 wrz 2018

Do góry
beata_m napisał(a)

o kurcze!!!!!!!!!!!!!! uwielbiam to uczucie, kiedy widać już koniec i można się cieszyć efektemi

Ja też Beatko Czekamy już na koniec bo zmęczenie daje znać o sobie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:02, 21 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Niestety z Grckami zrobił się problem i coś czuję, że szybko to się nie zmieni

Zmieni się jak kupując Gracillimusy poprosimy producenta lub handlowca o przedstawienie certyfikatu. A tu już pod niejednym nózki się ugną, nie mówiąc już o sprzedawcach z allegro.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:39, 21 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Cis Hoseri, posadzony mam 35 cm od graba. Kostka ma 70x70 i cisy posadzone co 35cm.

Polinko a jaki szeroki planujesz ten zywopłot? Pytam bo ja swój o wys. 40cm i szer. 35cm planowałam z hilli ale Toszka mi odradziła wskazując repandensa.

I czekam na zdjęcia altanki . Juz czuję ,że chętnie bym w niej posiedziała
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:09, 21 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Cis Hoseri, posadzony mam 35 cm od graba. Kostka ma 70x70 i cisy posadzone co 35cm.

Dzięki bardzo fajnie, że altanka już na ukończeniu, na pewno będzie super buziaki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:18, 21 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Tak po cichutku szepnę, że prawdopodobnie jutro ukończymy altanę...dzisiaj malowanie na drugi raz, jutro sprzątanie i modlę się o koniec

o kurcze!!!!!!!!!!!!!! uwielbiam to uczucie, kiedy widać już koniec i można się cieszyć efektemi
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:52, 21 wrz 2018

Do góry
Tak po cichutku szepnę, że prawdopodobnie jutro ukończymy altanę...dzisiaj malowanie na drugi raz, jutro sprzątanie i modlę się o koniec
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:50, 21 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Mam poniekąd doświadczenie z podziałem caerulea 'Heidebraut. Połowę obkopałam bardzo głęboko. I tylko połowę wycięłam nie ruszając reszty. Zrobiłam to na wiosnę, jak tylko zaczęła się zielenic przy ziemi.
I matka i córka doskonale zniosły podział.
Natomiast druga kępa przesadzana na jesieni 3 sezon nie może się pozbierać

Wiem, że różne molinie różnie znoszą dzielenie i przenosiny. Warto jest poobserwować z uwzg. gleby i stanowiska.

Dziwna sprawa z tymi moliniami... Wydaje mi sie, że wszystko zależy od odmiany chociaż też czas podziału ma znaczenie.
NA wiosnę dzieliłam Moorhexe i KF, obie wykopywałam i całe dzieliłam. Moorhexe do dzisiaj nie może sie pozbierać, natomiast KF rewelacyjnie sobie poradził.
Tak jak piszesz-trzeba ekperymentować i obserować.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:45, 21 wrz 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

Piękne. Ja też cięłam według rady Iwonki. I ile się naklęłam i ile razy rzucałam sekatorem ze zniechęcania tnąc 50 m żywopłotu to moje... Ale zagęściły się ładnie. Nie są takie piękne grubaski jak twoje, ale i forma wyjściowa była inna.

Aniu, 50 m nie zazdroszczę... choć jak porównać z czyszczeniem smaragdów to o 100 razy bardziej wolę ciąć cisa Nawet gałazka po gałązce
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:44, 21 wrz 2018

Do góry
mirela napisał(a)
Ślicznie u Ciebie
Gdzie znajdę Toszki patent na cięcie cisów ? Mam ich około 30 - pod klonami Flamingo. W sumie nie do końca miałam wyobrażenie jak je ciąć. Pierwotnie miały tworzyć coś w rodzaju poduchy u stóp klonów. Mam je nieco starsze, większe i powoli zaczynają mi się łączyć (pod każdym klonem 4 sztuki). Czy u Ciebie też docelowo się mają połączyć ?
A tym Grackiem to jakaś katastrofa . Ja będzie dzielić jesienią albo wiosną - mam 7-mio letnie, ogromne kępy. ale to stary, dobry gracek - nigdy nie miał kwiatostanów.

Mirelko, wszystkie moje cisy i te w kostkach i te w żywopłociku mają się docelowo połączyć i utworzyć zwarty monolit
Patent na cięcie znajdziesz na tej stronie u góry Toszka szczegółowo opisała.

Takie "stare" trawy warto odmładzać i nie dopuscić do zamierania kęp. Jeszcze przed modą na trawy były duże szanse na kupno niepomylonych odmian. Dzisiaj to ruletka
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:39, 21 wrz 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
o jak ja lubię taki porządeczek na rabatach Pięknie. Jak wysoko zamierzasz prowadzić te cisy przed hortensjami ?

Dorka, ja też Męczę się w bałaganie...
Żywopłotek planuję prowadzić na max 45-50 cm.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:38, 21 wrz 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)

no to jeżeli dobrze zrozumiałam... to przykre to...
Poli mam jeszcze pytanko odnośnie tych kostek przy grabach, w jakiej odległości od graba były sadzone cisy i jaki wymiar ma ta kostka i co ile te cisy od siebie som, no i jaki to typ cisa?, wiem dużo pytań, ale myślę o czymś takim na przodzie domu buziaki

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:34, 21 wrz 2018

Do góry
beata_m napisał(a)

teraz już wszystko dla mnie jasne bardzo dziękuję za pomoc

pięknie Masz Polinko ... uwielbiam taki porządek na rabatach

Zmobilizowałaś mnie Beatko Nie ma za co!

Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 21:44, 20 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Pięknie wszystko porosło Madzialenko
Z radościa zawsze wchodzę do Twojego grabowego ogrodu!

Buziaki

Dzięki kochana!
Ogród w remoncie 21:40, 20 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Asiu, nie żałuj smaragdom wody. Nawet jak będziesz myślała, że pływają to one i tak będą zadowolone Za trzy lata będziesz miała już wysoką ścianę a za pięć będziesz sie modlić aby przestały rosnąć

Zgadzam się
Na zielonej... trawce :) 21:39, 20 wrz 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Uwielbiam Twoje idealne brzozy! Na jakiej wysokości zaczynają sie gałęzie?
Ogród w remoncie 21:34, 20 wrz 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Zaczęliśmy dziś wykopywać te stare iglaki w plecach rabaty hortkowej. Widok po jest ....hmm . Chyba pierwszy raz odkąd zaczęłam rewolucję mam aż tak duże wątpliwości czy dobrze robię. Miałam duże iglaki które tworzyły przesłonę,misz-maszowe ale duże a teraz nim metrowe szmaragdy urosną

Asiu, nie żałuj smaragdom wody. Nawet jak będziesz myślała, że pływają to one i tak będą zadowolone Za trzy lata będziesz miała już wysoką ścianę a za pięć będziesz sie modlić aby przestały rosnąć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies