Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:01, 07 lip 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ale fajny urlop . Słoneczniki, lawenda, winorośl. Piękne widoki, stare domy. Baaaardzo lubię .

Kasia dla Ciebie poranne lilie wodne

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:58, 07 lip 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jakim cudem ona na glinie stoi prosto, podobnie jak gaura i czosnek główkowaty? U mnie bez podpierania ani rusz, chyba że w buszu jedne drugie podtrzymują. Pokładająca się stipa połamała mi moje najładniejsze jarzmianki, już ją wykopałam. Jeszcze troszkę lata zostało, niech za szybko nie ucieka
Ogród pod lasem 19:53, 07 lip 2019

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Masła zabrakło.

Lubie takie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:51, 07 lip 2019

Do góry

Sezon 2017 u Hanusi 19:49, 07 lip 2019

Do góry
Radziu, podlewałam w czasie suszy, to aż takich strat nie mam. A teraz z kolei zimnica, wszystko przystopowało. Owoców w tym roku mam mało, tylko borówka nie zawiodła, i jeżeli zdążę przed ptactwem to będzie ok. U sąsiadów wiśnie i czereśnie obrane na maksa. Kwitnie jukka, a w ogrodzie kończę zbiór salaty.

Czubajkowy Ogród 19:42, 07 lip 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

A taki oto floksik skrzyżował mi się sam Co ciekawe, nie mam żadnego niebieskiego, więc nie wiem skąd te kolory niebiesko-lila Może powinnam zarejestrować nową odmianę? Muszę go oznaczyć, ciekawa jestem, czy będzie trzymał te kolory w następnym roku.

Ja mam takiego śmiesznego floksa, któy zmienia kolory...z rana jest ciemny fiolet pomieszany z granatem ( i różne ich odcienie), a potem robi się całościowo fuksjowy...

Ogród masz tak bujny, że aż trudno uwierzyć w suszę, która panuje...

Czyściec błotny bardzo ładny Ciekawe czy można go gdzieś kupić.

Pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:42, 07 lip 2019

Do góry
Stali czytelnicy wątku pewnie pamiętają moje narzekania na dość uciążliwych sąsiadów.
Z przyjemnością odnotowuję postępy we wzajemnych relacjach. Trzy tygodnie temu sąsiad uprzedził mnie, że będzie robił imprezę. W środku tygodnia przyniósł mi bezowy torcik malinowy i przypomniał o tym. A wczoraj osobiście mnie nawiedził w środku imprezy i przyniósł tort właściwy. I to mi się podoba! (nie wiem, czy nie podczytuje forum, bo kiedyś pisałam na wątku, że tak kazała mi robić moja Mama, kiedy planowałam imprezę w domu )

W sobotę wykopałam czosnek. Połowa główek jest odpowiedniej wielkości, połowa ciut mniejsza, ale narzekać na nie nie można. Jak na te trudne warunki pogodowe źle nie jest. Starczy czosnku i do kiszenia ogórków, i na jesienne sadzenie (te największe).

Dzisiaj zmobilizowałam się do wyciągnięcia drabiny i ciachnęłam wreszcie róże przy pergoli. Skoro miałam w raczkach sekator, to ciachnęłam przy okazji róże Bonica na skarpie i na frontowej, a potem Meidiland. I jakoś smutno się zrobiło.
Dobrze, że niedługo zaczną kwitnienie hortensje, bo niewiele u mnie bylin środka lata.

Molinia Variegata zaczyna kwitnąć.

widoczek z jadalni

okołostudzienna

i ogrodowy niemowlak- ku pamięci- w sobotę wysypałam go drobna kora, żeby nie wysychał zbyt szybko.

W ogrodzie jest multum dziur po nornicach. Na tyle sporo, że nabyłam różowe ziarenka i powrzucałam do dziurek po kilka ziarenek. Może pomogą w likwidacji.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:37, 07 lip 2019

Do góry
Co to za roślinki? Chwast jakiś?
Liście srebrne, niebieskie kwiaty. Trochę kłujący.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:30, 07 lip 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Jak ja czekałam żeby te moje drzewa już było widać, doczekałam

Sylwuś…PIĘKNIE

A ostatnie zdjęcie skradło serce...łąka tak pięknie się odcina ...z jednej strony uporządkowane rabaty i trawnik, a z drugiej pełna swoboda I jeszcze zwiewne wierzby na końcu...

Ach...

Nie wiem czy przyschnięte trawy w łączce to efekt suszy, czy też wyglądają one tak wyglądają o tej porze, ale efekt robią jak dla mnie niesamowicie uroczy...

Szkoda że teraz u mnie w okolicy już żadnych łąk To aż przykre. Pamiętam jak jeszcze 6-7 lat temu można było wyjść na polne drogi i przy brzegu wiły się wstęgi z maków, chabrów, rumianków i całej reszty... a teraz...nawet polne drogi są robione...wysypują żużlem, a gdzie niewielki fragment, wylewają asfalt...

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:30, 07 lip 2019

Do góry
Dorotko była bardzo fajnie, bardzo Ci dziękuję za to, że chciało Ci się z nami spacerować i pokazać coś więcej. To była szybka wycieczka, ale bardzo sympatyczna I te ciasteczka pycha..

Ogród masz pachnący i kolorowy.. do tego stopnia, że stwierdziłam, że u mnie nic nie kwitnie
I mam te pachnące landrynkami lilie, które są też u Ciebie.

Kilka fotek, bo Sylwia ma ich znaaacznie więcej

Ogród Dorotki to kwiaty, kwiaty i kwiaty... i zapach - jeżówki i lilie.. cudo..

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:25, 07 lip 2019

Do góry
To oczywiście jest Sandomierz, dla niewtajemniczonych.

Wąwóz Królowej Jadwigi.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:22, 07 lip 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
Jesienna odsłona..? Hania bój się Boga początek lipca dopiero
Ja przed urlopem jeszcze

Dzisiaj rano było tylko 10 stopni! Pochmurne niebo, dużo słomkowego w kolorystyce.
U mnie jesień przychodzi w sierpniu.

Udanego urlopu!
Dwa ogrody 19:21, 07 lip 2019

Do góry
woda czysta, widać dno czekające na kamyczki i korzenie strzałki

a tuż obok ulubiona paproć, świetne ma te rdzawo-złote młode listki
(to moja tegoroczna fascynacja paprociami)

daszki domków pasują wróblom, miejsce strategiczne przed kąpielą w wodzie

Pozdrawiam
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 19:20, 07 lip 2019

Do góry
Dzięki za wsparcie i kciuki Dziewczyny! Zrobiłam oprysk na części buksów mimo wiatru, bo nie wiadomo kiedy przestanie wiać, a gąsienice nie próżnują.. jakoś udawało się osłaniać sobą krzaczki, żeby trafiało w buksa poszliśmy teraz na spacer do teściowej, bo ma sporo takich olbrzymich egzemplarzy i przeszukałam. Na szczęście nic nie znalazłam..

Byłoby szkoda takich "kuleczek"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:18, 07 lip 2019

Do góry
Wklejam Ci kilka fotek, tak na pamiątkę naszego spotkania.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:17, 07 lip 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Mnie też widok na dom z pergoli różanej zachwyca, czysty romantyzm

Moja pragmatyczna natura domagała się przeciwwagi. Równowaga w przyrodzie jest wskazana.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:15, 07 lip 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Kilka pstryczków z przerwy obiadowo-kawowej .
Pojałowcowa

Noooszszsz jakie cuuuudowne, tfu, tfu

I w ogóle śliczne cyki. podoba mi się jak nie wiem co.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:13, 07 lip 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Zachwycam się tą ciemną odmianą, lubią przesadzanie co 3-4 lata, wtedy się odbudowują i naczej zamierają. Skoro rosną 7 lat to wyjątkowa odmiana

Te różowe zmieniły miejscówkę. Tam, gdzie rosły pierwotnie panoszą się teraz spore drzewa i krzewy. Wysadziłam je z głebi rabaty bardziej do brzegu.

A te fioletowe faktycznie miłe są w oglądzie.

Mój ogrodowy pamiętnik 19:12, 07 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Brak trawy wygląda paskudnie ale co zrobić...
Z roju na rok lepiej raczej nie będzie.

Mimo burości trawnika rabata wygląda bardzo ładnie.
Masz przepiękne bukiety jeżówkowe.
Jako to odmiana te pomarańczowe?
Dwa ogrody 19:11, 07 lip 2019

Do góry
oczko rankiem, przy okazji wyciągnęłam stare liście lilii i podpatrzyłam, że ma kolejny pączek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies