Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z czereśnią 01:33, 16 lip 2019

Do góry
Już jest "jutro" to mogę wklejać te fotki co to pisałam że wkleję

Takie sobie cudo kupiłam w sobotę - zaraz pokażę gdzie będzie
oczywiście nic oprócz napisu Tawułka Astilbe nie było

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:20, 16 lip 2019

Do góry
A po kulkach i obwódkach przyszła pora na moje potffooory
Ze świeżymi odrostami początkiem czerwca wyglądały jeszcze w miarę ok, ale w lipcu to już były stare rozczochrańce

najpierw pod nożyce poszły dwa mniejsze (czas strzyżenia około 2 godziny)

A tu już po strzyżeniu również największego
Jurajski Ogród 01:16, 16 lip 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Ważna jest sama radość tworzenia kawałka własnego świata w poszanowaniu przyrody. Tylko tyle

Rzekłabym: Amen. Dokładnie w punkt napisane.
Ja do Twojego ogrodu to mogę tylko wzdychać - masz naprawdę pięknie i to już wiesz od dawna ogród bardzo zadbany i bardzo, bardzo urokliwy. Taki jedyny w swoim rodzaju.
A mnie póki co cieszy każdy kawałeczek ziemi, który jakoś tam zaczynam zagospodarowywać, każda posadzona roślinka, każda pszczoła czy motyl na kwitnących kwiatach i każdy plan na przyszłość. I ta radość jest najważniejsza.
Ponieważ zagospodarowuję dużą część ogrodu od początku albo - od nowa to faktycznie jak kupuję rośliny do miejsca słonecznego staram się aby dobrze znosiły upał i słońce i suszę - właśnie lawendy, kostrzewę, rozchodniki itp. No ale wiadomo, czasem jakieś chciejstwo się trafi
Pozdrawiam Agnieszko fajnie znowu spacerować u Ciebie.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:07, 16 lip 2019

Do góry
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:03, 16 lip 2019

Do góry

A przy okazji dodam, że uwielbiam stipę. Te udało mi się własnoręcznie wyhodować i po raz pierwszy przetrzymały zimę. Oby się rozsiały i kolejną zimę też zniosły dobrze (muszę jedynie dać sobie trochę na wstrzymanie zbyt skrupulatnego pielenia )
Przerabianie ogródka pod swój gust 01:02, 16 lip 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Te stwory wychowaly pod moja wiata przynajmniej jednego malucha. Jest ich 6-7 sztuk i co wieczor lataja nam nad glowami. Juz wiem, gdzie maja schronienie- pomiedzy belka a sciana domu

Fajne te fotki nietoperzy. Ten to faktycznie wygląda jak jakiś "stwór"...
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:56, 16 lip 2019

Do góry

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:53, 16 lip 2019

Do góry
po kulkach przyszła pora na 3 obwódki buksowe
Dwie poszły szybko (zdjęć nie zrobiłam ) ale jedna bardziej "udziwniona" zdecydowanie wymagała sporo pracy

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:49, 16 lip 2019

Do góry
Potem do cięcia poszły bukszpany. Najpierw na rozgrzewkę kulki mniejsze i większe

Przed

i po..

Zmierzyłam swój czas cięcia (taki bez spiny) kule średnicy około 0,8m tnę około 7 minut

I jeżeli ktoś marudzi, że buksy wolno rosną to muszę zaprotestować - rosną szybko... aż za szybko. Staram się ściąć cały tegoroczny przyrost bo obawiam się, że za chwilę tak przybiorą na masie że w moim ogródeczku i dla nich stanie się za ciasno

A oto tegoroczny przyrost (około 12-18 cm) - bez jakichkolwiek nawozów i wspomagaczy wzrostu

To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:47, 16 lip 2019

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:43, 16 lip 2019

Do góry
Tutaj letnich bylin niewiele. Jesienią pojawią się chryzantemy. Teraz zakwitną hortensje Bobo.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:35, 16 lip 2019

Do góry
Jesień wysyła sygnały, ale przecież wciąż mamy lato.
Płomyków posadziłam wiecej, ale ostały sie tylko białe. Pewnie z powodu braku podlewania.

Niedobitek. Może się wysieje. Pasuje w tym miejscu.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:34, 16 lip 2019

Do góry
mira napisał(a)

mogłabym sobie to przekopiować i podpisać się - dokładnie tak samo

obejrzałam ten czerwcowy ogród z hostami bujny i zielony soczysty piękny

te piwonie będziemy wachać tu całą zimę

Miro, jakże mi miło gościć Cię w moich skromnych progach Twój wątek to jeden z tych, których nie odpuszczam nawet będąc w najczarniejszej dziurze Bo i człek się uduchowi, nacieszy oczy, nauczy czegoś nowego a do tego w tym wszystkim nie sfrustruje się a wręcz wyciszy i uspokoi

W ubiegłym tygodniu wykorzystując lekkie ochłodzenie zaczęłam intensywne cięcie

Na pierwszy rzut (i na rozgrzewkę) poszły cyprysy. Lubię je ciąć bo łatwo je się kształtuje a dodatkowo lubię ten ich zapach w ciepłe słoneczne dni

Pierwszy cyprysik - przed .... i po cięciu

I kolejny - przed .... i po cięciu

Świerk conica dość sporo już urósł i niestety zasłania mi tego ciętego cyprysa. Trochę szkoda mi go wyciąć i tak się zastanawiam czy jego można ciąć w kulkę, tzn. co by było gdybym ucięła wierzchołek

To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:29, 16 lip 2019

Do góry
Wykorzystałam przyjazne człowiekowi temperatury do działań ogrodowych. Poplewiłam, okancikowałam, spulchniłam ziemię. Dobrze się pracuje w takiej wilgotnej glebie i w sprzyjającej pogodzie. Do oczyszczenia zostały fragmenty długiej prostej i zachodniej.Musze sie z tym szybko uwinąć, bo znowu zapowiadają upały.
W warzywniku zrobiłam pomidorom prewencyjny oprysk z drożdży (Dzięki Lucy za przepis!), podlałam je skrzypowa gnojówką, wysokie pomidory podkrzesałam, okroiłam selerom boczne korzonki i obsypałam wyżej pory. Sporo.

Zaiste kanciki podnoszą estetykę.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:17, 16 lip 2019

Do góry
Mrokasiu, lada moment wszystkie zaczną.

A do mnie nieśmiało zagląda jesień.

Trzmielina oskrzydlona.

Klon ussuryjski.

Ogród w remoncie 00:11, 16 lip 2019

Do góry

A w szkółce dziś urzekł mnie ten widok

Ogród w remoncie 23:51, 15 lip 2019

Do góry
Perowskia kupiona i posadzona. No to jeszcze parę fotek, jeszcze bez dołożonej p. bo znów noc mnie zastała

Czubajkowy Ogród 23:49, 15 lip 2019

Do góry

Dobranoc
Czubajkowy Ogród 23:47, 15 lip 2019

Do góry
Pojawiły się okiennice. I komórka jednak na zewnątrz. Tylne drzwi do domku zostały zabite deskami od środka, by zachować więcej miejsca.

A obecnie niewiele się już zmienia, oprócz rozrastających się roślin i w sobotę wyglądało tak

I dalej już tylko z telefonu

Czubajkowy Ogród 23:43, 15 lip 2019

Do góry
Lipiec 2017

Lipiec 2018 - zaczęło się urządzać wykończone wnętrze

I zewnętrze

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies