Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:36, 03 lip 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:35, 03 lip 2016

Do góry
Leń też jest potrzebny, żeby zwolnić, wszak ogród jest dla nas. Odpocząć trzeba też.

Sprzed chwili

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:16, 03 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wczoraj dostałam weny sprzątaniowo- sadzeniowej. Posadziłam znowu nowe nabytki Wysprzątałam, podlałam trawnik na ulicy, pozamiatałam płatki i śmieci. Zlałam cały ogród od góry do dołu, zdjęłam spryskiwacz, lało się z węża, tuje dolewałam bo dwie coś zaczynają nieco gorzej wyglądać w żywopłocie.

Od sąsiada (od strony tarasu) dostałam siewki pomidorów koktajlowych, umieściłam je pod tarasem od strony sąsiada. Ode mnie nie widać, ale rosną na słoneczku w donicy z płaskorzeźbą, tam była schowana, a teraz przynajmniej nie stoi bezużytecznie

Wczoraj też zmyłam wszystkie chodniki, dolałam trawniki, wody do stawu dolałam.

Grzybienie kwitną, cudnie jest, werwa też jest.

Poleżałam na leżaczku, posiedziałam na dwóch ławkach, a nawet druciany fotel odwiedziłam. Namiętnie dosadzam, żeby nie stały rośliny w doniczkach.

Nocą napawałam się widokami świeżego, czyściutkiego ogrodu w zjawiskowej scenerii oświetlenia.

Danusiu- toż to pracy na kilka dni. Ależ "szwungu" dostała. A my tu w wątkach klub leniwców zakładamy, bo jakaś niemoc nas dopada.

Widać trzeba u Ciebie się napędzić. Zdjęcia cudne pooglądać i do roboty ochota przyjdzie.
Ogród Hrabiego 18:09, 03 lip 2016

Do góry
Imageshack skasował miejsce, czasowo je tylko ma. Jaka szkoda, że fotek nie ma.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:08, 03 lip 2016

Do góry
Dziękuję niezmiernie
Dziś rano lało do południa, teraz słoneczko, ale chłodno. Trawniki się dolały na ulicy.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:00, 03 lip 2016

Do góry
czarnywzg napisał(a)
Witam,
Piękny trawnik! Zapewne z rolki. Czy jest Pani w stanie powiedzieć jaki procent poszczególnych mieszanek traw zastosowany przez producenta.
Pozdrawiam

Producent nie wyjawia składu mieszanki, ale spory procent to wiechlina łąkowa zapewne, bo wiąże darń. Plus inne, niezbędne gatunki.

Niczym byłby ten skład ani ten trawnik, gdyby nie praca Witka i mojej ekipy nad pielęgnacją tego trawnika, gdyby był zachwaszczony, nie podlany i nie nawożony oraz nie koszony ostrym nożem kosiarki, - wyglądałby tak samo jak większość problemów na tej stronie.

Znajdź producenta trawników który ci powie jakiego składu używa
Sukces wyglądu trawnika leży w pielęgnacji.

Tak zakładaliśmy ten trawnik w II części ogrodu z lustrem, a przechodził także zalanie i inne wypadki.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=327
Ogród Hrabiego 17:55, 03 lip 2016

Do góry
Witam, widzę, że jesteś dziś na forum więc z ciekawości przeglądam wątek i ze smutkiem muszę stwierdzić to, że nie dostosowałeś się do sposobu wklejania zdjęć przez nasz automat i z uporem, pomimo zamontowania naszego automatu do wklejania zdjęć, nadal wklejałeś swoim własnym sposobem, czyli przez hosting, przez co wątek ciekawy - jest prawie zupełnie pusty - czyli bez zdjęć. Jednym słowem cała praca i czas włożony w wątek - poszły na marne, a szkoda. To było takie proste, wybierz plik i kliknij na miniaturkę

Dopiero od niedawna są zdjęcia, ale cały wątek pusty

Wielka szkoda.
Świerk serbski - Picea omorika 17:39, 03 lip 2016

Do góry
Nie radzę. Najgorszy termin z możliwych.

Mam jeszcze pytanie o doprecyzowanie:

"Pani chce sprzedać świerka kopanego" - kiedy świerk był kopany, czy będzie kopany? Jeśli były kopane i są w doniczkach od kwietnia to tak, a jeśli teraz pani chce wykopać -to nie kupuj.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:36, 03 lip 2016

Do góry
Sport.
Grab - Carpinus 16:41, 03 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na takie prowadzenie nie nadają się Fastigiata, zwykłe graby.

Pani Danusiu, gdzie mozna kupić takie graby? Ja poszukuję od dłuższego czasu i nic. W sprzedaży zarówno w mojej okolicy, jak i internetowej grab pospolity jest w formie "na żywopłot" czyli zwykle małe sadzonki z gołym korzeniem. Chciałabym kupić takie 150-200 cm, z już ładnie wyprowadzonym pniem, w donicach. Znajduję tylko Fastigiata, w cenach 60-80 zł. Cena super, ale skoro Pani pisze, że Fasigiata nie - proszę podpowiedzieć, gdzie można zakupić pospolity? W dobie kurierów i samochodów miejsce nie stanowi wielkiego problemu dla mnie
Z góry dziekuję!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:26, 03 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak żyję nie miałam pojęcia o takich nożycach. Szkoda, że ich już nie produkują. A może jakieś inne firmy mają w ofercie takowe? Z każdym sezonem będzie mi zapewne przybywać kancików a ergonomia w ogrodzie mi siadła. Czas zacząć dbać nie tylko o ogród, ale i trochę o swoje plecy.
Pozdrawiam serdecznie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:53, 03 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moc fioletu

Wow, Danusiu ślicznie
Odkryłam że róż i fiolet to są moje kolory
Plamy na trawniku 12:42, 03 lip 2016

Do góry
Teraz należy się nawóz. Po skoszeniu trawnika daj brązowy florovit do trawników. Dobrze podlewaj.

Nawóz raz w miesiącu, kiedy trawnik zaczyna wyglądać gorzej.
Jaką dawkę masz napisane na każdym nawozie na opakowaniu.

Ja swój trawnik nawożę ręcznie, ale mam mało. Nieważne czym, ważne żeby był rozsypany równomiernie.

Jaki siewnik? Masz tutaj na pierwszym zdjęciu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki
Chwasty w trawniku 12:38, 03 lip 2016

Do góry
Skosić nisko, dać nawóz i lanie wody.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:39, 03 lip 2016

Do góry
Zostawcie pod artykułem komentarz, która wersja się bardziej podoba i dlaczego, Czy morelowo-rdzawa, czy fioletowo-różowa. Mam chęć na rdzawe klimaty.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/472-chelsea-flower-show-2016-czesc-iii
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:36, 03 lip 2016

Do góry
Wczoraj dostałam weny sprzątaniowo- sadzeniowej. Posadziłam znowu nowe nabytki Wysprzątałam, podlałam trawnik na ulicy, pozamiatałam płatki i śmieci. Zlałam cały ogród od góry do dołu, zdjęłam spryskiwacz, lało się z węża, tuje dolewałam bo dwie coś zaczynają nieco gorzej wyglądać w żywopłocie.

Od sąsiada (od strony tarasu) dostałam siewki pomidorów koktajlowych, umieściłam je pod tarasem od strony sąsiada. Ode mnie nie widać, ale rosną na słoneczku w donicy z płaskorzeźbą, tam była schowana, a teraz przynajmniej nie stoi bezużytecznie

Wczoraj też zmyłam wszystkie chodniki, dolałam trawniki, wody do stawu dolałam.

Grzybienie kwitną, cudnie jest, werwa też jest.

Poleżałam na leżaczku, posiedziałam na dwóch ławkach, a nawet druciany fotel odwiedziłam. Namiętnie dosadzam, żeby nie stały rośliny w doniczkach.

Nocą napawałam się widokami świeżego, czyściutkiego ogrodu w zjawiskowej scenerii oświetlenia.

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:32, 03 lip 2016

Do góry
A ja właśnie weny pracusiowej dostałam, ale wczoraj popracowałam, do nocy.
Pozdrowienia zostawiam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:30, 03 lip 2016

Do góry
Tylko ręczna robota, żadne Bosche i Gardeny nie dadzą takiego efektu, nafarfoclą i tyle.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:26, 03 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Juz jedne takie popsułam. Mysle o zakupie elektrycznych nożyc Boscha lub Gardeny na trzonku, aby sie nie schylać. Kancikowanie takim sprzętem całkiem skuteczne jest ale nie zamierzam na kolanach pracować dlatego poszukam takich z trzonkiem. Co o tym sądzisz? Warto?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:22, 03 lip 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Wczoraj będąc którąś godzinę na kolanach myślałem o tych nożycach Ręcznym sekatorem można się zajechać

Nom, tutaj nie trzeba się przynajmniej schylać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies