Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Zana 11:46, 04 lip 2016

Danusiu połaziłam sobie u Ciebie. Rudzik elegant i czyścioszek słodziak. Piękne te nowe donice zakupiłaś, idealnie stylowo do Twojego ogrodu pasujące. Urzekły mnie takie drobniutkie białe kwiatuszki w towarzystwie pysznogłówki, w kompozycji z mocą fioletu. Piękna ta kompozycja. Tę różową hortensję Anabel też kiedyś miałam, śliczna jak kwitnie, ale u mnie potem kwiaty robiły się takie buro-rude i się jej pozbyłam. Będę u Ciebie obserwować, a nuż się skuszę znowu. A może trzeba umieć tę buro-rudość przekuć na sukces? U mnie teraz tawułkowa moc fioletu eksplodowała.

Gratuluję zdjęć w artykule. Twój ogród jest międzynarodową inspiracją.
jolanka 14:10, 04 lip 2016

Gratulacje
Zestawienia kolorystyczne to i wielka przyjemność z oglądania ale też wielka umiejetność ich tworzenia Potrafisz stworzyć i jedno i drugie

Danusiu, jak nazywa się ta fioletowa tawułka. Jest piekna
Sebek 14:24, 04 lip 2016

Bukszpany i hakonechloa to już klasyk Tez zastosowałem to połączenie
malgol 14:26, 04 lip 2016

W końcu zdobyłam się na odwagę odezwać u Szefowej Masz Danusiu taki piękny ogród ,że dech zapiera i odbiera mowę tzn zdolność pisania
Te fiolety są zachwycające i po komentarzach widzę, że to ulubiony kolor na Ogrodowisku Mój tez
Choć najbardziej chyba zachwycają mnie u Ciebie połączenia bukszpanowych rzeźb z trawami. Mistrzostwo!
Pozdrawiam
Gardenarium 16:50, 04 lip 2016

jolanka napisał(a)
Gratulacje
Zestawienia kolorystyczne to i wielka przyjemność z oglądania ale też wielka umiejetność ich tworzenia Potrafisz stworzyć i jedno i drugie

Danusiu, jak nazywa się ta fioletowa tawułka. Jest piekna

Chyba Astilbe chinensis 'Pumila'. Bardziej czerwona jest 'Fanal'.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 16:51, 04 lip 2016

frezja napisał(a)

Danusiu, to jakiś klonik z lewej ?

Tak, Acer shirasawanum 'Aureum'.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 16:52, 04 lip 2016

malgol napisał(a)
W końcu zdobyłam się na odwagę odezwać u Szefowej Masz Danusiu taki piękny ogród ,że dech zapiera i odbiera mowę tzn zdolność pisania
Te fiolety są zachwycające i po komentarzach widzę, że to ulubiony kolor na Ogrodowisku Mój tez
Choć najbardziej chyba zachwycają mnie u Ciebie połączenia bukszpanowych rzeźb z trawami. Mistrzostwo!
Pozdrawiam

Dziękuję za premierowy wpis u mnie i zapraszam częściej. Burgundy doradzałam wielu osobom, m.in. Marzence i teraz sama mu uległam

Instagram Ogrodowiska
kaz742011 18:47, 04 lip 2016

Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź na moje pytanie o buka.
frezja 21:00, 04 lip 2016

Gardenarium napisał(a)

Tak, Acer shirasawanum 'Aureum'.

Bardzo dziękuję.
Milka 13:32, 05 lip 2016

Gardenarium napisał(a)
'Przykłady zestawiania kolorowych liści w festiwalu oślepiających letnich kwiatów. Zestawianie ich niezliczonych odcieni daje odpowiednie efekty. Liście określają strukturę i kolorystykę naszych ogrodów.

Ta zdumiewająca alchemia kształtów, rozmiarów, w różnorodnych barwach tęczy, tworzy bogatą, teatralną scenerię, w której kwiaty mogą pysznić się w centrum uwagi.'

Nasz ogród jako przykład stworzenia kojącej symfonii zieleni. Na zdjęciu m.in. Haconechloa - wielka, foremna kępa. Kule z bukszpanu kontrastują z Hakonechloa macra 'All Gold'.

https://www.facebook.com/ogrodowisko/photos/?tab=album&album_id=1463431990349552

Jak widać w wielu ogrodach na Ogrodowisku, to zestawienie się przyjęło, bo jest niezwykle udane.

Stale podziwiam, a zwłaszcza tę ilość dodatków i donic do podlania, jak dajesz radę, buziole