Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Ewy 17:11, 11 cze 2019

Do góry
W moim małym ogródeczku - Dorota 17:10, 11 cze 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Piękny kolor tej Reine Des Violettes ale Ascot cudna, a ta biało- żółta to Pilgrim może? Edenke masz też śliczną bo u mnie nie chce rosnac i nie wiem dlaczego, ma dwa kwiaty co roku Pięknie u Ciebie i ciągle wzdycham u Ciebie do kompozycji i dekoracji, słyszałam dziś w radiu jaki problem u Was z komarami ale za chwile wszedzie tak bedzie przez te upały u mnie slimaki zjadły mi część astrów i dalii Wszelkiego robactwa jest wyjątkowo dużo. Pozdrawiam
Reine Des Violettes nie należy do moich ulubionych. Dwa lata temu podsadziłam ją inną różą a ją miałam wyciąć. Choroba pokrzyżowała plany i róża została. Wprawdzie kwitnie obficie,ale lepiej wygląda na zdjęciu niż w realu, dlatego się skusiłam i ją kupiłam. Teraz po kwitnieniu mocno ją przytnę, bo już nad nią nie mogę zapanować. Mam też Pilgrim, ale chyba jej jeszcze nie pokazywałam.
Znajdź stronę do tyłu link z filmikiem o pielęgnacji róż na pewno znajdziesz przyczynę dlaczego u Ciebie Edenka jest słaba.
Gdzieś wyczytałam, że na ślimaki dobrze jest nalać w podstawek trochę koli, lub pepsi koli. Podstawek zagłębić w ziemi żeby wszystkie ślimaki miały do niego dostęp. Podobno kola ma coś w swoim składzie, że zabija ślimaki, czegoś tam one nie potrafią strawić.

Ogródek Ewy 17:08, 11 cze 2019

Do góry
Mokradło... i mój ogród 16:56, 11 cze 2019

Do góry
MalgosiaW napisał(a)
Oprysk eko z octu. Efekt spalone listki i wypalona trawa, a mszyce mają się nadal dobrze. Oj, chyba źle zrobiłam proporcje

Ja tak załatwiłam sobie lipę i róże pod nią rosnącą, ale innym specyfikiem.
Nie wolno eksperymentować lepiej zawsze używać mniejszych dawek jak się nic nie dzieje to poprawić za 2-3 dni.

U mnie też coś grasuje na hortensjach nie ma żadnych robaków, widocznie nażrą się i wchodzą do ziemi - nie jest to opuchlak, mogą to być jakieś fruwajki.
Opryskałam od mszyc i innych może się uspokoi.

Masz dużo pięknych róż które bardzo lubię u mnie jeszcze 3/4 w pąkach. Jadę dzisiaj zobaczyć co tam się dzieje taki upał więc trzeba podlać.
Ogródek Ewy 16:56, 11 cze 2019

Do góry
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:55, 11 cze 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

Oczywiście oglądałem. Jeszcze nie do końca bo czasu brakło a za chwile idę popracować w ogrodzie. Wieczorem dokończę.
Filmik z dużą dawką potrzebnych informacji dla właścicieli róż.

U mnie w ogródku są różne kwiatki, mam też typowo polne obok szlachetnych róż.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:44, 11 cze 2019

Do góry
Tu gdzie mułu najwięcej i trawa nie daje rady się przebić czyli na sporej części boiska, eMuś zgryzł, a ja trawę posiałam, teraz trzeba chyba podlewać będzie codziennie by cos wyrosło bo upał. To już trzecie sianie w tym sezonie na tym kawałku
A krety nowe sprowadzają się już niestety

Odbyłam właśnie poważną rozmowę z synami. Bo plan mialiśmy z eMusiem kupić Im taka bramke do gry w nogę jak u agatki, ale.....usłyszałam, ze nie sa już małymi dziecmi i jak beda chcieli pograć to pójda na boisko klubu lub pod szkołę.....

w zwiazku z czym mysle jak zagospodarować to nieszczęsne boisko teraz by zdobiło i było bezpieczne przed zalaniem.....
Szkoda tylko, ze wczesniej tego nie powiedzieli bo donica inna by była
Moje miejsce na ziemi -początek 16:42, 11 cze 2019

Do góry
Moje róże... Może ktoś rozpoznaje te różową.. Bo nie znam nazwy
Moje miejsce na ziemi -początek 16:40, 11 cze 2019

Do góry
U mnie wciąż plac budowy.. Nie wiele ma to wspólnego z planowaniem ogrodu. i
Ogródek Ewy 16:38, 11 cze 2019

Do góry
Liliowo i kolorowo:) 16:36, 11 cze 2019

Do góry

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:36, 11 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Właśnie się zastanawiam na co wymienic bratki przy chacie bo padły od upału.....

Wczoraj mama kupiła w sklepie myśliwskim preparat na komary, mała buteleczka przeszło 30 zł, podobno na tropikalne również, pryskałam sie z 6 razy w ciągu kilku godzin, a powinien działac do 9. Nie na wiele się zdało, jak wiatru nie było, cięzko było oddychac nawet bo do ust, nosa, oczu się pchały
w gospodzie i warsztacie roje miałam już po godzinie od otwarcia drzwi, tam zastosowałam muchozol i zmknełam na noc , zobaczymy
Taka kompozycja jak przy altanie chodziła za mną już kilka lat, ale w ostatniej chwili zmieniałam na inną - zwykle na białą. Dziś z sąsiadką pryskałyśmy rabatki na robaka licząc, że i komary przy tym padną. Zobaczymy, teraz jest tak gorąco, ze nie chce się wyjść z domu w którym panuje temperatura 23 stopnie. Nawet z gotowaniem wyniosłam się do letniej kuchni, żeby nie nagrzewać w domu.
Rano chciałam poobrywać przekwitnięte RH, niestety komary przypuściły zmasowany atak i na chwile się poddałam. Spryskałam się mocno sprajem na owady i weszłam znów w moje krzaczory. Trochę ich odstraszał ten smród, ale i mnie o mało nie udusił. Oczyściłam 2 rh i uciekłam się przebrać i umyć. Ciężka ta wiosna, w maju zimno i deszczowo w czerwcu żar się leje z nieba termometr zaokienny pokazuje 34 stopnie i sucho okropnie. Ja tam wolałam majowe temperatury i opady, zielono było. Teraz trawa już szeleści i zmienia kolor na żółty.

Ogródek Ewy 16:36, 11 cze 2019

Do góry
Ogródek Ewy 16:34, 11 cze 2019

Do góry
Ogródek Ewy 16:32, 11 cze 2019

Do góry
Ogródek Ewy 16:31, 11 cze 2019

Do góry
Liliowo i kolorowo:) 16:25, 11 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Danusiu myślę, że wątek Liliowo - różano byłby adekwatny, masz masę niesamowicie dużych róż, i cała masa kwiatu na nich

No masz racje, bo z liliami u mnie ostatnio kiepsko ale tez jeszcze bardzo hortensjowo będzie oby tylko kataklizmy omijały bo po takich upałach to różnie może być. Juz mi kiedys grad zniszczył hortensje.
Teraz gdzie nie popatrze to róże w ogrromnych ilościach kwiatów a ten zapach Każda inna.
Dortmund dopiero zaczyna

Mokradło... i mój ogród 16:21, 11 cze 2019

Do góry
MalgosiaW napisał(a)
Taki widoczek na zakończenie

Bardzo ładnie masz. Podziwiam za pracę przy tylu różach. A kwitną pięknie, każda ma swoje kaprysy u każdego inaczej kiedy przesadzasz róże- jesienią czy wiosną. Jedną przesadziłam wiosną i odchorowuje to bardzo.
Liliowo i kolorowo:) 16:13, 11 cze 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Cieszę sie ze róze się odbudowały, szczególnie Dortmund, bardzo ją lubię choc u mnie kwitnie umiarkowanie a u mojej siostry jeden kwiat na całym krzaku.

W tym roku u mnie jest raj różany Jeszcze dużo w pąkach, szybko przekwitną przez ten upał, ktory jest okropny Przerażenie ogarnia jak szybko zmienia się nam klimat.

Liliowo i kolorowo:) 16:06, 11 cze 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Jak pięknie. Jaka ilość kwiecia. Najbardziej spodobała mi się ta czerwona.

Oj kwiecia u mnie bardzo dużo i nawet 1/3 nie pokazuje bo za duzo tego.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies