Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 09:39, 10 lip 2019

Ok, teraz muszę się zdecydować na drzewko przy dużych cisach - to, które ma zacieniać.
Czy, jak pisałam wyżej,
- świdośliwę lamarcką, ale ona raczej wielopienna - co też jest fajne,
- magnolię jakąś - tutaj nie znam odmian, ale wolałabym kwitnącą na biało,
- klon np. Jordan,
- grab lub buk - tu też nie wiem, który fajny,
- coś innego?
Docelowo chodzi o drzewko 3-4 m, max 5 m, raczej bezproblemowe.
Zana 09:48, 10 lip 2019

Optowałabym za świdośliwą lub magnolią.
Obie kwitną pięknie na wiosnę, choć magnolia z pewnością bardziej spektakularnie. Świdośliwa lamarcka ma za to pyszne owoce i pięknie przebarwia się jesienią. Wielopniowa dałaby ładny rozproszony cień.
Na odmianach magnolii się nie znam, nie pomogę.

Klon Jordan zanim Ci urośnie, żeby odpowiedni cień dawał to o lasce będziesz chodzić. Graby i buki trzeba ciąć, docelowo wysokie rosną.

Decyzja należy do Ciebie.
makadamia 10:02, 10 lip 2019

Helen, mogę się mylić ale mam nadzieję, że ktoś mnie wtedy wyprowadzi z błędu.
Nie jestem pewna, czy drzewko 3-4 metry da spodziewany efekt zacienienia.
Ono będzie Was ocieniać od południa, kiedy słońce jest wysoko, a cienie krótkie. Jak postawicie krzesełko pod drzewkiem, to będzie w cieniu. Ale czy stół z krzesłami stojący kawałek dalej załapie się na ten cień - nie mam przekonania.
Dlatego mam poważne obawy co do tej świdośliwy i jordana.
Grab, buk na pewno zacienią, ale one chyba nie skończą na 5m wysokości, tylko pójdą wyżej (popatrz na trzecie zdjęcie).

Magnolia chyba byłaby optymalna, tylko nie wiem jaka odmiana, bo na magnoliach się nie znam.

Mnie by się tutaj klon strzępiastokory widział
malgol 10:16, 10 lip 2019

makadamia napisał(a)
Helen, mogę się mylić ale mam nadzieję, że ktoś mnie wtedy wyprowadzi z błędu.
Nie jestem pewna, czy drzewko 3-4 metry da spodziewany efekt zacienienia.
Ono będzie Was ocieniać od południa, kiedy słońce jest wysoko, a cienie krótkie. Jak postawicie krzesełko pod drzewkiem, to będzie w cieniu. Ale czy stół z krzesłami stojący kawałek dalej załapie się na ten cień - nie mam przekonania.
Dlatego mam poważne obawy co do tej świdośliwy i jordana.
Grab, buk na pewno zacienią, ale one chyba nie skończą na 5m wysokości, tylko pójdą wyżej (popatrz na trzecie zdjęcie).

Magnolia chyba byłaby optymalna, tylko nie wiem jaka odmiana, bo na magnoliach się nie znam.

Mnie by się tutaj klon strzępiastokory widział

A ja z kolei słyszałam ,że strzępki wolniutko rosna i na cieńz ich strony raczej liczyc nie można.Chyba ,że jak o lasce już się będzie chodzic
mrokasia 10:25, 10 lip 2019

Ja tam się nie znam, ale na szybki cień od drzewa bym nie liczyła. Tzn. posadziłabym coś co mi się podoba (raczej coś co ma nisko gałęzie i liście by potem samego pnia nie oglądać) a cień zrobiłabym parasolem albo markizą .
Może grujecznik?
Poppy 10:30, 10 lip 2019

Helen, na temat drzewek, w sensie ze konkretnie sie nie wypowiem, ale wez pod uwage wielkosc docelowa, niektore szkolki podaja wielkosc po np 10 latach jako max, co nie ma przelozenia na wielkosc koncowa, o ile tak naprawde taka istnieje. I bierz takze pod uwage szerokosc drzewa. Wielopnowe sa nizsze niz jednopniowe. Wez pod uwage jeszcze rodzaj korzeni, sa drzewa, ktore korzenia sie gleboko, inne maja korzenie idace tuz pod powierzchnia, tu trzeba wziac pod uwage ew rury w ziemi, patio itd.

Acer griseum, u nas podaja, ze to 8-12 metrow, po 20-50 latach, szerokosc docelowa to 4-8metrow. Nie wiem, jak znosi ew przycinania. Swidosliwa calkiem niezle, niektore magnolie rowniez.
Helen 10:42, 10 lip 2019

Dziewczyny, zbiorowo dziękuję.
Raczej bym optowała za świdośliwą (lubimy użytkowe) lub magnolią. Czy ktoś je ma i może się wypowiedzieć odnośnie wzrostu i wymagań?
P.S. Dwa duże cisy dają fajny cień, ale chcemy trochę więcej. Parasol przeciwsłoneczny też już mamy.
makadamia 11:13, 10 lip 2019

malgol napisał(a)

A ja z kolei słyszałam ,że strzępki wolniutko rosna i na cieńz ich strony raczej liczyc nie można.Chyba ,że jak o lasce już się będzie chodzic

A to fakt. Też słyszałam ale zapomniałam. Wycofuję propozycję
Anda 14:04, 10 lip 2019

Helen, ja bardzo lubię świdośliwy, ale nie wiem, czy takie drzewo tak blisko tarasu to dobry pomysł. To drzewo bardzo smacznie owocuje. Będziesz miała mnóstwo skrzydlatych gości i plamy od owoców na tarasie.

Drzewko przy tarasie powinno być w miarę niebrudzące, w sensie plamy z owoców i ptasie odchody, no i powinno się głęboko korzenić, żeby nie podnosiło płyt tarasowych. Powinno mieć również ładne liście, nie za małe, żeby dawały cień.

Jeśli tak, to w grę wchodzą na pewno Cercis.

https://www.bauer-baumschulen.ch/de-ch/artikel/2152/cercis-siliqaustrum-schirmform

Nie wiem, jakie korzenie ma Cornus. Jego też można pięknie prowadzić wielopniowo

Cornus controversa
https://www.baumschule-newgarden.de/media/image/db/8e/e3/9503_0_Cornus-controversa-300-350-cm-mehrstaemmig.jpg

Cornus nn

Cudownie wygląda również
https://www.provenwinners.com/sites/provenwinners.com/files/imagecache/500x500/ifa_upload/temple_of_bloom_seven_son_flower_landscape.jpg

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 16:13, 10 lip 2019

Anda napisał(a)
Helen, ja bardzo lubię świdośliwy, ale nie wiem, czy takie drzewo tak blisko tarasu to dobry pomysł. To drzewo bardzo smacznie owocuje. Będziesz miała mnóstwo skrzydlatych gości i plamy od owoców na tarasie.

Drzewko przy tarasie powinno być w miarę niebrudzące, w sensie plamy z owoców i ptasie odchody, no i powinno się głęboko korzenić, żeby nie podnosiło płyt tarasowych. Powinno mieć również ładne liście, nie za małe, żeby dawały cień.

Jeśli tak, to w grę wchodzą na pewno Cercis.

https://www.bauer-baumschulen.ch/de-ch/artikel/2152/cercis-siliqaustrum-schirmform

Nie wiem, jakie korzenie ma Cornus. Jego też można pięknie prowadzić wielopniowo

Cornus controversa
https://www.baumschule-newgarden.de/media/image/db/8e/e3/9503_0_Cornus-controversa-300-350-cm-mehrstaemmig.jpg
Cornus nn

Cudownie wygląda również
https://www.provenwinners.com/sites/provenwinners.com/files/imagecache/500x500/ifa_upload/temple_of_bloom_seven_son_flower_landscape.jpg

Ewa, dziękuję za cenną uwagę.
Cercis jeszcze nie znam, ale gdy wygooglowałam, to widzę drzewka kwitnące tylko na różowo. Nie ma kwitnących na biało?
Cornus - czy masz na myśli także cornus kousa np. milky way? Czy jego owoce także ściągnęłyby wszystkie ptaki z okolicy i tego nie brać pod uwagę? On tak ładnie kwitnie..
Poza tym boję się przy dereniach, że nie uda mi się tak ładnie wyprowadzić na wielopienne drzewo.
A może jakaś magnolia? Tylko tutaj też nie mam doświadczenia i muszę Was prosić o pomoc.