Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak feniks z popiołów 14:46, 24 maj 2019

Do góry
Dokładnie. Powtarzanie tej samej rośliny w kilku miejscach daje magiczny efekt - przykład był w ogrodzie Kwartecika.
A na małej rabacie, jeśli zrobisz duże plamy, to nie będziesz miała miejsca na powtórzenia (ja już nie mam)

a plan bym widziała tak:

nie byłam pewna w którą stronę powinien iść ząbek przy skarpie. jestem otwarta na propozycje w tym zakresie

ten zjazd z górnego poziomu mi się bardzo podoba
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 14:39, 24 maj 2019

Do góry
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 14:38, 24 maj 2019

Do góry
Przyszły trawy...
Jestem w szoku, jak ktoś może zapakować 24 doniczki w jeden karton, na kupę...
Trawy są połamane, czesc doniczk też
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:30, 24 maj 2019

Do góry
... Takie coś Wam pokaże...

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:22, 24 maj 2019

Do góry

effka napisał(a)
Hmm ten cis jakoś dziwnie tam wygląda przy tych trzmielinach na pniu nie wiem, hmmm

MalgosiaW napisał(a)
Kasiu u mnie Wojtki rosną za różami New Dawn - ostanie zdjęcia u mnie. Co prawda nie są jakoś tak specjalnie cięte, ale kształt i wielkość widać.

Ja bym ich nie sadziła w tym miejscu co proponujesz...

mrokasia napisał(a)
Mnie ten Wojtek tu nie pasuje. Może tak? Po 1 kulce zimozielonej z każdej strony i te kulki w tych trawkach co tam są na dole.

Hm... coś się Wojtek grupowo nie widzi No to widać, jaka ze mnie projektantka

Może w takim razie pójdzie na rabatę widoczną w tle - tam go planowałam pierwotnie.

Gosiu, no spore te Twoje Wojtki - ja chciałam w tym miejscu go tak na jakiś metrze wysokości utrzymać.

Kasiu, kulki też rozważam - mam jeszcze jedną buksową w zanadrzu, drugą musiałabym dokupić, chyba, że zrobiłabym asymetrycznie, bo na lekkiej nóżce - taką mam i tak planuję ją przesadzić z dotychczasowej miejscówki. Albo Danice posadzę.. myślałam też kiedyś o rozchodnikach albo jeżówkach na tą rabatę.

Podmiejski ogródek 14:18, 24 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Niedaleko kiścieni, pod kominkiem. Rozsadzania i dzielenia ciąg dalszy:

To są te paprocie, przesadzone w niedzielę:

niezbyt jestem zadowolona, że dwie rośliny o tak kolorowych liściach sąsiadują ze sobą ale na razie nie mam innego pomysłu.
To towarzystwo też musi zostać rozdzielone:
hosta i hakone nie powinny sąsiadować z wietlicą, miodunką i żurawką.
Znowu przesadzanie....

Kurcze, mnie się to sąsiedztwo podoba
Ogród z uśmiechem 14:14, 24 maj 2019

Do góry
jolanka napisał(a)

zdjęcia pseudo liatry nie wypatrzyłam, to miałaś na myśli? Potrzebna fotka łodygi (?) i liści
Choroby klonów, klon - Acer 14:14, 24 maj 2019

Do góry
Witam,
proszę o pomoc co się dzieje z moimi klonami Crimson sentry?
Klony posiadzilam rok temu, ladnie przezimowały, ale zaczely schnąć liście. Popsikalam topsinem.. Da się je uratować? Czy to jest ta nieszczesta werticilioza?

Dziękuję, pozdrawiam,
Justyna
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/185/1856461/thumb_original.jpg[img https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/185/1856462/thumb_original.jpg
Buk pospolity - Fagus sylvatica 13:55, 24 maj 2019

Do góry
Teresa jeżeli zależy Ci na złotym kolorze(zwłaszcza wiosną) to wiąz, jak chcesz mniej stresu to buk
na drugim zdjęciu wcisnął się wiąz Wredei przycięty na kulkę poprzednio był na igłę

aktualne kolorki nie do pobicia
na pierwszym planie Purpurea Pendula z tyłu Purple Fountain
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:49, 24 maj 2019

Do góry
u mnie dopiero rodki kwitną

buki królują
Purpurea Pendula i Purple Fountain

Hirutkowy raj:)) 13:46, 24 maj 2019

Do góry

Z Pszenicznej ... 13:05, 24 maj 2019

Do góry
AgataP napisał(a)

zameldowali się już pierwsi goście

Ale świetne hotele! Sama robiłaś? No cudowne!!! A jak one są w ziemi zamocowane?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:05, 24 maj 2019

Do góry
Mnie ten Wojtek tu nie pasuje. Może tak? Po 1 kulce zimozielonej z każdej strony i te kulki w tych trawkach co tam są na dole.

Doświadczalnia bylinowo-różana 13:04, 24 maj 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Jeśli dobrze myślę, że to kukliki, to są cudowne. jeśli źle myślę, i to nie są kukliki, to i tak są cudowne!
Podmiejski ogródek 12:42, 24 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Nie planowałam pokazywać tego zdjecia, bo wiadomo ale dla dobra nauki się poświęcę

Zgrzyta Wam czy nie zgrzyta?

Przy okazji powiem Wam, że nie wiem, co to jest za hosta ale jest olbrzymia.
Jedyna roślina, którą widać z daleka.
Liście ma tak ze trzy razy większe niż sum and substance, którą kupiłam niedawno i która jest podobno bardzo dużą hostą.

Tam rosną trzy sadzonki, ale tylko jedna szybko rośnie, pozostałe pewnie się zbierają po dzieleniu. Chyba je rozsadzę, bo takiego potfora nie ma co trzymać w kupie
Dobrze, teraz z takiej perspektywy zgrzyta ale nie połączenie kolorów bo te mogą jedne podkreślać drugie a zgrupowanie w zbyt duże placki z dramatyczną różnicą wysokości. Wiem, że chciałaś klimat leśny ale to nie jest naturalny układ. Co ty tam masz na tej rabacie? Bo to co jest na planie to nie jest to co na rabacie. Z tyłu są parzydła ale jakieś takie mniejsze? jarzmianki białej to ja tu nie widzę... hakone to all gold?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:35, 24 maj 2019

Do góry
Dziecię usnęło, pranie powieszone, drugie wstawione.. nie patrzę w chwasty i robię sobie chwilę relaksu
Ptasi gaj 12:32, 24 maj 2019

Do góry
Ja każdego roku działań a w tym roku jestem daleko w tyle. Grządkę chwasty zarosly. Dzisiaj posieje pietruszkę i koper. Ogórki posieje w przyszłym tygodniu. Jedne już wysiane.
Flance selera kupię tak aby mieć pod ręką w razie czego. Wiem że swoje to swoje, ale tyle zachodu. Jak ktoś mieszka stałe to może siać i sądzić. Mnie ciągle czasu brakuje nie mogę się wyrobić
Przed chwilą 15 taczek ziemi przewiozlam trawy będę sądzić.

Ciemność jasna

Ogród Basi 12:32, 24 maj 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Basiu, co to za śliczne, żółte „potwory”? Czyżby żurawka? U mnie są dużo mniejsze.
Polecane przez Ciebie powojniki mają się u mnie bardzo dobrze Mam nadzieje, że juz w tym roku obficie zakwitną
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:30, 24 maj 2019

Do góry
U mnie trawa też jest miejscami pożółkła. Pewnie mogą być takie przyczyna jak nawóz lub/i woda albo za dużo albo za mało. Gleba u mnie zasadowa i taka skorupa się robi jak słońce przypiecze staram się podlewać regularnie nie patrzę i nie czekam na deszcz, za domem w cieniu lepiej rośnie niż w słońcu. Nawóz do tej pory dawałem dwa razy, wertykulacja i aeracja na wiosnę oczywiście przeprowadzona, trawa Barenbrug uniwersalna.

@damcio24 Trawa przepiękna, wzorowa, sam bym chciał właśnie takie coś mieć, siana czy kładziona z rolki? System nawadniający jest?
Podmiejski ogródek 12:26, 24 maj 2019

Do góry
to jest dość długa rabata (jak na moje warunki) a to zdjęcie obejmuje mniej niż połowę dłuższego ramienia

w poszukiwaniu przyzwoitego zdjęcia trafiłam na to, z sierpnia zeszłego roku.

tylko ice dance siedzą bez zmian w jednym rogu, a bodziszki w drugim.
wszystko inne zostało przeniesione. I nawet pół sezonu nie porosło sobie spokojnie. Oj biedne te moje roślinki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies