Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 21:35, 21 maj 2019

Do góry
marba napisał(a)
Anu, dekoracje u Ciebie śliczne, ta fotka z potrójnym lampionikiem wygląda jak z bajki. widzę, że kwitnie Ci złotokap, też mam, ale u mnie to jeszcze maluszek.

Basiu , dziekuje.
To zdjęcie zostało wykonane przez Anie -anpi w niedziele była u mnie z wizyta.Szkoda,ze troche za krotka.
A zlotokap to sąsiadki rośnie przy mojej siatce.
I tak zagląda do mnie to mu zrobiłam zdjęcie.Bo pięknie wygląda teraz.
Hortensja debolistna

Rozkwitają w końcu
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:34, 21 maj 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Praktyczniej...dopóki nie trzeba odkurzać kamyczków Ale to z raz w roku
Już od kilku lat mam odkurzacz ogrodowy,a on ułatwia pielęgnację żwiru. Mam też dobre nożyce akumulatorowe, które też przydają się w ogrodzie. Cięższe prace wykonują moi mężczyźni.

W ogródku emerytki 21:33, 21 maj 2019

Do góry
Zaczynają kwitnąć irysy.

Jastrzębiec, za nim żeleźniak.

Śniedek baldaszkowy, nie wiem skąd się wziął.

Dywaniki kwitnącego zawciągu.
Osiedlowy ogródek 21:33, 21 maj 2019

Do góry
Poznajecie?

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:32, 21 maj 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ja na ogół jestem pogodną osobą a z tego dzbana to niby strumienie wody wypływają, a tak na prawdę to ponawlekałam takie koraliki i ułożyłam tak jak widać. Wczoraj sąsiad był na rybach i dostałam 5 rybek (chyba Płotki). Przyniosły mi je sąsiadki w wiadrze. Dziś przyjechał wnuk, przyszła też mała sąsiadeczka i radości było ogrom. Żadne nie chciało wracać do swojego domu.

Dorotka pięknie. Proszę nie pozwól aby te dzieci kijem grzebały w oczku ryby dostaną szoku. Czy ty byś chciała aby ciebie ktoś przeszkadzał w twoim bytowaniu. Pewnie nie. Na kiju są różne bakterie które są nie dobre dla wody bo jest jej mało.

Czy możesz więcej wody dolać lub usunąć trochę żwiru tak aby tylko folia była przykryta czy co tam masz. Bedzie trochę głębsze dla tych ryb.
Teraz odnośnie napowietrzania możesz kupić brzęczyk do akwarium i rurkę połącz z małym okrągłym pumeksem będzie dużo bombelkow i włóż do oczka na stodek. Rurkę xzamadkuj zwirkiem. Brzęczyk możesz ustawić za dzbankiem
Zamiast irysa możesz posadzić sitowie lub tatarak są różne odmiany a przy okazji pachnie.

Lilia nie będzie rosła za płytko co najmniej 0,5 m na początku.
Teraz ryby karmić trzeba. Ryby też kupy robią co będzie powodowało mętnienie wody bez natleniania i roślin. Nie wiem czy to dobry pomysł z tymi rybami zastanów się. Nie aby źle radziła sama mam stado i wiem jak jest. Nim doprowadziłam do perfekcji oczko dużo przeszłam. Głównym mankamentem każdego oczka są glony.

Widzisz co to małe oczko robi przyjemności.

Poza tym masz pieknie. Jeszcze jedno brzęczek kup do odpowiedniej ilości litrów np ale 20, 40 60 litrowe. Musisz sprawdzić ile litrów wody masz w oczku. Do takiego małego oczka możesz też kupować środki czystosciowe w sklepach akwarystycznych wszystko mają nawet do metniejacej wody.

Miałam przez kilkanaście lat akwaria to się znam a teraz syn ma akwarium
W razie czego pisz to pomogę.

Pozdrawiam
Powojnik - Clematis 21:32, 21 maj 2019

Do góry
Czy ktoś mógłby mi pomóc, i powiedzieć co jest mojemu powojnikowi? Czy to uwiąd? Posadzony 3 tyg. temu, głęboki dołek w którym zmieszałam ziemię rodzimą z biohumusem i ziemią kompostową. Z tygodnia na tydzień wygląda coraz gorzej, czy da się go uratować?
Nasz zielony kącik 21:30, 21 maj 2019

Do góry
Witam

Kilka miesięcy temu zaczęła się nasza przygoda z własnym przydomowym "ogródkiem".
Wcześniej był krótki epizod z ogródkiem działkowym, zaniedbana, zarośnięta działka z nadpaloną altaną na bazie wagonu kolejowego, którą wyprowadziliśmy na prostą

Teraz Dom z ogródkiem. Przy wyborze domu, ważne było, żeby był kawałek przestrzeni pod ogródek i miejsce zabaw dla dzieci.
Wizji było dużo, całość miała byś spójna.

Nasza działka w trójkącie nastręcza pewnych problemów, jednak mamy nadzieję, że uda nam się to okiełznać Niespełna 500m2, minus dom, minus kostka.. zostaje niewiele..

Oczywiście był wstępny plan:

który życie zweryfikuje

Wybór bramy, furtki i odgrodzenie od sąsiadów..

Po budowie rozpoczęło się sprzątnie i utwardzenie terenu, tak żeby dało się podjechać i podejść do domu.

i teraz dopiero zaczyna się zabawa w ogród
RODOS - trochę inaczej 21:29, 21 maj 2019

Do góry
Mam za dużo trawnika I już postanowiłam - wiosną na samym środku robię podłużną rabatę. Wzdłuż działki. Jestem na etapie projektowania nasadzeń. Może ktoś coś doradzi? Miejsce na środku trawnika, wymiary rabaty 9,40 na 2,40

tu moja wstępna koncepcja nasadzeń

Oczywiście jak to zwykle u mnie ...rysunek daleki od doskonałości
W ogródku emerytki 21:29, 21 maj 2019

Do góry
Danko, to miałaś do czynienia ze złośliwością rzeczy martwych.
Dobrze, że samochód jeździ, bo nasz niestety do złomowania
Powietrze w rurce z paliwem okazało się skutkiem poważniejszej awarii, dzisiaj przy włączaniu samochodu spalił się rozrusznik, kable i co tam było w pobliżu.
Trzeba było gasić płomień gaśnicą.
Musimy kupić samochód, niestety używany, bo na nowy kasy niet
Pociechę daje mi, na szczęście, ogród
Orlikowo.

Mój ogrodowy pamiętnik 21:29, 21 maj 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Sześciu na jednego. To już jest bezczelność . Biedna hortka.
I oczywiście znowu leje więc uciekłam.
Co tam jeszcze żrą to nawet nie chcę myśleć.

Widok straszny ale mnie to nie dziwi u mnie to samo
Widzę że u Ciebie hortki też takie jak u mnie nie wiem czy to dobrze moje odbijają od dołu a reszta patyków sucha czy to znaczy że one przemarzły ?mam je wyciąć
Przerwa na kawę... 21:28, 21 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Jednak jakiś inny kolor w żółtkach się pojawił. Ostry róż. Ale tylko 7 sztuk. Czy to odmiana Picture?

A to nie ten Liberstar? przynajmniej kształt płatków się zgadza, a mówiłaś, że je kupowałaś.

Och nie. tylko nie ćma! U mnie odpukać na razie spokój.. ale lepinox dzięki Asi mam, uff
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:28, 21 maj 2019

Do góry
JoannA napisał(a)

Ruszyła po deszczach, dostała też trochę florowitu i ruszyła. Zobaczymy co jesienią pokaże.
Tojeść ciemnopurpurowa już w pąkach

cudo, dobrze że mam daleko do ZP bo chyba nie wyszłabym z pustymi rękami
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:27, 21 maj 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Dorotko dostaję kompleksów ,ogromnych jak do Ciebie zaglądam, dla mnie niepojęte jak mozna miec tak czysciutko , wszystko poukładane i odkurzone, czy Ty kiedys odpoczywasz bo lenistwo to na pewno jest Ci obce. Cudnie masz ale mnie w głowie sie nie miesci ile czasu poświęcasz by tak ogród utrzymac, np teraz deszcze padaja to wszystkie ozdoby , latarenki , ptaszki itp powinny byc upaprane w błocie a przynajmniej w ziemi rozpryskiwanej przez deszcz, wyczyszczenie tylu ozdób to koszmarnie duzo pracy a u Ciebie jakby stały w muzeum gdzie sie w kapciach chodzi. Mój podziw jest bezgraniczny.
Zaczęłam się zastanawiać dlaczego te moje ozdóbki nie są upaćkane, no i pomyślałam bo ja taka sprytna jestem. U mnie prawie wszędzie trawa i żwir, więc błoto się nie rozpryskuje. Dwa małe domki przy kałuży to ich debiut, bo to nowe nabytki. Gąski wcześniej były pod świerkami na rozchodnikach. Ja chyba podświadomie tak wszystko układam, żeby się nie brudziło. Masz rację ja nie lubię się lenić, ciągle coś sobie wymyślam. Ponad dwa lata już nie pracuję zawodowo i ogród to taka moja terapia. Prawie wszystko dam radę zrobić tylko w ślimaczym tempie, szybko się męczę ale i mam możliwość odpoczywania kiedy tego potrzebuję. W tak obsadzonym ogrodzie jak mój nie ma dziabania, od dawna starałam się uprościć pielęgnację roślin. Pytasz czy ja kiedyś odpoczywam, tak ja większość czasu tylko odpoczywam, a żeby było mi wygodniej to sobie sprawiłam leżankę ogrodową. Mam na wszystko czas, tylko sił mam stanowczo za mało.

Osiedlowy ogródek 21:26, 21 maj 2019

Do góry
Co prawda zdążyliśmy położyć tylko część linii kroplującej ale dobre i to
Na szczęście pogoda sprzyja roślinkom bo pada

Ogrodowe skarby 21:25, 21 maj 2019

Do góry
Betka napisał(a)

Bardzo urokliwy ten twój piękny, klimatyczny zakątek.
a krzesełko jest tez suuper.
Pozdrawiam Beatko
Testowe dodawanie zdjęć 21:24, 21 maj 2019

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 21:24, 21 maj 2019

Do góry
Podaję przepis na mufinki na prośbę Margi.Zdjęcie wklejam z telefonu ,nie wiem czy będzie czytelne.
Korzystam z tego przepisu,przy rabarbarze nie daję bakalii i cynamonu ,cukier przeważnie białyA ilość rabarbaru na oko Ale to wszystko kwestia gustu.
Ogrodowe skarby 21:22, 21 maj 2019

Do góry
Betka napisał(a)

Ale ładnie.Fajny ten Jaś i Małgosia
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:22, 21 maj 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

ślicznie wygląda, i większa od mojej, nie wiem czemu narzekałaś

Ruszyła po deszczach, dostała też trochę florowitu i ruszyła. Zobaczymy co jesienią pokaże.
Tojeść ciemnopurpurowa już w pąkach
RODOS - trochę inaczej 21:21, 21 maj 2019

Do góry
Kilka nowości. Działkę mam przy ulicy - dość ruchliwej niestety ale może jakimś cudem?

I takie tam ( żeby zachęcić żywe)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies