Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Ogród w Jaszczowie 19:44, 02 lip 2012

Do góry
dzielo mojego meza karmnik

korytka na lancuszkach i szyszki pod swierkami

skalniak przed domem, pelargonie na zdj male teraz sa 3 razy wieksze

mezus z tesciem sadza nowo zakupione modrzewie
a te sciezke do altanki zrobil mezus z krazkow

wyglada to tak, jeszcze chcemy posadzic takie same z drugiej strony wtedy zrobi sie taka fajna alejka

studnia

czekamy na opinie co dosadzic, jak upiekszyc itp
Ogród rodzinny w zacisznym zakątku nad jeziorem 17:36, 02 lip 2012

Do góry
Mille, niestety nie mam innych zdjęć, na drzewo uparł sie mój tato, a jak sie dowiedział ze sasiedzi ze wsi sprzedali dom a nowy wlasciciel chce wszystko wykarczowac to wytargał tego ogromnego iglaka z korzeniami. Ale nie bez powodu mówi sie ze nie przesadza sie starych drzew, cudowalismy zeby tylko przezyło ale przed zima zeszłego roku padło. Ale juz jest upatrzone i pogiete nastepne, tylko trzeba przygotowac do przesadzenia, wykopac wkoło głęboki rów zasypac torfem zeby korzenie sie potworzyły poczekac jeszcze troche moze do wiosny i znowu przesadzic do nas na skalniak. Narazie po suchych gałęziach pnie sie akebia i dwa bluszcze piecioklapkowe. Skalniak to tez miejsce obserwacyjne dla psa, ktory wchodzi na kazde wzniesienie jakie tylko było przy domu, sterta drewna na opał, zaspa sniegu, ziemia ogrodowa, piwniczk ogrodowa za domem, jak ja przyłapie na obserwatorium to wkleje zdjecie.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:38, 01 lip 2012

Do góry

zrobiłam teraz zdjęcia na szybkiego nie pamiętam wszystkich nazw ale ty pewnie rozpoznasz te rozchodniki i bylinki niekoniecznie muszą być, chcę gęsto bujnie z klona chciałabym bonsai i coś tam kombinuję, ta choineczka karłowa na drugim zdjęciu chyba będzie mała więc z przodu więc chociaż podpowiedz jak poprzestawiać ale chętnie coś dosadzę, coś zwieszającego się z kamieni nie wiem, działka ogólnie jest mała więc też nie można poszaleć jako tło są tuje więc zielono będzie. bardzo lubię też trawy hosty i cięte formy choinki i w ogóle zaraz wyjdzie że wszystko lubię i skalniak jest na pełnym słońcu od 12 naprawdę skwar i trochę wiatru w wietrzne dni nawet bardzo z tym że jak urosną tuje to chyba to się zmniejszy,

pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie jak będziesz miał pytania to pisz ja szybciutko odpiszę
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 18:27, 01 lip 2012

Do góry
Świetny ten skalniak i pieknie odgrodzony kamieniami i że sama je zbierałaś ja pakuje do wózka co znajdę na spacerze zapowiada się pięknie.pozdrawiam
Ogród rodzinny w zacisznym zakątku nad jeziorem 14:58, 01 lip 2012

Do góry
ok to wstawiam zdjęcia

witam u progu bram

przed domem skalniak z ogromnym bonsai ale niestety uschło - bo starych drzew się nie przesadza

widok od południa

widok na tył ogrodu południowy zachód

skalniak przy tarasie od południa

a to widok na zalew

witam serdecznie u nas
Ogrodnik mimo woli 18:21, 30 cze 2012

Do góry
Iza....... zawsze potrafisz rozbawić i poprawić nastrój......
A ja pokaże Co już u mnie stanęło spowrotem na działce..... tylko w nowym miescu.
Moje monstrum wreszcie usunięte z pola widzenia na skalniak...... trawki jeszcze podrosną i zasłonią to ustrojstwo paskudne...ale jakie przyjemne..zwłąszcza w taki dzień upalny jak dziś....
Teraz z tarasu mam taki widok..... jeszcze uporządkować otoczenie balii i oczka..i miodzio.....

Radość dla oczu, pokarm dla duszy 23:40, 29 cze 2012

Do góry
jeśli chodzi o skalniak proszę komentarze jak najbardziej surowe chcę go udoskonalić wrzucę jeszcze dokładniejsze zdjęcie chcę z przodu dosadzić konwalnik a z resztą to zastanawiam się jak to ma być gęsto boję się dosadzać bo jak się rozrośnie to nie wiem, ale szczerze mówiąc lubię gęstwinkę proszę o rady wszystkie pomysły co przesadzić bo niektóre na pewno trzeba
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 23:27, 29 cze 2012

Do góry
Diana napisał(a)
Disiaj zwariowany dzień:z córką po lekarzach, synek zakończenie roku w przedszkolu - występy, nagrody i nawet mamci - jak on to mówi skapneło.Dyplom dostałam jako wzorowa mama !!!!! ależ to radocha nie żebym pod przedszkolem ciągle stała, ciasta ciągle przynosiła.....poprostu ja zawsze taka pomocna jestem jak trzeba coś załatwić to JA, coś kupić - JA podjadę, fakt na festyn ciasto piekłam

Miałam zakończyć dwie rabatki - gotowa jedna
Rabata po prawej stronie wrzosowiska. Kształt widac na zdjęciu, obwódka bukszpanowa oddziela ja od wrzosowiska i skalniaka( tam będzie żwirek).
Przodem króluja żuraweczki a pomiędzy nimi dwa świerki białe i sosna humpy (żeby zimą łyso nie było) Z tyłu orliki ( narazie ich malusio, ale słyszałam że w błyskawicznym tępie się rozrastaja i rozsiewają)
a pomiędzy nimi wiśnia ostatnio zakupiona i hakuro.
Wiśnia i hakuro powtórzą się jako odbicie lustrzane po lewej stronie wrzosowiska ale fotki póżniej-posadzone juz są, tylko wypełnień brak
tam na końcu gdzie geowłoknina będzie żwirek - takim trójkątem wejdzie na skalniak, gdzie również będzie żwirek

zbliżenie,bukszpaniki będa podcinane w tym tygodniu.....

tutaj troszke dalej uchwyciłam,widac wspomniana wcześniej rabatę na której również jest hakuro i wiśnia.Jeżóweczki jeszcze nie obsypane korą, brak jeszcze przed nimi dzwonka

No i to na tyle
dobranoc

Cudna ta rabatka.

Upewnij mnie - razem z Aną i AniąK mieszkacie po sąsiedzku?
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 22:57, 29 cze 2012

Do góry
seliza napisał(a)

Disiaj zwariowany dzień:z córką po lekarzach, synek zakończenie roku w przedszkolu - występy, nagrody i nawet mamci - jak on to mówi skapneło.Dyplom dostałam jako wzorowa mama !!!!! ależ to radocha nie żebym pod przedszkolem ciągle stała, ciasta ciągle przynosiła.....poprostu ja zawsze taka pomocna jestem jak trzeba coś załatwić to JA, coś kupić - JA podjadę, fakt na festyn ciasto piekłam

Rabata po prawej stronie wrzosowiska. Kształt widac na zdjęciu, obwódka bukszpanowa oddziela ja od wrzosowiska i skalniaka( tam będzie żwirek).
Przodem króluja żuraweczki a pomiędzy nimi dwa świerki białe i sosna humpy (żeby zimą łyso nie było) Z tyłu orliki ( narazie ich malusio, ale słyszałam że w błyskawicznym tępie się rozrastaja i rozsiewają)
Wiśnia i hakuro powtórzą się jako odbicie lustrzane po lewej stronie wrzosowiska ale fotki póżniej-posadzone juz są, tylko wypełnień brak
tam na końcu gdzie geowłoknina będzie żwirek - takim trójkątem wejdzie na skalniak, gdzie również będzie żwirek

tutaj troszke dalej uchwyciłam,widac wspomniana wcześniej rabatę na której również jest hakuro i wiśnia.Jeżóweczki jeszcze nie obsypane korą, brak jeszcze przed nimi dzwonka

No i to na tyle
dobranoc

śliczna ta rabatka

piękne rabatki soczyście to wszystko wygląda bardzo zadbane zieloniutkie
Ogrodnik mimo woli 17:03, 29 cze 2012

Do góry
A to wiadomości z placu budowy....... czyli kolejny odcinek z kamiennego kręgu......

Te ustrojstwo to nowa lokalizacja basenu..... przenisiona z miejsca w któym teraz jest basen.... i to jest powó dal któego rozpieprzyłąm sobie ogród..bo mi zasłaniał skalniak.... a ja ja już coś zmieniam..to zmiany lecą jak klocki domino......
Na obwódce stoją podpory basenu..... i obwódka pozwala na koszenie trawy wokół niego.... i trzyma piasek w ryzach..... Teraz jeszcze folia, styropian, piasek.. i można rozstawiać SPA.... a najważniejsze zrobić trawnik......
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 09:12, 28 cze 2012

Do góry
seliza napisał(a)
Mój M w zeszłym roku stwierdził, że chce mieć skalniak, że sam sobie go zrobi i będzie o niego dbać. I będzie tylko jego. Jak powiedział tak tez zrobił - przy układaniu kostki na podjeździe ułożył skalniak. Efekt był taki:

No i co tu dużo mówić - na tym jego zapał się zakończył...Cóz miałam zrobić jak się nim nie zaopiekować.
Na początku sezonu wygladał tak:

A to zdjęcie z wczoraj:

Może efekt nie jest powalający, ale przynajmniej cosik tam sobie rośnie. Musze jeszcze tylko coś wymyśleć, żeby zakryć tą wstrętną studzienkę..

hahahh ci faceci dużo obiecują a to my poprostu działamy
ładnie go zagospodarowałaś, może troszkę kolorku tam jeszcze dasz?
A tam na studzience może jakaś donica zawsze w razie potrzeby można zestawić, a na codzień łądnie zakryje to co nieciekawe
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 09:07, 28 cze 2012

Do góry
Diana napisał(a)

No i to na tyle
dobranoc

śliczna ta rabatka
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 00:09, 28 cze 2012

Do góry

No i to na tyle
dobranoc
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 14:33, 27 cze 2012

Do góry
Mój M w zeszłym roku stwierdził, że chce mieć skalniak, że sam sobie go zrobi i będzie o niego dbać. I będzie tylko jego. Jak powiedział tak tez zrobił - przy układaniu kostki na podjeździe ułożył skalniak. Efekt był taki:

No i co tu dużo mówić - na tym jego zapał się zakończył...Cóz miałam zrobić jak się nim nie zaopiekować.
Na początku sezonu wygladał tak:

A to zdjęcie z wczoraj:

Może efekt nie jest powalający, ale przynajmniej cosik tam sobie rośnie. Musze jeszcze tylko coś wymyśleć, żeby zakryć tą wstrętną studzienkę..
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 11:20, 26 cze 2012

Do góry
Nati napisał(a)

Ja korą mam obsypane "tylko" tuje, które będą żywopłotem ( za kilka lat )
Przed domem jest prawie skończone i tam właśnie na razie mam od zeszłego roku włókninę w miejscach gdzie ma być docelowo jakiś kamyczek. Myślałam, że jak przykryję włóknią to nie będzie chwastów i tak jakoś czysto będzie...
Niestety pod nieobsypaną agrowłókniną chwaściska mają prawdziwy raj - cieplutko, wilgotno, nic im nie przeszkadza...i powoli zaczynają wypychać włókninę - dlatego chciałabym to już obsypać, żeby chwaściska się nie przebiły, bo już niewiele brakuje..

Jak będę miała w najbliższych dniach troszeczkę czasu to wrzucę pare foteczek.

witaj myślę sobie że włókninę masz białą bo ja też u siebie miałam perypetie, 3 razy zmieniałam skalniak, najpierw kamyki wysypałam na ziemię a potem musiałam hakać a kamyki zapadały się pod ziemię i niewiele ich zostało , kamyki bielutkie więc kolejny raz wyłożyłam białą letnią włókninę a po deszczu wszystko podniosło się do góry aż w końcu ktoś podpowiedział mi że włóknina musi być ciemna brąz czarny, bo światło nie dochodzi i roślinki nie rosną i tak do tej pory mam piękny skalniaczek bez chwastów.

pozdrawiam i życzę udanych pomysłów i aranżacji w ogrodzie

Witam Cię Nati

Właśnie problem polega na tym, że moja włóknina nie jest biała okrywowa tylko czarna do ściółkowania, ale leży tam sobie od zeszłego roku od sierpnia bez żadnego "obciążenia", no i chwaściska się mnożą..
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 11:17, 26 cze 2012

Do góry

Ja korą mam obsypane "tylko" tuje, które będą żywopłotem ( za kilka lat )
Przed domem jest prawie skończone i tam właśnie na razie mam od zeszłego roku włókninę w miejscach gdzie ma być docelowo jakiś kamyczek. Myślałam, że jak przykryję włóknią to nie będzie chwastów i tak jakoś czysto będzie...
Niestety pod nieobsypaną agrowłókniną chwaściska mają prawdziwy raj - cieplutko, wilgotno, nic im nie przeszkadza...i powoli zaczynają wypychać włókninę - dlatego chciałabym to już obsypać, żeby chwaściska się nie przebiły, bo już niewiele brakuje..

Jak będę miała w najbliższych dniach troszeczkę czasu to wrzucę pare foteczek.

witaj myślę sobie że włókninę masz białą bo ja też u siebie miałam perypetie, 3 razy zmieniałam skalniak, najpierw kamyki wysypałam na ziemię a potem musiałam hakać a kamyki zapadały się pod ziemię i niewiele ich zostało , kamyki bielutkie więc kolejny raz wyłożyłam białą letnią włókninę a po deszczu wszystko podniosło się do góry aż w końcu ktoś podpowiedział mi że włóknina musi być ciemna brąz czarny, bo światło nie dochodzi i roślinki nie rosną i tak do tej pory mam piękny skalniaczek bez chwastów.

pozdrawiam i życzę udanych pomysłów i aranżacji w ogrodzie
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:35, 25 cze 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

ale dorodne te twoje kanny, tfu, tfu, coby nie zapeszyć i jakiś bielony mur widzę i tarasowy skalniak

prawie skalniak ... rabaty w akcie tworzenia ... tylko kanny nic sobie z tego nie robią i rosną ... największa sięga Adamowi ponad kolana ... nie kwitną ... hmmm ... jak się sprawią ... wyślę Ci ... jesienią w torfie ...

zakwitną może daj trochę nawozu, lubią to to takie wiesz roślinki co na haju najlepiej rosną!

ćpają ... ćpają jak należy )) ... Irenko ...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:33, 25 cze 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

ale dorodne te twoje kanny, tfu, tfu, coby nie zapeszyć i jakiś bielony mur widzę i tarasowy skalniak

prawie skalniak ... rabaty w akcie tworzenia ... tylko kanny nic sobie z tego nie robią i rosną ... największa sięga Adamowi ponad kolana ... nie kwitną ... hmmm ... jak się sprawią ... wyślę Ci ... jesienią w torfie ...

zakwitną może daj trochę nawozu, lubią to to takie wiesz roślinki co na haju najlepiej rosną!
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:10, 25 cze 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:04, 25 cze 2012

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies