Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Ogrodnik mimo woli 17:45, 16 lip 2012

Do góry
Aniu , pięknie !!! i te liliowce, rozwary i jeżówki ! skalniak..... rybki..... a pomidory, ehh zazdraszczam
Małe przeróbki ..... gotowa na wszystko 16:34, 16 lip 2012

Do góry
Witajcie Kilka tygodni czytania, obserwowania a przede szystkim podziwiania Waszych pomysłów, ogodów , realizacji planów, aż w końcu postanowiłam się zarejstrować i prosić was o pomoc.
Wasze wjazdy na posesje, ogródki a raczej ogrody są CUDOWNE.
Chęci do pracy z mojej strony i strony R (mojej połówki) są wielkie tylko brak pomysłu i jak narazie materiałów ;( roślinnych
Ale zacznę od początku. 9 lat temu przeprowadziłam sie po ślubie do meża czyli "migracja " z miasta na wieś - domek jednorodzinny "kawał pola" z brakiem pomysłów. Dorobiliśmy sie (raczej ja) małego ogródeczka kwiatowego (co bardzo lubię). Kawałek trawki, iglaczki, skalniaczki i byliny oraz jednoroczne. Ogródek jakoś ogarniam choć czekają go WIELKIE zmiany na jesień.

Moją zmorą jest jak narazie wjazd na posesję (zwykłe podwórko) Całośc wjazdu ma około 40 m długości (co widać na foto) i około 2 m szerokości (można troszkę poszerzyć). Wzdłóż betonowego płota posadziliśmy Tuje szmaragd narazie są malutkie ale myśle że sie szybko zadomowią i rozrosną. W tym roku z nadmiaru zimozielonych "powtykałam je pomiędzy tujki.
Nie ukrywam że brakuje tam odgrodzenia trawki (usychającej) od "szlaki " - wjazd będzie w przyszłości niedalekiej pokryty kostką i czegoś żywego. Myślałam o forsycji, bukszpanach, i wierzbach (jedna juz tam się znajduje)

Z nadzieją na waszą pomoc - jak to rozplanować wstawiam kilka foteczek - myśle że do ogarnięcia i zrozumienia co gdzie jest

Prawa strona WJAZDU i lewa strona mały kwiatowo - trawnikowo - iglasty ogródek (bałagan na kółkach) Między innymi: hosty, yuki (w nadmiarze) mieczyki, róże cantedeski, i LILIe (moje ulubione)

To mój wjazd:
1. po prawo bez biały ( nie do ruszenia - pamiątka po mamie )
2. Cis (chyba) ale malutki
3. skalniak
4. wierzba na pniu
Reszta do zaplanowania
Tujki musza pozostać

Mniej więcej w połowie płotku rosną 2 róże pienne a na końcu tych 40 m kilka tujek własnej hodowli , tawuła i yuki (młode)

Roślinki nie są wielkie ale ciesza oko jak rozną z roku na rok , choć jak Danusia wolałabym "już dorosłe sztuki "

Z nadzieją na pomoc z Waszej strony jeszcze raz się witam )
Iza

Wjazd

Całość po płocie

skalniak

Pośrodku młodziutkie w tym roku sadzone róże pienne (2 kolory ) - i jednoroczne kapustki ozdobne + canna do wykopania na jesień

Między tujami zimozielone (nie znam nazwy)

Całość beznadziejnie wykończona (przed betonem gdzie parkują autka) w tym roku na wiosnę roślinkami z "własnej prawie " produkcji ( yuki, tawuła - kupiona) malutka wierzba ) ;( Wszystko prosi sie o zmiany

POMOŻECIE ???

Ogrodnik mimo woli 00:44, 16 lip 2012

Do góry
marzena napisał(a)
naprawdę piękny skalniak ! okazałe bujne przepiekne rośliny
ja zaczęłam wywalać rozchodnika chyba białego, ktory zdominował mi wiele roślin... zabrałam się za pzreróbke skalniaka...zobaczymy, co z tego wyjdzie...

Mam też jakiegoś rozchodnika.. co lezie po wszystkim.... też wypowiadam mu wojnę.... ale dopiero po spotkaniu.... zero demolek do spotkania..... Najgorsze, ze to nie jedyna demolka, która mi siedzi w głowie
No nie, już naprawdę idę spać .....
Ogrodnik mimo woli 00:31, 16 lip 2012

Do góry
naprawdę piękny skalniak ! okazałe bujne przepiekne rośliny
ja zaczęłam wywalać rozchodnika chyba białego, ktory zdominował mi wiele roślin... zabrałam się za pzreróbke skalniaka...zobaczymy, co z tego wyjdzie...
Ogrodnik mimo woli 14:28, 15 lip 2012

Do góry
I jeszcze skalniak z mikołajkiem... w 1 szt, i owsem wieczniezielonym

Delosperma..... o ta na spotkaniu będzie kwitła..... to długodystansowiec.. całe lato..

Ogrodnik mimo woli 12:51, 15 lip 2012

Do góry
skalniak
Ogrodnik mimo woli 11:38, 15 lip 2012

Do góry
I skalniak..

I malwy we wsiowym

I pierwsze pomidory ze szklarnii
Pod orzechem 11:59, 13 lip 2012

Do góry
Ozz witam serdecznie
siewka klonu zaraz zniknie pod leszczynami w zeszłym roku posadziłem juz barwinek ale wcale nie rośnie... muszę go po prostu wykopać i wymienić całą ziemię przy ścianie bo wydaje mi się że to tu tkwi przyczyna - ziemia jest po prostu jałowa. Co do reszty ogrodu to miałem zacząć przebudowę od zagospodarowania miejsca przy murku - miał być jakiś skalniak ale nie mam pomysłu.

Asica no właśnie u mnie jest totalny misz masz Moja Mama uwielbia wysiewać kwiaty ale średnio to wychodzi. To jest tak, że tu wyrośnie trochę a tu wcale i są puste miejsca, które zaraz zarastaja zielem. Wygląda to tragicznie na co ja nie mogę patrzeć.
Realizacje Danusi czy Syli to po prostu bajka wiele bym dał, żeby i mój ogród kiedyś tak wyglądał. Będę do tego uparcie dążył.

AniaK miło mi Cię gościć powiem szczerze, że średnio się znam na roślinach ale mam nadzieję, że dzięki Ogrodowisku to się zmieni zrobię dokładniejsze zdjęcia jutro i pokażę co tam u mnie rośnie

Cieszę się, że mnie odwiedziliście pozdrawiam

Projekt ogrodu-potrzebna pomoc :) 23:42, 11 lip 2012

Do góry
Ten skalniak jest jeszcze nie gotowy i nie chciany przezemnie,ale że dom jest wielopokoleniowy,więc tato się uparł i zrobił to "coś" na samym środku.
Pod orzechem 22:41, 10 lip 2012

Do góry
Najmłodsza rabatka robiona jeszcze bez wiedzy z Ogrodowiska

już zdążyła się popsuć zarosła sąsiadowym winogronem i rozrastającymi się paprociami...

koniec ogrodu miał być przebudowany i w tym celu powstał murek koło wiaty gdzie miał być skalniak... ale pomysł umarł, przynajmniej narazie...

i ogólny widok ogródka

Help
Ogrodnik mimo woli 06:12, 10 lip 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Aniu, na skalniak mogę Ci wziąć towaru, jeśli potrzebujesz, po co kupować.

Tą częśc sklaniaka pozostawiam z lekka luźną w nasadzeniach..... bo i tak nie mam kiedy tego pielić.... wiec dokupiłam tylko kloniki i jednego iglaczka, reszta z pozysku nadwyżkowego w ogrodzie...

Dzięki RObert za odwiedzinki..
Dzięki Aniu, Weroniki. i wszyscy co sie wpisali i nie..... a teraz czas do pracy.....
Ogrodnik mimo woli 00:34, 10 lip 2012

Do góry
Aniu, na skalniak mogę Ci wziąć towaru, jeśli potrzebujesz, po co kupować.
Nowy projekt rabaty - południowa wystawa 23:42, 08 lip 2012

Do góry
Dziekuje EwaG
za wnikliwą ocene i konkretne uwagi, o to mi właśnie chodziło, o dyskusje i pokazanie paluszkiem - nie kochana tu to za diabła nie urośnie a to ci sie zmarnuje

to poprawiam
zamiast trawy pampasowej czy może być w tym miejscu posadzony miskant japoński gracillimus i moze wysadzić magnolie susan - rosnie jakby chciała a nie mogła

1 dereń 1 szt
2 miscant japoński gracilimus 3 szt
3 konwalnik 6 szt
4 imperata red baron 5 szt
5 hakonechloa macra aureola 1 szt
6 żurawka bordo 6 szt

tylko czym tą rebate dalej pociągnąć może bordową żurawką i sweet tea a za nią trzmieline oskrzydloną 3 szt

1 trzmielina oskrzydlona 3 szt
2 szczodrzeniec chyba wczesny kwitnie na czerwono teraz ma dziwny wyglad bo przemarzł i słabo kwitł, jest poobcinany nierówno
3 piwonia drzewiasta o bordowych i różowych kwiatach 2 szt
4 krzewuszka cudowna - nie wiem jaka odmiana, ma ciemno bordowe liście i ciemno różowe kwiaty
5 zurawka bordo - kontynuacja z poprzedniej fotki
6 zurawka sweet tea 3 szt
7 pięciornik czerwony 3 szt

na dzisiaj tyle
przepraszam za bazgroły w paintcie ale zapoźna dla mnie pora na zabawe z kredkami

jutro postaram się naszkicować zarys działki, nanieść małą architekture i istniejące nasadzenia

ogólna koncepcja ogrodu - chciałabym wykluczyć to co się u mnie nie sprawdza lub jest kłopotliwe np. bukszpany które mi wiecznie przemarzają i chorują, hortensje - przemarzają do ziemi a odrastają do mizernych rozmiarów, budleja to samo, żwirki i kamyczki - owszem ładne ale kłopotliwe, kamień mam w innym wydaniu w ogrodzie (piwniczka ogrodowa, grill i skalniak z bonsai)
chciałabym połączyć harmonijnie już istniejące nasadzenia i to co już rośnie w ogrodzie i mozna na tym materiale pracowac (mam na myśli byliny których troszkę się namnożyło) w ciekawa kompozycje która ciekawie wygląda o kazdej porze roku i jest raczej mało wymagajaca i długowieczna, ma niewielkie wymagania glebowe (ziemia v klasa a kompost się produkuje na kompostowniku), nie wygląda jednostajnie jak iglaki w kulach lub stożkach (nie mówie nie - bo iglaki i takie kompozycje wyglądają elegancko - ale zawsze to ciekawiej spoglądac w to samo miejsce w ogrodzie a widzieć co jakiś czas co innego bo np. jedne rosliny przekwitły zostały im ciekawe liście a inne włąsnie zakwitły i rabata już wygląda inaczej

dobrej nocy

Białobok w ogrodzie 01:28, 08 lip 2012

Do góry
Witam wszystkich na stronie ogrodowisko.
Mam dość duży ogród który został założony 15 lat temu.
Najpiękniejszym miejscem w ogrodzie jest skalniak w którym króluje sosna czarna.
Oprócz sosny są również azalie ,rododendron oraz wiele odmian bylin które pięknie kwitną na wiosnę.

W drugiej części ogrodu znajduję się oczko wodne.

W kolejnej części ogrodu posiadam świerk o nazwie białobok który ma piękne jasne przyrosty na wiosne.

Mam również różnego rodzaju drzewka które przycinam w zależności od potrzeby miejsca w ogrodzie

Ogród wymaga wiele pracy ale daje również bardzo dużo satysfakcji pozdrawiam wszystkich ogrodomaniaków

Oto reszta zdjęć z mojego ogrodu

Ogród Sylwii od początku :) 23:02, 06 lip 2012

Do góry
Bogda napisał(a)

Otrawkowałam się dzisiaj troszeńkę i muszę jeszcze co nie co dokupić Jutro sadzenie i przesadzanie cd

A jak Twój M to ogarnia???????

Ogarnia tak , że jutro pomaga przy przesadzaniu bo skalniak należy uwolnić jeszcze z roślin Jeszcze o tym nie wie ale to taka miła niespodzianka dnia jutrzejszego
Ogrodnik mimo woli 22:23, 06 lip 2012

Do góry
Tak, teraz u mnie chyba najwięcej kwiatów kwitnie.... po wiosnie ...gdzie skalniak i cebulowe wiodą prym.... za rok rh podrosna i z azaliami dadzą czadu...... oj muszą się te moje chabazie srężać, by utrzymać pozycję naj........
Kilka może nie angielskich, ale kwiatuchowych widoków..... na szczęście do wsiowego z fotami dziś nie doszłam.... dwie nocki pracujące pod rząd...to za dużo...chociaż potrafię wytrzymać max 3..... a za młodu to i tydzień....

Arboretum w Sycowie 23:12, 04 lip 2012

Do góry
A to ja i jakiś bardzo chudy iglak Wybaczcie ignorancję, ale ja generalnie wolę liściaki i na tych z igłami się nie znam

Malowniczy staw i pomosty

spory skalniak

Radość dla oczu, pokarm dla duszy 10:26, 03 lip 2012

Do góry
no właśnie jak go robiłam to nie miałam o tym pojęcia spróbuję coś pokombinować ale to i tak w przyszłym roku albo pod koniec lata, chodzi też o to że ten skalniak może wydaj się duży ale jest mały,a te żurawki też zakryją żwirek na który tak chorowałam a ja też chciałam coś z tyłu wyższego a z przodu niskie np żurawki żeby było fajne tło?

aha a czy mogę tam wrzucić jakąś trawę wyższą jeśli tak to napisz mi proszę nazwę nie chcę zrobić takiej mieszaniny ale coś sobie poskładam z tego

to dziękuję ci serdecznie za pomysły jakby wpadły ci do głowy jakieś fajne roślinki na tyły to czekam

papapa
Ogród w Jaszczowie 19:44, 02 lip 2012

Do góry
dzielo mojego meza karmnik

korytka na lancuszkach i szyszki pod swierkami

skalniak przed domem, pelargonie na zdj male teraz sa 3 razy wieksze

mezus z tesciem sadza nowo zakupione modrzewie
a te sciezke do altanki zrobil mezus z krazkow

wyglada to tak, jeszcze chcemy posadzic takie same z drugiej strony wtedy zrobi sie taka fajna alejka

studnia

czekamy na opinie co dosadzic, jak upiekszyc itp
Ogród rodzinny w zacisznym zakątku nad jeziorem 17:36, 02 lip 2012

Do góry
Mille, niestety nie mam innych zdjęć, na drzewo uparł sie mój tato, a jak sie dowiedział ze sasiedzi ze wsi sprzedali dom a nowy wlasciciel chce wszystko wykarczowac to wytargał tego ogromnego iglaka z korzeniami. Ale nie bez powodu mówi sie ze nie przesadza sie starych drzew, cudowalismy zeby tylko przezyło ale przed zima zeszłego roku padło. Ale juz jest upatrzone i pogiete nastepne, tylko trzeba przygotowac do przesadzenia, wykopac wkoło głęboki rów zasypac torfem zeby korzenie sie potworzyły poczekac jeszcze troche moze do wiosny i znowu przesadzic do nas na skalniak. Narazie po suchych gałęziach pnie sie akebia i dwa bluszcze piecioklapkowe. Skalniak to tez miejsce obserwacyjne dla psa, ktory wchodzi na kazde wzniesienie jakie tylko było przy domu, sterta drewna na opał, zaspa sniegu, ziemia ogrodowa, piwniczk ogrodowa za domem, jak ja przyłapie na obserwatorium to wkleje zdjecie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies